Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υπεύθυνες των ΚΑΠΗ τριών δήμων

Παγκόσμια ημέρα «Τρίτης Ηλικίας» η 1η Οκτωβρίου και ίσως φέτος η ημέρα αυτή να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με άλλες χρονιές. Η πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως έχει φέρει τους ανθρώπους των μεγάλων ηλικιών στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας, αφού είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα. Μοιραία και τα μέτρα για την προστασία τους είναι αυξημένα, καθώς οι ίδιες οι συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση και ειδική μέριμνα της Πολιτείας για την ασφάλειά τους.

Σε μια εποχή λοιπόν που τα ΚΑΠΗ εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να παραμείνουν κλειστά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στρέψει την προσοχή της στο να υποκαταστήσει όσο περισσότερο μπορεί τις υπηρεσίες, πρακτικές και ψυχολογικές, που τα ΚΑΠΗ προσφέρουν στα μέλη τους. Πολλοί δήμοι της Αττικής διατηρούν ενεργό το προσωπικό, ώστε η εξυπηρέτηση να μετατοπιστεί και να είναι εφικτή κατ' οίκον.

Είναι ανθρώπινο η τρίτη ηλικία να αισθάνεται μια επιπλέον ανασφάλεια και ανάμεσα στις τόσες ανάγκες της, έρχεται να προστεθεί τώρα και αυτή για επικοινωνία, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι τη στερούνται αυτό το διάστημα που τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά.

«Στερούνται πολλά λόγω των συνθηκών»

«Στερούνται πολλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όμως ο δήμος προσπαθεί να τους κάνει να νιώσουν πιο ασφαλείς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πρόνοιας του δήμου Καλλιθέας Άννα Πάσχου. Και συνεχίζει: «Στα ΚΑΠΗ ήταν διαρκώς ενεργοί και τώρα αυτό που θέλουμε είναι να τους κρατήσουμε ενεργούς και κάτω από αυτές τις δυσκολίες. Δεν πρέπει να χάσουν την επικοινωνία που είχαν. Και η προσπάθεια αυτή, δεν είναι μόνο τώρα. Σε όλο το διάστημα της καραντίνας φροντίσαμε να είμαστε δίπλα τους, να βοηθήσουμε ακόμη και μέσα στο σπίτι όσους το είχαν ανάγκη ή και έξω από αυτό, αν χρειαζόταν να μετακινηθούν. Αλλά και το καλοκαίρι, διαθέσαμε ως δήμος 20 πούλμαν, για να μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους ή έστω να επισκεφτούν τη θάλασσα, όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν για λίγες ημέρες από την πόλη. Δημιουργήσαμε διαδραστικά βιντεάκια, ώστε μέσα από το ίντερνετ να παίρνουν οδηγίες από ειδικούς για να κάνουν ασκήσεις και να μην βρεθούν μέσα στο σπίτι σε κατάσταση ακινησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μεριμνήσαμε ώστε να μην σταματήσουν τη φυσικοθεραπεία όσοι ακολουθούσαν ειδικό πρόγραμμα. Υπάρχει ιατρική υποστήριξη από τους γιατρούς μας, αλλά και με ειδικό ψυχολόγο παρέχουμε και ψυχολογική στήριξη, γιατί είναι λογικό κάτω από αυτές τις συνθήκες να αισθάνονται πίεση και ανασφάλεια».

Και η κ. Πάσχου προσθέτει: «Η κατάσταση είναι δύσκολη στην παρούσα φάση και σίγουρα τους έχει στοιχίσει το ότι τα ΚΑΠΗ είναι κλειστά. Εγώ περπατώ καθημερινά στην πόλη, τους έβλεπα να κάθονται μαζί στα παγκάκια ή στα καφενεία για να μην χάσουν την παρέα και τη συναναστροφή που είχαν στα ΚΑΠΗ. Τώρα βέβαια αναγκάζονται να ξανακλειστούν στο σπίτι, λόγω του νέου κινδύνου από τη διασπορά του ιού. Όμως το προσωπικό των ΚΑΠΗ βρίσκεται στα δημοτικά Ιατρεία και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για δικό τους όφελος σε ό,τι χρειαστούν».

«Να διατηρηθεί η ψυχολογική στήριξη και η κοινωνική επαφή»

«Έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η ψυχολογική στήριξή τους και η κοινωνική επαφή. Να τους θυμίζει η Πολιτεία ότι δεν τους έχει ξεχάσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τώρα που είναι κλειστά τα ΚΑΠΗ, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν πρέπει να νιώσουν απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι», λέει με τη σειρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ του δήμου Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα.

Και εξηγεί: «Οι δήμοι που λόγω των συνθηκών έκλεισαν αλλά δεν ''κλείδωσαν'' τα ΚΑΠΗ, διατηρούν το προσωπικό στο πόστο τους. Με τηλεφωνήματα για την επαφή μαζί τους, για τη συνέχιση της φυσικοθεραπείας τους, για τη βοήθεια στο σπίτι σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμη και για την ατομική τους καθαριότητα, για τα φάρμακα και για τα ψώνια τους, για τη μετακίνηση στον γιατρό, για την επικοινωνία τους με συγγενείς, αλλά και για την ψυχολογική τους στήριξη, που είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα τους έχει επηρεάσει το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, γιατί έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής δραστηριότητάς τους και των κοινωνικών επαφών που είχαν αναπτύξει, αλλά και των δράσεων που είχαν κινήσει το ενδιαφέρον τους, όπως κάποια μαθήματα (εργόχειρου κ.α.) που πολλοί παρακολουθούσαν με ζήλο ή οι εκδρομές. Υπάρχει ψυχολογική επίδραση πάνω τους κι αυτό γίνεται αντιληπτό αμέσως. Όμως ως δήμος στεκόμαστε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις ενεργές. Τα στελέχη παραμένουν στη θέση τους, έτοιμα να δεχτούν οποιοδήποτε αίτημά τους. Και εύχομαι αυτή η υγειονομική περιπέτεια να περάσει σύντομα, ώστε να ξανασυναντηθούμε στους φιλόξενους χώρους των ΚΑΠΗ».

«Δεν πρέπει να νιώσουν απομονωμένοι»

Τέλος, η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη για τον τομέα των ΚΑΠΗ στον δήμο Καισαριανής Μάγδα Μαρούδα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αφού σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε δεν μπορούν να έρθουν οι ηλικιωμένοι στα ΚΑΠΗ, οφείλουμε να πάμε εμείς. Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους για ό,τι χρειαστούν και ως δήμος είμαστε σε επαφή και με υπεύθυνους των ΚΑΠΗ άλλων δήμων. Οι ηλικιωμένοι έχουν επηρεαστεί αρκετά από όλη αυτή την κατάσταση, νιώθουν πως είναι ευάλωτοι στον ιό, νιώθουν ανασφάλεια και δεν πρέπει να νιώσουν απομονωμένοι. Έτσι, το προσωπικό μας βρίσκεται επί ποδός, τόσο για τη σωματική υγεία τους όσο και για την ψυχική. Ο φυσικοθεραπευτής τους επισκέπτεται στο σπίτι, η νοσηλεύτρια το ίδιο, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους, οι οικογενειακοί βοηθοί για να τους πάνε φαγητό, για την καθαριότητά τους, για την ατομική υγιεινή σε όσους χρειάζονται βοήθεια, ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού σε όσους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους. Η εξυπηρέτηση κατ' οίκον δεν έχει σταματήσει και γίνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας, αφού αυτοί που τους επισκέπτονται είναι εφοδιασμένοι πλήρως με ειδικές φόρμες, με γάντια, με μάσκες και προσωπίδες, ώστε με την επίσκεψή μας να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας».

Και η κ. Μαρούδα καταλήγει: «Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι μια δυσκολία είναι η πανδημία και θα περάσει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει τόσες άλλες δυσκολίες στη ζωή τους, κάποιοι πέρασαν κατοχή και πολέμους, έτσι θα το περάσουν κι αυτό. Να νιώθουν ασφαλείς γιατί είμαστε κοντά τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να επικοινωνούν μαζί μας σε ό,τι χρειαστούν, ακόμη και για ψυχολογική στήριξη. Η τρίτη ηλικία θα μείνει ασφαλής και όρθια!».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness