Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΜΕΣΟΛΟΓΙ [ΟΝ] ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟ !!! ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ !!! ΤΟ ΝΙΚΗΣΕ Η ΠΕΙΝΑ ! ΟΧΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ !

«ΒΑΣΤΑ, ΚΑΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΒΑΣΤΑ»

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Α΄. Η ΚΤΙΣΗ. Το Μεσολόγγι κτίστηκε το 16ο αιώνα και μετά την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έγινε το 1571, μεταξύ του τουρκικού στόλου και του ενωμένου στόλου. Του στόλου δηλ. πολλών χριστιανικών κρατών. Ο τουρκικός στόλος ηττήθηκε κατά κράτος ! Το ιστορικό αυτό γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή της επέκτασης των Τούρκων προς τη Δύση.

Β΄. ΑΚΜΗ. Το 17ο και 18ο αιώνα το Μεσολόγγι εμφανίζει σπουδαία ακμή και ανάπτυξη. Το 1760 ο Παναγιώτης Πολαμάς, Διδάσκαλος του Γένους, ιδρύει ΣΧΟΛΗ και την ονομάζει: «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΑΔΑ ΣΧΟΛΗ». Η Σχολή ωφέλησε τους Έλληνες !!!

Γ΄. ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!! Το Μεσολόγγι είχε οχυρά, κανόνια και ισχυρή φρουρά !!! Ήταν το προπύργιο της Δυτικής Ελλάδας.

Δ΄.   Α΄. ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ! Αυτή άρχισε στις 25 Οκτωβρίου του 1822. Είχε ηγέτες τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη. Πολιορκήθηκε στενά από ξηρά κι από θάλασσα. Οι Τούρκοι ζητούν παράδοση της Πόλης. Η παράδοση είναι αδύνατη. Στις 8 Νοεμβρίου κατέφθασε ο Μιαούλης και ενίσχυσε τη φρουρά με 1.700 άντρες και με πολλά εφόδια. Κάθε επίθεση των πολιορκητών απέβαινε επί ματαίω !

α) ΤΟ ΑΝΙΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ. Οι πολιορκητές σχεδίαζαν να ενεργήσουν επίθεση κατά των Μεσολογγιτών τη νύχτα των Χριστουγέννων !!! Τότε, που θα βρίσκονταν στους Ιερούς Ναούς, για τον εορτασμό της Γέννησης του Θεανθρώπου !!!

β) Η ΦΑΝΕΡΩΣΗ ! Το ανίερο σχέδιο το φανέρωσε στους Έλληνες ο Έλληνας εξωμότης Ιωάννης Γούναρης, ο γραμματέας του Ομέρ Βρυώνη. Το ανίερο σχέδιο απέτυχε. Η επίθεση αποκρούστηκε.
Οι Τούρκοι είχαν πολλές απώλειες. Έτσι, λύνουν οι ηγέτες την πολιορκία κι’ αποχωρούν.

γ) Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ. Η Πόλη δυναμώνει και ενισχύει τόσο τα οχυρά της, όσο και τη φρουρά της. Τόσο τα τείχη της, όσο και τη δύναμη της φρουράς !!!

δ) ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 1) Τον Αύγουστο του 1823 φονεύεται στο Καρπενήσι από τους Τούρκους ο Μάρκος Μπότσαρης, ένας από τους ηγέτες του. Γοερός το θρήνος. Πολύ το δάκρυ. Πικρό το κλάμα.

2) Τον Ιανουάριο του 1824 φθάνει στο Μεσολόγγι ο Άγγλος Φιλέλληνας Λόρδος Βύρων !!! Το γεγονός αυτό αναπτέρωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων, μα πιο πολύ το ηθικό των Μεσολογγιτών. Αρρωσταίνει, όμως, βαριά και ύστερα από τρεις μήνες πεθαίνει. Τον έκλαψε το Μεσολόγγι και όλη η Ελλάδα !!!

Ε΄.  Β΄. ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ. α) Τον Απρίλιο του 1825 το Μεσολόγγι πολιορκείται ξανά, τόσο από στεριά, όσο κι’ από θάλασσα. Οι Τούρκοι με αρχηγό τον Κιουταχή ανέρχονται σε 30.000, ενώ οι Μεσολογγίτες πολεμιστές δεν υπερβαίνουν τις 4.500. β) Ο ελληνικός στόλος αδυνατεί να διασπάσει τον κλοιό του τουρκικού στόλου. Έτσι, η βοήθεια των Πολιορκημένων από θάλασσα είναι αδύνατη. γ) Η φρουρά του Μεσολογγίου πολεμάει υπεράνθρωπα !!! Αποκρούει κάθε έφοδο και κάθε επίθεση των Τούρκων. Οι Τούρκοι ζητούν πάλι κάτι το ασύλληπτο και το αδιανόητο. Ζητούν τα κλειδιά της Πόλης. «Τα κλειδιά της Πόλης», απαντούν, «βρίσκονται στις μπούκες των κανονιών». δ) Οι Μεσολογγίτες μένουν ακράδαντα πιστοί κι’ ακλόνητοι στα θρησκευτικά και εθνικά ιδανικά και ιδεώδη !!!

ΣΤ΄. Είναι: ΟΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Οι αδούλωτοι στην ψυχή και το πνεύμα !!! Οι ελεύθεροι στη σκέψη. Οι άκαμπτοι στο φρόνημα !!! Μοναδικό γεγονός και φαινόμενο στην Παγκόσμια Ιστορία !!!

Ζ΄. Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ. α) Το Δεκέμβριο του 1825 έρχεται στο Μεσολόγγι για να συμπράξει με τον Κιουταχή ο Ιμπραήμ με 11.0000 Αιγυπτίους μαχητές. Το Μεσολόγγι πολιορκείται στενότατα ! Αλλά βαστάει !!! Αμύνεται !!! β) Ο Διονύσιος Σολωμός «φωνάζει» από τη Ζάκυνθο: «Βάστα, καημένο Μεσολόγγι, βάστα !!!». γ) Η εμφάνιση του αόρατου εχθρού. Ήρθε η πείνα και η δίψα. Ήρθε ο αόρατος εχθρός ! δ) Τα τρόφιμα έφτασαν στο απόλυτο μηδέν. Για να κορέσουν το πανίσχυρο αίσθημα της πείνας και της δίψας, έτρωγαν το κρέας των όνων και των σκύλων. Έτρωγαν ό,τι δεν μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. Έτρωγαν και γάτες ! Και ποντίκια ! Και σκουλήκια. Και φύκια. Η πείνα ήταν ανυπόφορη ! «Θρυλείται, ότι κατέφυγαν ακόμη και στην νεκροφαγία». Και έπιναν θολό νερό ! ε) Η πείνα θέριζε. Οι αρρώστιες, επίσης, θέριζαν. Και πάλι το Μεσολόγγι δεν παραδίδει στον εχθρό τα κλειδιά του. Και πάλι μένει απροσκύνητο !!! στ) Και πάλι βαστάει !!! Πολεμάει !!! Μάχεται !!! Στις 25 Μαρτίου οι ηρωικοί Μεσολογγίτες αποκρούουν δύο ισχυρότατες επιθέσεις των Τούρκων στο νησί: «ΚΛΕΙΣΟΒΑ». Η θάλασσα γέμισε πτώματα. ζ) Το Μεσολόγγι, λόγω πείνας και δίψας και λόγω μη ερχομού βοήθειας, καταφεύγει στην ΗΡΩΙΚΗ  ΕΞΟΔΟ !!! η) Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ !!! Συνέλαβε την ιδέα να πραγματοποιήσει ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ !!! Να γίνει ο πληθυσμός του τρία σώματα, τρεις φάλαγγες, και να πραγματοποιήσει ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ νύχτα !!! Τα γυναικόπαιδα, 12.000, περίπου, να μπουν στη μέση. Και να προστατεύονται από τους ένοπλους Μεσολογγίτες. Να είναι το 1/3 σε κάθε φάλαγγα - στη μέση. θ) Οι ανήμποροι, άρρωστοι, τραυματίες, γέροι, 1.500, περίπου, να μείνουν αναγκαστικά στην Πόλη και στη «μοίρα» τους.

Η΄. Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ !!! Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ αποφασίστηκε να γίνει τη νύχτα της 9ης προς την 10ην Απριλίου του 1826. Τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων !!! Κάθε φάλαγγα είχε τον αρχηγό της. Της πρώτης φάλαγγας αρχηγός ήταν ο Νότης Μπότσαρης. Της δεύτερης ο Μακρής και της τρίτης ο Κίτσος Τζαβέλας.

Θ΄. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΟΙ εφιάλτες ποτέ δεν έλειψαν από το γήινο Πλανήτη ! Το σχέδιο της ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ προδόθηκε στις 7 Απριλίου του 1826 από ένα αυτόμουλο Βούλγαρο. Έτσι, οι Τούρκοι έστησαν καρτέρι και περίμεναν. Περίμεναν της ηρωικούς και υπεράνθρωπους Μεσολογγίτες. Τους Μεσολογγίτες τους απαράδοτους και τους απροσκύνητους !!! Τους Έλληνες και τους Ορθοδόξους !!!

Ι΄. Η ΝΥΧΤΑ ΕΚΕΙΝΗ ! Νύχτα σφαγής και σκοτωμού. Την έτρεμε γη και ουρανός !!! Έτρεμε τη σφαγή και το σκοτωμό ! Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των γυναικών και των παιδιών έσχισαν τις πέτρες.
Το αίμα έγινε θάλασσα. Σκηνή βιβλική !!!

ΙΑ΄. Η ΣΥΓΧΥΣΗ ! Πάνω στη σφαγή και το σκοτωμό ακούστηκε μία φωνή, που έλεγε: «ΠΙΣΩ – ΠΙΣΩ στις ΤΑΠΙΕΣ ΣΑΣ». Η φωνή αυτή, - που παραμένει ακόμη άγνωστο από ποιον προήλθε – προκάλεσε σύγχυση και πολλοί Μεσολογγίτες επέστρεψαν στο Μεσολόγγι !!!

ΙΒ΄. ΠΟΣΟΙ ΣΩΘΗΚΑΝ; Μόνο 1.300 μαχητές και περί τα 100 γυναικόπαιδα. Πολλοί αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν ως δούλοι στην Αίγυπτο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Επίσκοπος Ρωγών, Ιωσήφ και ο Φιλέλληνας Μάγερ. Στο Μεσολόγγι επέστρεψε και ο Χρήστος Καψάλης. Ο προμαχώνας του γέμισε από τους ασθενείς, τους τραυματίες, τους γέροντες και από πολλούς άλλους Μεσολογγίτες. Πλήθος Τούρκων περικύκλωσε τον προμαχώνα του: Τότε πυροδοτεί την πυρίτιδα – αποθήκη και ανατινάχτηκε. Όλοι, Έλληνες και Τούρκοι σκοτώθηκαν !!! Ήταν μία πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας !!! Η ανατίναξη του: «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ». Εκεί, στις 12 Απριλίου επαναλήφθηκε η ηρωική πράξη του Χρήστου Καψάλη. Έλληνες και Τούρκοι ανατινάχτηκαν στο αέρα !

ΙΓ΄. Η ΠΤΩΣΗ. Το Μεσολόγγι έπεσε. Έπεσε, αλλά έπεσε ηρωικά !!! Έπεσε γενναία !!! Έγινε ολοκαύτωμα !!! Ο πληθυσμός του αφανίστηκε. 15.000 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για τη θρησκεία, την πατρίδα, την ελευθερία, την τιμή, την αξιοπρέπεια !!!
Έμεινε απροσκύνητο !!! Δεν παρέδωσε στον εχθρό τα κλειδιά της Πόλης !!! Δεν έπεσε από τον εχθρό. Έπεσε από την πείνα. Έγινε σύμβολο !!! Σύμβολο αρετής, τόλμης, ανδρείας, ηρωισμού !!!

Σύμβολο υπεράσπισης των αιώνιων και ακατάλυτων ιδανικών και των αιώνιων και ακατάλυτων αξιών της ζωής !!!

Έγινε παγκοσμίως γνωστό για το ηρωικό του ολοκαύτωμα, για την ηρωική του θυσία !!! Αύξησε κατακόρυφα το κύμα, του Φιλελληνισμού!!! Συνέβαλε, τα ύψιστα, στην υπόθεση της ελευθερίας της Ελλάδας !!! Είναι η κορυφαία ηρωική πράξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 !!! Την ύμνησαν ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες κ.ά. Το ύμνησε το πνεύμα και η τέχνη !!!

ΙΔ΄. Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ !!! Ο εορτασμός της επετείου της ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ γίνεται με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα !!! Εξαίρεται ο ηρωισμός του και η αυτοθυσία του. Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ του Μεσολογγίου είναι πράξη μοναδική !!! Η Παγκόσμια ιστορία δεν έχει να αναδείξει παρόμοιο γεγονός.

ΙΕ΄. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ «Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ». Καμία άλλη πόλη της Ελλάδας δεν φέρει την ονομασία, που φέρει το Μεσολόγγι !!! Ονομάζεται: «Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !!!».

Δημήτρης Γ. Μπράνης

Ερευνητής

Πολιτικός και Κοινωνικός Σχολιαστής 

 

    

 

Απόψεις