Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

• Παρουσίαση Πανεπιστημίων – Σχολών

 Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έχει ιστορία ισόχρονη περίπου με του Νεοελληνικού κράτους. Πρόδρομη μορφή της, όπως και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπήρξε το Σχολείον των Τεχνών που ιδρύθηκε στην Αθήνα με διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου 1836 (12 Ιανουαρίου 1837 με το νέο ημερολόγιο).  

Από το 1930 είναι αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα ισότιμο προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σκοπός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είναι να αναπτύσσει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των φοιτητών και να τους παρέχει τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις γύρω από τις εικαστικές τέχνες μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας και να συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Έως το 1940 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στεγαζόταν αποκλειστικά στο κεντρικό κτίριο Αβέρωφ της Πατησίων, που τώρα χρησιμοποιείται κυρίως από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σήμερα η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στεγάζεται  σε κτίρια στις ακόλουθες διευθύνσεις: Πατησίων 42, Αθήνα και Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Στο κτίριο της οδού Πατησίων 42 στεγάζονται η Πρυτανεία, οι Διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Επιτροπή Ερευνών, ο Εκδοτικός Οργανισμός της ΑΣΚΤ και το Τυπογραφείο.

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς 256 στεγάζονται όλα τα Εργαστήρια Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, τα Εργαστήρια των συμπληρωματικών υποχρεωτικών μαθημάτων και των κατ΄επιλογην υποχρεωτικών εργαστηριακών μαθημάτων, η αίθουσα των θεωρητικών μαθημάτων και προβολών, η Βιβλιοθήκη, ο εκθεσιακός χώρος, η αίθουσα θεάτρου, η αίθουσα κινηματογράφου, άλλες αίθουσες διδασκαλία των μαθημάτων της Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων, της Σκηνογραφίας, του Ψηφιδωτού, των Γραφικών Τεχνών, των Υλικών και Τεχνολογίας Υλικών, του Μαρμάρου, της Γυψοτεχνίας, του Ξύλου, του Μετάλλου, και της Κεραμικής. Επίσης, η αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος "Γυμνού Νυκτός", και το εστιατόριο

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών διαθέτει επίσης έξι Καλλιτεχνικούς Σταθμούς στις ακόλουθες περιοχές: Καλλιτεχνικός Σταθμός Δελφών, Καλλιτεχνικός Σταθμός Μήθυμνας Λέσβου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Μυκόνου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρεθύμνου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρόδου και Καλλιτεχνικός Σταθμός Ύδρας.
Οι Καλλιτεχνικοί Σταθµοί βρίσκονται σε σηµεία µε ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και µεγάλο ιστορικό και πολιτισµικό ενδιαφέρον, και στεγάζονται σε αξιόλογα κτήρια. Λειτουργούν µε σκοπό τη συµπληρωµατική εκπαίδευση των φοιτητών σε αναφορά µε το εκάστοτε φυσικό και πολιτισµικό περιβάλλον, την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων και την εκπόνηση εργασιών, καθώς και τη διοργάνωση σεµιναρίων, εκθέσεων, διαλέξεων, προβολών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πρόγραμμα ΑΣΚΤ

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Διαιρείται στο διδακτικό έτος και τις θερινές διακοπές.
Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι θερινές διακοπές αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν στις 31 Αυγούστου. Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 25 Μαΐου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος διακόπτεται: α. από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την επομένη των Θεοφανείων, β. από την Πέμπτη της Τυροφάγου μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα και γ. από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Σε έκτακτες περιστάσεις ο Πρύτανης έχει το δικαίωμα να διακόπτει τη διδασκαλία των μαθημάτων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέχρι 2 ημέρες, και η Σύγκλητος μέχρι 10 ημέρες. Η διακοπή μπορεί να μην είναι ολική, αλλά να αφορά τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων.

Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

Το Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ ιδρύθηκε σύµφωνα µε το ΠΔ 486/1991 και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2006-2007. Με το ΠΔ 129/2009 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ενώ μειώθηκε και ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων φοίτησης από δέκα σε οκτώ. Ο νέος τίτλος εκφράζει με ενάργεια το επιστημονικό περιεχόμενο της αποστολής και των σύνθετων ακαδημαϊκών στόχων του Τμήματος.

Το Τµήµα σκοπεύει αφενός στην ποιοτική αναβάθµιση των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ελλάδα µέσω της έρευνας και διδασκαλίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και αφετέρου στην εξοικείωση των Ελλήνων πολιτών με τις νεότερες και σύγχρονες πολιτισμικές τους παραδόσεις. Η επιστήµη της Iστορίας και Θεωρίας της Τέχνης αντιµετωπίζεται κατά κύριο λόγο ως ειδικευµένος και σαφώς προσδιορισµένος (σύµφωνα µε τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια που ισχύουν διεθνώς) ερευνητικός και επαγγελµατικός προσανατολισµός. Η ερευνητική εµβέλεια του συγκεκριµένου γνωστικού πεδίου -η οποία ενισχύεται από ένα σηµαντικό αριθµό επιστηµονικών αντικειµένων, όπως η Φιλοσοφία της Τέχνης, η Αισθητική, η Μουσειολογία, η Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, η Ανθρωπολογία της Τέχνης, η Κριτική της Τέχνης κά.- φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του νεοελληνικού πολιτισµού µε δεδοµένη ωστόσο προοπτική ανοιγµάτων σε άλλους πολιτισμούς, αρχαίους και σύγχρονους.

Το Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης έχει ως βασικό του μέλημα την κάλυψη ενός σηµαντικού κενού που χαρακτηρίζει την ακαδηµαϊκή αλλά και πολιτισµική ζωή του τόπου. Αξιοποιώντας την προνοµιακή γειτνίασή του µε το Τµήµα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, το Τµήµα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης επιδιώκει να καταστήσει τους Έλληνες πολίτες κοινωνούς του ευρωπαϊκού, κυρίως, πολιτισμού συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της αυτογνωσίας τους και στην αναβάθμιση της καλλιτεχνικής και αισθητικής παιδείας τους. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος αλλά και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα µπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις και την επιστηµονική τους πείρα σε Πανεπιστήµια, Επιστηµονικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, Μουσεία, Πινακοθήκες και άλλα συναφή Ιδρύματα, αλλά και στη Στοιχειώδη και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι οποίες αποτελούν τον κατ’ εξοχήν πυρήνα διαμόρφωσης της πολιτισμικής συνείδησης και ταυτότητάς μας.

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών

Βασική εκπαιδευτική μονάδα και «πυρήνας» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών είναι το εικαστικό εργαστήριο, το οποίο έχει συνδεθεί ιστορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη φυσιογνωμία της Α.Σ.Κ.Τ. Κάθε εικαστικό εργαστήριο, μέσω του ιδιαίτερου εκπαιδευτικού προγράμματός του, εξοικειώνει κατ’ αρχάς το φοιτητή με την εικαστική γλώσσα και τα υλικά της, διαμορφώνει την εικαστική και θεωρητική παιδεία του και διευρύνει την κριτική ικανότητά του στο πεδίο της δημιουργικής διεργασίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το εικαστικό εργαστήριο δεν μεταδίδει απλώς στο φοιτητή τεχνικές γνώσεις, αλλά και μια ορισμένη αντίληψη για την Τέχνη, αντίληψη που ενδέχεται να συγκρούεται με κάποια άλλη –εξίσου γόνιμη– αντίληψη που εκφράζεται στη διδασκαλία ενός άλλου εργαστηρίου. Η λειτουργία πολλών εργαστηρίων –με τις διαφορετικές αντιλήψεις τις οποίες ενδεχομένως αυτά εκφράζουν– αντανακλά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα την εκφραστική πολυφωνία της σύγχρονης τέχνης και την ελευθερία προσωπικών επιλογών που έχει ο φοιτητής, καθώς το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιλέγει αλλά και να αλλάζει το εργαστήριο στο οποίο σπουδάζει, σύμφωνα με τα εκφραστικά προβλήματα και τις ανάγκες του, με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικής του καλλιτεχνικής έκφρασης και έρευνας.

Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών αποτελείται μέχρι σήμερα από τρεις (3) Τομείς: Τομέας Ζωγραφικής, Τομέας Γλυπτικής και Τομέας Χαρακτικής.

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών

Στον Τομέα Ζωγραφικής λειτουργούν εννέα (9) εικαστικά εργαστήρια, στον Τομέα Γλυπτικής τρία (3) και στον Τομέα Χαρακτικής δύο (2). Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει επίσης εικαστικά εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα επιλογής.

Το Τμήμα, από την εποχή της ίδρυσής του και μέχρι σήμερα, χρησιμοποιεί σε πολλά από τα εικαστικά εργαστήρια ανθρώπινα μοντέλα ως πρότυπα για τη μελέτη-σπουδή του ανθρώπινου σώματος. Η σπουδή στην ανθρώπινη μορφή παραμένει άσκηση με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, ενταγμένη μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών.

Οι σπουδές στο Τμήμα είναι πενταετείς (10 εξάμηνα). Στα δύο (2) τελευταία εξάμηνα οι φοιτητές εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του διευθυντή του εργαστηρίου και των διδασκόντων μελών Δ.Ε.Π. που ανήκουν σε αυτό.

Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με την ολοκλήρωση των σπουδών, απονέμει ενιαίο πτυχίο με τις εξής κατευθύνσεις: α) Ζωγραφικής, β) Γλυπτικής, γ) Χαρακτικής.
Οι απόφοιτοι που παρακολούθησαν και εξετάστηκαν επιτυχώς στα ειδικά θεωρητικά μαθήματα έχουν δικαίωμα διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο Τμήμα λειτουργούν δύο (2) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.): Το Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», το οποίο λειτουργεί από το 1998 και το Π.Μ.Σ. «Εικαστικές Τέχνες», το οποίο λειτουργεί από το 2004.
 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της φύσης του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι εισιτήριες εξετάσεις δεν υπάγονται στο γενικό σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Το Τμήμα διενεργεί ειδικές εξετάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. Φ.151/2995/Β6/13.1.2010 απόφαση Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Φ.Ε.Κ. 55/2010 τ. Β΄).

• Οι εισιτήριες εξετάσεις διενεργούνται από την Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Ε.Π. του Τμήματος με τη βαθμίδα του πρωτοβάθμιου Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή, καθώς και ένα (1) μέλος του Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του Λέκτορα, οι οποίοι ορίζονται περιοδικά (ή ανά έτος) από τη Σύγκλητο.

• Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α΄ έτος σπουδών του Τμήματος εκτελούν εικαστικά έργα από διάφορες συνθέσεις-πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο. Η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στις αίθουσες των διαγωνιζομένων. Για κάθε δοκιμασία ο διαγωνιζόμενος επιλέγει ελεύθερα ένα ή περισσότερα πρότυπα, εκτός από την περίπτωση των δοκιμασιών εκείνων που έχουν οριστεί ως υποχρεωτικές, με απόφαση της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων. Η διάρκεια των εξετάσεων για τους υποψηφίους είναι 5 ημέρες.

• Τα έργα τα οποία εκτελούν οι υποψήφιοι είναι:
(α) Σχέδια σε χαρτί με κάρβουνο, μολύβι, μελάνι (υλικά σχεδίου).
(β) Χρώμα σε χαρτί με τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικά ή παστέλ.

Το χαρτί χορηγείται από το Τμήμα ενώ τα άλλα απαιτούμενα υλικά (σχεδίου και χρώματος) προσκομίζονται από τους υποψηφίους.

Από το σύνολο των έργων που εκτελεί κάθε υποψήφιος, επιλέγει και παραδίδει: (α) ένα έως δύο (1-2) σχέδια από την άσκηση του αναλογικού σχεδίου εκ του φυσικού· (β) ένα έως δύο (1-2) έργα με χρώμα από την άσκηση του χρώματος εκ του φυσικού· (γ) μια άσκηση από λεκτικό θέμα το οποίο κληρώνεται μεταξύ τριών (3) θεμάτων που ορίζει η Επιτροπή την τέταρτη μέρα των εξετάσεων. Η άσκηση αυτή αντιμετωπίζεται ελεύθερα από τους υποψήφιους (σχέδιο ή χρώμα), οι οποίοι παραδίνουν ένα (1) έργο· (δ) μια άσκηση με ελεύθερο θέμα-σύνθεση το οποίο εκτελεί ο κάθε υποψήφιος ελεύθερα (σε σχέδιο ή χρώμα).

• Κάθε μέλος της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων βαθμολογεί με έναν ακέραιο αριθμό το σύνολο των έργων του υποψηφίου από 1 έως 10, με άριστα το βαθμό δέκα (10) και βάση το βαθμό πέντε (5).
Γενικός βαθμός του υποψηφίου είναι το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσε από τα μέλη της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων διαιρούμενο διά του αριθμού των μελών αυτής. Ο υποψήφιος για να εισαχθεί πρέπει να έχει συγκεντρώσει γενικό βαθμό τουλάχιστον πέντε (5).

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness