Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, αφιερωμένη στον παππού και τη γιαγιά

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990.

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στη συγκεκριμένη εορτή, που σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά παράλληλα και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνουν ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν τους συγγενείς τους που χρειάζονται ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω.

Από την άλλη, οι νεώτεροι άνθρωποι υπολογίστηκε ότι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους που τους έχουν ανάγκη.

Σήμερα λοιπόν, η ημέρα είναι αφιερωμένη στον παππού και τη γιαγιά.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.