Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

• Παρουσίαση Πανεπιστημίων – Σχολών

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι το κατεξοχήν μονοθεματικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες της χώρας μας.
Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αυτό των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αναπτύσσονται σε τέσσερις Σχολές και εννέα Τμήματα.  

Η έρευνα και διδασκαλία γίνονται σε όλο το εύρος των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών με στόχο να απαντηθεί το ερώτημα τι είδους Πανεπιστήμιο θέλουμε και για ποιά κοινωνία, ερώτημα που γεννήθηκε μαζί με τη δημιουργία της Σχολής από τους Ιδρυτές της.

Το Πανεπιστήμιο μετά από τετραετή κύκλο σπουδών παρέχει πτυχία με ειδικεύσεις - κατευθύνσεις στην Κοινωνιολογία, στην Ψυχολογία, στην Ανθρωπολογία, στην Κοινωνική Πολιτική, στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και φυσικά στις Διεθνείς Σπουδές, στα Μέσα Επικοινωνίας και τον Πολιτισμό παραδοσιακά δε στην Πολιτική Επιστήμη και την Ιστορία στη Δημόσια Διοίκηση.

• Η πνευματική ζωή στο χώρο του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα με το άνοιγμα των χώρων του σε όλο το εύρος των ρευμάτων σκέψης.
• Η διεπιστημονικότητα, το διεθνές άνοιγμα του Πανεπιστημίου, η υποστήριξη της έρευνας και η διεθνής κινητικότητα αποτελούν τα χαρακτηριστικά των σπουδών στο Πανεπιστήμιο.
• Το μεγάλο εύρος της σταδιοδρομίας των πτυχιούχων του Πανεπιστημίου είναι το κύριο χαρακτηριστικό του: δημόσια διοίκηση και ειδικώς στην ανώτερη ιεραρχία, ακαδημαϊκή διδασκαλία, εφημερίδες, επιχειρήσεις,
• Σε όλες τις θέσεις στο εθνικό κράτος και στη διεθνή κοινότητα η διάκριση και η πνευματική πρωτοτυπία των αποφοίτων αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή και αναγκαία τόσο στην αρχική σταδιοδρομία των νέων όσο και στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας.    
• Η φοιτητική ζωή συνδυάζεται με τις ευκαιρίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο σε πολλές  δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, πρόσβασης στο διαδίκτυο, βιβλιοθήκη, εκθέσεις, θερινές διακοπές.    
Αν εξετάσει κανείς μόνον τα Πρακτικά που έχουν κυκλοφορήσει, τότε βλέπει  τους τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο έχει εκδηλώσει την παρουσία του: Η Ελληνική πολιτική ζωή και ιδιαιτέρως ο Εμφύλιος έχουν αποτελέσει κατ’  επανάληψη αντικείμενο έρευνας από άλλα τμήματα,  όπως επίσης και τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Άλλες εκδηλώσεις αναφέρονται στα προβλήματα  ευπαθών  ομάδων όπως οι μετανάστες  και των  ατόμων με ειδικές ανάγκες, στις εξελίξεις στον χώρο της ψυχολογίας  ή της εγκληματολογίας, σε κοινωνικές έρευνες, στις εργασιςκές σχέσεις, σε διαπολιτισμικές προσεγγίσεις ( όπως το συνέδριο σχετικά με την επιρροή του Αριστοτέλη στην επιστήμη του Ιράν ). Ήδη το 1931 η Πάντειος Σχολή έχει εκδώσει Ψήφισμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι φοιτητές της συμμετέχουν στα γεγονότα του 1954, η Ένωση Φοιτητών της Σχολής συνδέεται με την Πανσπουδαστική Ένωση Κυπριακού Αγώνος.  Το 1956 γίνεται εκδήλωση μνήμης για τους εθνομάρτυρες Καραολή και Δημητρίου σε αυτήν την αίθουσα.

Η Σχολή είναι παρούσα σε όλα τα πολιτικά γεγονότα με τους φοιτητές και τους καθηγητές της. Η στήλη για τον πεσόντα φοιτητή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου βρίσκεται έξω από αυτήν την αίθουσα, το Αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα» αποτελεί κατάθεση μνήμης για τον αείμνηστο Καθηγητή, που υπερασπίστηκε με λόγια και έργα τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις και επέστρεψε από την φυλακή με την μεταπολίτευση.  Η πλακέτα στον πεζόδρομο θυμίζει την νεαρή φοιτήτριά μας Σωτηροπούλου  και τα ιδανικά της.  Την τελευταία τριακονταετία η Σχολή και ως Πανεπιστήμιο έκανε πολλά βήματα για να συνδεθεί με την διεθνή κοινότητα.  Το Πανεπιστήμιο εισήγαγε πρώτο το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ και συνεργάσθηκε με άλλα πανεπιστήμια σο πλαίσιο ερευνών. Ειδικότερα στον τομέα της ανθρωπολογίας. Το προσωπικό της Σχολής συνεχίζει να έχει παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ευρωπαίκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Διεθνή Οργάνωση Υγείας, στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης

Tο Tμήμα Oικονομικής και Περιφερειακής Aνάπτυξης, ιδρύθηκε το 1989 με αρχική ονομασία «Tμήμα Aστικής και Περιφερειακής Aνάπτυξης». Ανήκει στην ομάδα των Οικονομικών Τμημάτων και οι πτυχιούχοι του εγγράφονται στο Oικονομικό Eπιμελητήριο Eλλάδος. Tο Tμήμα προσφέρει εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Kάθε χρόνο εισάγονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περί τους 150 φοιτητές, και στο Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών μέχρι 25 πτυχιούχοι. H εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα του Tμήματος κατευθύνεται σε δύο κύρια επιστημονικά πεδία, όπως φαίνεται άλλωστε και από τη διάρθρωσή του σε δύο Tομείς: τον Tομέα Περιφερειακής Eπιστήμης και τον Tομέα Πολιτικής Oικονομίας. H στελέχωση του σε προσωπικό συμπεριλαμβάνει 27 μέλη Διδακτικού και Eρευνητικού Προσωπικού.

Το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης αποσκοπεί στην ευρεία και σε βάθος κατάρτιση στην Οικονομική Επιστήμη με παράλληλη εξειδίκευση σ' ένα νέο σχετικά επιστημονικό πεδίο, αυτό της Περιφερειακής Επιστήμης. Σε αυτό ενσωματώνονται οι πιο σύγχρονες αντιλήψεις για την οικονομική ανάπτυξη ως ένα κοινωνικά φαινόμενο που εξελίσσεται στο χώρο με ευρύτερες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης

Το τμήμα λειτουργεί προσφέροντας προπτυχιακή εκπαίδευση τετραετούς φοιτήσεως. Είναι εντεταγμένο στο μοναδικό Ίδρυμα όπου θεραπεύονται οι κοινωνικές και οι πολιτικές επιστήμες. Ανήκει στην νεοσύστατη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, από κοινού με το αδελφό  Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επίσης διαθέτει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με πέντε κατευθύνσεις και προσφέρει δυνατότητα διδακτορικής έρευνας.

Στόχους του τμήματος αποτελούν η καλλιέργεια και η έρευνα στις Επιστήμες της Διοίκησης και η μόρφωση επιστημόνων που θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και –ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία– του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται και η παροχή γνώσεων ανθρωπιστικής παιδείας.
Οι σπουδές στο τμήμα στηρίζονται σε τέσσερεις γνωσιακούς πυλώνες: 1. Το Δίκαιο –όχι αποκλειστικά το Δημόσιο Δίκαιο– και τους Θεσμούς,  2. Την Οικονομική Επιστήμη, 3. Την Φορολογία και Ελεγκτική και 4. Την αμιγώς Διοικητική Επιστήμη. Αυτοί είναι και οι τέσσερεις Τομείς μας. Οι σπουδές προσανατολίζονται προς δύο κατευθύνσεις: α) των Δημοσίων θεσμών και β) της Οικονομικής Επιστήμης.

Ο αρχικός στόχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης ήταν να μορφώνει λειτουργούς που απορροφώνται στον Δημόσιο τομέα. Η τρέχουσα πολιτική μείωσης του δημόσιου τομέα επιτάσσει την προσαρμογή του διδακτικού έργου και προς στον ιδιωτικό, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε Οργανισμούς και σε άλλα Ν.Π.Ι.Δ. Η απορρόφηση στον τελευταίο χώρο λειτουργεί ικανοποιητικά.

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Σκοπός του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής είναι να εκπαιδεύσει επιστήμονες στη μελέτη και την έρευνα της κοινωνίας και των προβλημάτων της, την ανάλυση των θεσμών, των κοινωνικών δομών και του διαχρονικού και συγχρονικού μετασχηματισμού τους με τελικό στόχο το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στόχος του Τμήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές του με ειδικευμένες γνώσεις για την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης, την κοινωνιολογία του αγροτικού και αστικού χώρου, τη γεωγραφία του αγροτικού χώρου, τη δημογραφία και την κρατική ή τη μη οργανωμένη συλλογική παρέμβαση στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων, του εισοδήματος, της υγείας, της άμβλυνσης των ανισοτήτων, κ.ά.

Το πτυχίο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής παρέχει μεγάλο φάσμα επαγγελματικών δυνατοτήτων στους κατόχους του. Χάρη στο ευρύ υπόβαθρο που προσφέρεται, οι πτυχιούχοι του Τμήματος, μπορούν να απασχοληθούν σε πολλούς κλάδους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις Α.Σ.Ε.Π. α) για το δημόσιο, β) για να προσληφθούν ως καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία παρέχεται εκπαίδευση στην κατεύθυνση της κοινωνικής διοίκησης.

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι το πρώτο Τμήμα Κοινωνιολογίας της χώρας. Ιδρύθηκε το 1984 και από τότε λειτουργεί καλλιεργώντας τους επιμέρους κλάδους της επιστήμης της Κοινωνιολογίας.
Στόχος του Τμήματος είναι να ανταποκριθεί με τη διδασκαλία, την έρευνα, τις μετατυχιακες του σπουδές και τη διεθνή του παρουσία στις μείζονες θεωρητικές αναζητήσεις, στις σύγχρονες κατευθύνσεις διεπιστημονικής διαχείρισης των κοινωνικών προβλημάτων και να επεξεργασθεί τις πρακτικές αντιμετώπισης τους. Συστηματικά καλλιεργεί την κοινωνιολογική διδασκαλία και έρευνα στις ανάγκες που δημιουργούν και στα ερωτήματα που θέτουν οι ταχύρυθμες μεταβολές και ανακατατάξεις που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια κοινωνία στις μέρες μας.

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας στοχεύει στη συστηματική μελέτη της κοινωνίας, της κοινωνικής συμπεριφοράς στις ατομικές και συλλογικές της μορφές, των κοινωνικών θεσμών, της διαδικασίας συγκρότησης και μεταβολής της δομής της ανθρώπινης κοινωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος. Επίσης έχει στόχο στην εκπαίδευση κοινωνιολόγων, επιστημόνων πληροφορημένων και ικανών να επεξεργάζονται συστηματικά τόσο τις επιστημονικές, όσο και τις τρέχουσες αντιλήψεις για τα κοινωνικά προβλήματα, που τυχόν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους πρακτική. Επιδιώκει να εκπαιδεύσει, αλλά και να προωθήσει τη διερεύνηση των επιμέρους πλευρών της κοινωνικής ζωής και των προβλημάτων που δημιουργεί η κοινωνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν: • Στις Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Περιφέρειες και στις Νομαρχίες. • Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. • Στη Μέση Εκπαίδευση, ως Καθηγητές. • Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Σωφρονιστικά Καταστήματα κ.λ.π.• Σε Κέντρα και Ινστιτούτα Ερευνών. • Σε Ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης, κοινωνικής παρέμβασης, συμβουλευτικής, εφαρμογών κοινωνικής πολιτικής υγείας και πρόνοιας, ασφάλισης, στέγασης και άλλα κοινωνικά προγράμματα, Δημόσιες Σχέσεις, Διαφήμιση κ.λπ.

Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού

Το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε σε ελληνικό ΑΕΙ. Η δημιουργία του Τμήματος υπήρξε αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών, που συνδέονται με την ιστορία της πρώην Παντείου Σχολής. Το πτυχίο του Τμήματος είναι κοινό με αναγραφή τριών κύκλων σπουδών: • Κύκλος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης, • Κύκλος Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, και • Κύκλος Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων. Φιλοδοξία του Τμήματος είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό επιστημονικό και πολιτισμικό κέντρο, με σημαντική παρουσία στην πνευματική, επιστημονική και κοινωνική ζωή, ενώ παράλληλα θα παρέχει τα κατάλληλα επαγγελματικά εφiδια στους φοιτητές του. Στους στόχους του Τμήματος συγκαταλέγονται, σε γενικές γραμμές, και τα εξής: • η θεωρητική και ιστορικο-εμπειρική διερεύνηση του φαινομέ-νου της επικοινωνίας τiσο σε διδακτικi όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, • η πρακτική άσκηση των φοιτητών στον χώρο των μέσων (έντυπος λiγος, ραδιiφωνο, πολιτιστική διαχείριση, νέες τεχνολογίες, διαφήμιση, δημiσιες σχέσεις, ρητορική), • η κατάρτιση δημοσιογράφων και στελεχών για τον ημερήσιο και περιοδικi τύπο, καθώς και για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, • η κατάρτιση πολιτιστικών διαχειριστών, επικοινωνιολόγων, διαφημιστών, ειδικών στις δημόσιες σχέσεις, καθώς και στελεχών όλων των μορφών επικοινωνίας και ενημέρωσης, και • υποδομή για την διδασκαλία και την έρευνα. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξοικείωση των φοιτητών με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν συστηματικά στη χρήση ευρύτατων εφαρμογών του λογισμικού καθώς και στην ορθή αξιοποίηση του Διαδικτύου (Internet). Το ίδιο σημαντική θεωρείται και η μεθοδική ενασχόληση τους με την αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, το πολιτιστικό ρεπορτάζ, το πολιτικό σχόλιο και η βιβλιοκρισία.

Πολύ σημαντικός είναι και ο θεσμός του ελεύθερου φοιτητή-ακροατή, που επιτρέπει σε νέους δημοσιογράφους, οι οποίοι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, να παρακολουθούν μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Στους «ελεύθερους φοιτητές-ακροατές» χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων. Το Τμήμα επιδιώκει να ανταποκριθεί, στο μέτρο του δυνατού, και εντός των συγκεκριμένων συνθηκών και συγκυριών, στις προσωπικές και επαγγελματικές επιδιώξεις των φοιτητών. Η σπουδή της «επικοινωνίας» είναι σημαντική για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο: εκπαίδευση, διοίκηση, δημόσιες σχέσεις, πολιτιστική διαχείριση, διαφήμιση, υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες, νομική επιστήμη, marketing, δημοσιογραφία κ.ά. Το ίδιο σημαντική είναι η σπουδή των επικοινωνιακών φαινομένων για όσους σχεδιάζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα που απαιτούν ικανότητες σε τομείς όπως: γραπτός και προφορικός λόγος, η τέχνη του ακροάσθαι, επίλυση προβλημάτων δια της αναλύσεως και συνθέσεως, τεχνικές της συνομιλίας και του επιχειρήματος, πολιτισμική γνώση και εμπειρία, επαφή με τις νέες τεχνολογίες και έρευνα αγοράς.

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

 Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη χώρα. Λειτούργησε το 1933, ως Πολιτικό-Ιστορικά Τμήμα της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η σημερινή του ονομασία προήλθε από την κατάτμηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών το 1997 και από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99 λειτουργεί ανεξάρτητα. Στόχος του Τμήματος είναι η μελέτη και έρευνα της Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Ιστορίας με ιδιαίτερη έμφαση στους επιστημονικούς τομείς της Πολιτικής Θεωρίας, της Πολιτικής Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας, της Θεωρίας του Κράτους και των Πολιτικών Πρακτικών, των Εμπειρικών Μεθόδων στις Κοινωνικές Επιστήμες, της Θεωρίας των Πολιτικών Συστημάτων, της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Πολιτικής Ιστορίας, της συγκρότησης και λειτουργίας Θεσμών και της Θεωρίας των Πολιτικών Κομμάτων. Το Τμήμα στοχεύει πραγματικά στην «πειθαρχημένη» σύγκρουση με τις προλήψεις, τις συλλογικές ιδεοληψίες, τα στερεότυπα του αυτοθαυμασμού και της μισαλλοδοξίας προς τον άλλο, τον είτε εθνοτικοθρησκευτικά μειονοτικό εντός επικράτειας, είτε συνοριακό ξένο και εχθρό, όπως καλλιεργούνται σε όλα τα επίπεδα και τα πεδία της κοινωνίας μας (Πολιτικό, Δημοσιογραφικό, ΜΜΕ, Εκπαιδευτικό, Σχολεία, Πανεπιστήμια). Παράλληλα πρόθεση του Τμήματος είναι να διδαχθούν οι φοιτητές την Ανοχή απέναντι στις άλλες, τις διαφορετικές θεωρίες, ιδεολογίες και αντιλήψεις. Διεπιστημονική σύγκλιση, θεωρητικός στοχασμός, συγκριτική θεώρηση, συγκριτική πλαισίωση στους διαφορετικούς ιστορικούς χρόνους και γεωγραφικούς τόπους. Πολιτικο-ιδεολογική ανάλυση και ιστορική σύνθεση είναι το μίγμα των εργαλείων και των ορθολογικών πειθαρχιών που προτείνονται. Το Τμήμα διεκδικεί μια παιδευτική διαδικασία που θα αφυπνίζει πνεύμα και συνειδήσεις και θα ερεθίζει τις περιέργειες γύρω από τα θεμελιώδη κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, οικονομικοκοινωνικούς σχηματισμούς, κυρίαρχες θεωρητικές διαμάχες και τις προεκτάσεις από τη χρήση ανταγωνιστικών εννοιών.

Μερικές από τις δυνατότητες απασχόλησης που έχουν οι πτυχιούχοι του Τμήματος είναι: • Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μαθήματα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, • σε κρατικές υπηρεσίες, • σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, • σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, • στα Μέσα Επικοινωνίας - σελίδες συναφείς και εξειδικευμένες θεματικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές- καθώς   και   σε εκδοτικούς οίκους, • σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών γραφείου, σε συνδυασμό πάντα με τη γνώση ξένων γλωσσών και υπολογιστικών προγραμμάτων.

Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

 Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι ένα από τα νέα Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου το οποίο ιδρύθηκε το 1997 αλλά του οποίου η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν διδάχθηκε, για πρώτη φορά το μάθημα των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Επιδίωξη του Τμήματος είναι να παράσχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του μια υψηλού επιπέδου προπτυχιακή παιδεία στις διεθνείς σπουδές που να είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων τμημάτων καλών Ευρωπαϊκών & Αμερικανικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτήν την επιδίωξη το Τμήμα καλλιεργεί τη μελέτη των φαινομένων της διεθνούς κοινωνίας με το θεωρητικό και μεθοδολογικό "οπλοστάσιο" όχι μιας επιστημονικής πειθαρχίας αλλά διεπιστημονικά και ειδικότερα με το δίκαιο και τους θεσμούς, τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική επιστήμη και την πολιτική οικονομία. Συνεπώς το Τμήμα αποσκοπεί να καταστήσει κτήμα των φοιτητών και των φοιτητριών του τις βασικές αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τη βασική θεωρία και μεθοδολογία των Διεθνών Σχέσεων και της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Επιπλέον επιδιώκεται οι φοιτητές να είναι σε θέση να μελετήσουν τη βιβλιογραφία και σε δύο ξένες γλώσσες, να μπορούν να διεξάγουν βασική έρευνα και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και να συμμετάσχουν σε εκτός διδασκαλίας επιστημονικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων και ημερίδων.

Αν και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να εγγυηθεί σε καμία περίπτωση και την εύκολη πρόσβαση σε αντίστοιχου γνωστικού περιεχομένου θέσεις εργασίας είναι γεγονός ότι οι σπουδές που αναπτύσσουν τις αναλυτικές και κριτικές ικανότητες, τη δυνατότητα προσαρμογής σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τη μεθοδικότητα στην εργασία, την ικανότητα σύλληψης και σχεδιασμού ενός έργου, αλλά και την αμφισβήτηση των δεδομένων "αληθειών" και τη δυσπιστία σε εύκολες "λύσεις" περίπλοκων προβλημάτων, προσφέρουν στους απόφοιτους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο η ποιότητα των σπουδών παίζει ίσως μεγαλύτερο ρόλο από το περιεχόμενο τους στην μετέπειτα πνευματική και επαγγελματική εξέλιξη των φοιτητών.

Οι δυνατότητες απασχόλησης των πτυχιούχων ενός Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι εύλογο να περιλάβουν: • το δημόσιο τομέα, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα Υπουργεία ή μεγάλες ΔΕΚΟ, όπου η γνώση των στελεχών για τη διεθνή πολιτική, τους θεσμούς της διεθνούς κοινωνίας και τα διεθνή οικονομικά, κρίνεται απαραίτητη, • την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία, • τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, • τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness