Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Πηλέας και Θέτιδα

 

Γράφει η Ευαγγελία Δημοπούλου

Ιστορικός - Αρχαιολόγος


Ο γάμος του ζευγαριού που περιβλήθηκε με τόση λαμπρότητα και είχε αρχίσει με τα καλύτερα εχέγγυα δεν έμελλε να έχει την ανάλογη εξέλιξη. Η Θέτιδα, απέκτησε πριν τον Αχιλλέα έξι παιδιά, όμως στην προσπάθεια της να τα καταστήσει αθάνατα τα σκότωνε. Έτσι, όταν γέννησε τον Αχιλλέα, επεδίωξε το ίδιο, για να τον κάνει άτρωτο.

Στην προσπάθεια της αυτή, τον βύθισε μέσα στα νερά της Στύγας. Τα νερά της Στύγας ήταν ιερά, αφού οι θεοί ορκίζονταν σε αυτά και αν αθετούσαν τον όρκο τους έχαναν τη θεϊκή  τους υπόσταση.

Έτσι το ιερό νερό έκανε το σώμα του Αχιλλέα άτρωτο, εκτός από τις φτέρνες που απ’ αυτές τον κρατούσε η μητέρα του. Ο Πηλέας, νομίζοντας ότι η Θέτιδα ήθελε να πνίξει το παιδί, την έδιωξε από το παλάτι του.

Σε μια άλλη εκδοχή του μύθου, η Θέτις άλειψε το σώμα του νηπίου με αμβροσία και το έβαλε επάνω στη φωτιά, προκειμένου να καούν τα θνητά μέρη, ο Πηλέας όμως την ανακάλυψε και γλίτωσε τον Αχιλλέα από τον θάνατο, μόνο με ένα έγκαυμα στην φτέρνα. Για την αποκατάσταση της καμένης φτέρνας φρόντισε ο Κένταυρος Χείρων, ο οποίος έβγαλε τη φτέρνα του γίγαντα Δάμυσου, που ήταν πολύ ταχύς και την τοποθέτησε στο πόδι του Αχιλλέα, για να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Μετά από αυτά τα γεγονότα η θεά εγκατέλειψε οργισμένη την εστία της και επέστρεψε πίσω στον πατέρα της Νηρέα, με τους δυο συζύγους να ακολουθούν παράλληλες πορείες. Παρόλα αυτά,  η Θέτις νοιαζόταν διαρκώς για τον γιο της και τον παρακολουθούσε στενά από τη θαλάσσια κατοικία της.

Ο Πηλέας συνέχισε να διαμένει στη Φθία, ενώ  ως βασιλιάς της  διακρίθηκε για τη νηφαλιότητα, την ευαισθησία και το αίσθημα δικαιοσύνης. Επίσης, ο Όμηρος αναφέρει πως δέχθηκε στο βασίλειο του πολλούς φυγάδες, όπως ο Φοίνικας και ο Πάτροκλος, που είχαν εκδιωχθεί βιαίως από τις πατρογονικές εστίες.

Η τελευταία περίοδος της ζωής του Πηλέα δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του. Εγκαταλειμμένος από τη γυναίκα του, απροστάτευτος από το γιο του, ο οποίος είχε πεθάνει στην Τροία, διώχνεται βίαια από το βασίλειό του, από τον παλαιό εχθρό του τον Άκαστο ή από τους γιούς του.  

Έτσι,  ο θάνατος τον βρίσκει από τις στερήσεις και τις κακουχίες στο νησί Ίκο, τη σημερινή Αλόννησο, την εποχή ακριβώς που οι Αχαιοί ετοιμάζονταν να γυρίσουν από την Τροία. Μετά το θάνατό του βρίσκει την ανάπαυση και τη γαλήνη, ζώντας μαζί με το γιο του Αχιλλέα στο νησί των Μακάρων.

Η Θέτιδα καθώς επέστρεψε στο υγρό στοιχείο, εκτός από τη φροντίδα του γιου της, αφιέρωσε τη ζωή της ως αρωγός σε ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στους Αργοναύτες που κινδύνευαν, η διάσωση της Δανάης, όταν ο πατέρας της την πέταξε με τον μικρό Περσέα μέσα σε ένα μπαούλο στη θάλασσα, η σωτηρία του Ήφαιστου, όταν τον έριξε η μητέρα του Ήρα στη θάλασσα από τον Όλυμπο, λόγω της άσχημης όψης του και η διάσωση του Διονύσου, όταν φοβισμένος έπεσε στη θάλασσα, για να γλιτώσει από τον βασιλιά Λυκούργο που τον είχε εκδιώξει από τη Νύσα.
Το άμεσο ενδιαφέρον και την αγωνία της θεάς για τον μονάκριβο γιό της, σκιαγραφεί ο Όμηρος στο έπος του Ιλιάδα, αφού λειτουργεί πάντα με μοναδικό γνώμονα την επιθυμία του γιου της.  

Η θεά είναι αυτή που μεσολαβεί στον πατέρα των θεών Δία, να ταπεινώσει το στράτευμα των Αχαιών, για να αναδειχθεί το κλέος του Αχιλλέα που μόλις είχε αποσυρθεί από τη μάχη,  προσβεβλημένος από τον Αγαμέμνονα.  

Επίσης, η θεά σπεύδει να θρηνήσει μαζί με το παιδί της για τον χαμό του πιστού του συντρόφου Πατρόκλου και να τον παροτρύνει να μην προσπαθήσει να εκδικηθεί τον θάνατο του φίλου του, σκοτώνοντας τον ήρωα της Τροίας, Έκτορα.

Τέλος, είναι αυτή που θα παραγγείλει τα όπλα του ήρωα στον τεχνίτη των θεών, Ήφαιστο και θα του τα παραδώσει, γνωρίζοντας πως ο θάνατος του Αχιλλέα πλησιάζει και είναι αναπόφευκτος.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness