Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Βασίλη Ηλ. Τουρλάκη: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ (6 Οκτωβρίου 1943)

Μετά από αρκετά χρόνια, αποφασίσθηκε να ξαναγιορτασθεί η επέτειος της Μάχης της Μακρακώμης, τιμώντας αυτούς που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας από τους Γερμανούς κατακτητές, τιμώντας τους πεσόντες στην μάχη, και ταυτόχρονα τιμώντας τον τόπο μας.

Ας θυμηθούμε μαζί τι έγινε τη μεγάλη εκείνη ημέρα.

Από την προηγούμενη είχε γίνει γνωστό ότι στις 6 Οκτωβρίου 1943 ημέρα Τετάρτη, μεγάλη δύναμη των Γερμανών θα κατευθυνότανε προς το Καρπενήσι.

Την απόκρουση των Γερμανικών δυνάμεων ανέλαβαν, δύο λόχοι του τάγματος θανάτου, του 36ου Συντάγματος της ΧΙΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον εμπειροπόλεμο, μόνιμο Λοχαγό του Ελληνικού Στρατού, Ντίνο Γιαννακουλόπουλο.

Ο ίδιος διηύθυνε την όλη επιχείρηση απόκρουσης, της επίθεσης, των Γερμανών, που ήθελαν να περάσουν από την Μακρακώμη, την * πύλη της ελεύθερης Ελλάδας* με σκοπό να πατήσουν το λίκνο της αντίστασης, το Καρπενήσι.

Τότε όπως και τώρα, το μοναδικό πέρασμα, από τη Λαμία προς την Ευρυτανία, ήτανε, * ως άλλες θερμοπύλες * Η Μακρακώμη *

Οι Γερμανικές δυνάμεις αποτελούνταν από 700 άνδρες των ένοπλων Ες-Ες, που συνοδεύονταν από 3 τανκς, 4 ερπιστριοφόρα οχήματα, 4 κανόνια και 71 οχήματα μεταφοράς πεζικού.

Ο ΕΛΑΣ διέθετε 300 άνδρες, με νέο εξοπλισμό που είχε πάρει , λίγες ημέρες πριν, αφοπλίζοντας τους ιταλούς, μετά την συνθηκολογιση τους, ΚΑΤΕΛΑΒΕ την είσοδο της Μακρακώμης στα γύρο υψώματα, το λόφο του Αγ. Ταξιάρχη, που δεσπόζει στην περιοχή και με μέριμνα, ενδεχόμενης κυκλωτικής κίνησης των Γερμανικών δυνάμεων, προς την πεδιάδα του Σπερχειού.

Την περιγραφή της μάχης, μας την έκανε, εδώ στον ίδιο χώρο, ο ίδιος ο Ντίνος Γιανακουλόπουλος, εν ζωή, στην πρώτη εκδήλωση μνήμης της μάχης της Μακρακώμης το 1983

Με τις πρώτες βολές, ακινητοποιήθηκε στην μέση του δρόμου το προπορευόμενο τανκς και επακολούθησε σκληρή μάχη για 8 ώρες, μέχρι αργά το απόγευμα.

Οι Γερμανικές δυνάμεις, με βαριές απώλειες, αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν ταπεινωμένες, στην Λαμία και δεν επανέλαβαν το εγχείρημα μέχρι την ολοκληρωτική τους ήττα.

Η Μακρακώμη πληγωμένη από την Γερμανική θηριωδία, τον Απρίλιο του 1941 στις αρχές της γερμανικής κατοχής, εμφανίζεται στις πανοραμικές φωτογραφίες του επονομαζόμενου * φωτογράφου της εθνικής αντίστασης Σπύρου Μελετζή * ολοσχερώς καμένη, με όλα τα σπίτια και τις εκκλησίες, να εμφανίζονται μόνο με τους τοίχους χωρίς σκεπές.

 Στην μάχη της Μακρακώμης, η μικρή μας πόλη, οι γενναίοι κάτοικοί της και ο ΕΛΑΣ έδειξαν τα δόντια τους στους Ναζί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αν και η Μακρακώμη βρίσκεται σε κομβικό σημείο επικοινωνίας των δύο νομών, Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, οι δυνάμεις της κατοχής δεν τόλμησαν ποτέ να εγκαταστήσουν σαυτή, μόνιμη στρατιωτική δύναμη.

Σήμερα είμαστε όλοι ΕΔΩ., απουσιάζει και δεν είναι μαζί μας * ο εμπνευστής και πρωτεργάτης* καθιέρωσης αυτής της εκδήλωσης μνήμης, ο αείμνηστος Δήμαρχος Μακρακώμης και αλησμόνητος φίλος, Κώστας Κρητικός, που θα αγάλλεται η ψυχή του, βλέποντας μας από ψηλά.

Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές για την ελευθερία της πατρίδας.

Ζήτω η Εθνική Αντίσταση
Ζήτω η Ελλάδα
Ζήτω η Αδήλωτη Μακρακώμη.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness