Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

2019: Η χρονιά που οι πολίτες πήραν στα χέρια τους την κλιματική κρίση

Ογκώδεις διαδηλώσεις νέων για το Κλίμα, πολλαπλασιασμός των πράξεων πολιτικής ανυπακοής: απέναντι στην κλιματική κρίση, οι πολίτες εγκάλεσαν θορυβωδώς τους ηγέτες τους το 2019, χρονιά που συγκαταλέγεται στις θερμότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Η νεαρή Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, άγνωστη εδώ και έναν χρόνο, έγινε στα 16 της χρόνια το πρόσωπο μίας οργισμένης νεολαίας. Με την απεργία της από το σχολείο για το Κλίμα κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κίνημα μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής Extinction Rebellion γεννήθηκε στην Βρετανία και απλώθηκε. Με το σύνθημα «η ελπίδα πεθαίνει, η δράση ξεκινά» προχώρησαν σε αποκλεισμούς οδικών αρτηριών στο Λονδίνο και επέκτειναν την δράση του στον κόσμο, χωρίς να φοβηθούν τις μαζικές συλλήψεις.

Στο τέλος του Νοεμβρίου, με τη ευκαιρία της "Black Friday" και της COP25 στην Μαδρίτη, ακτιβιστές απέκλεισαν ανθρακωρυχεία στην Γερμανία ή αποθήκες της Amazon στην Γαλλία.

Το έναυσμα για την κινητοποίηση; Η δημοσίευση, στο τέλος του 2018, της ειδικής έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, IPCC, Giec) για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο πλανήτης με μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C έως 2 ° C.

«Το μήνυμα των επιστημόνων είναι ότι κάθε μισός βαθμός μετρά», λέει η Amy Dahan, ιστορικός των Επιστημών, ειδική στην κλιματική αλλαγή στο CNRS. Τα λόγια τους, που επί χρόνια παρέμεναν περιορισμένα στους κύκλους των ηγετών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, διαδόθηκαν στον πλανήτη. Πολίτες φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν την έκθεση δίνοντας σε όλους πρόσβαση στο περιεχόμενό της.

«Αυτό είναι καινούργιο», λέει η κλιματολόγος Corinne Le Quéré, πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για το Κλίμα στην Γαλλία και μέλος της βρετανικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. «Εργάζομαι για την κλιματική αλλαγή εδώ και 30 χρόνια και επί 29 χρόνια, ως επιστήμονες κάναμε την δουλειά μας εν κρυπτώ», αστειεύεται η επιστήμονας που πλέον δέχεται «κάθε μέρα προσκλήσεις» για να συμμετάσχει σε συζητήσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness