Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνταγές με ανοιξιάτικα φρούτα

Κέικ φράουλας

Υλικά για 2 φόρμες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
320 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
360 γρ. λιωμένες φράουλες
340 γρ. ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση: Αποφλοιώνουμε τα αμύγδαλα και τα τρίβουμε στο μπλέντερ. Λιώνουμε τις φράουλες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στον αέρα. Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι με το μπέικιν, το ελαιόλαδο, την άχνη, τις λιωμένες φράουλες, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Λαδώνυμε, αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φορμίτσες και μοιράζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180ο και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο. Συνεχίζουμε το ψήφισμο για 45 λεπτά ακόμα, δηλαδή συνολικά ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού, αν βγει καθαρή το κέικ μας είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κέικς μέσα στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Η συνταγή στο σύνολό της περιέχει:
Θερμίδες: 6.900         Πρωτεΐνες: 70 γρ.
Λίπη: 390 γρ.         Υδατάνθρακες: 785 γρ.
Χοληστερόλη: 0 χγρ.

Κέικ με φράουλες, δαμάσκηνα και νιφάδες βρώμης

Υλικά
150 γρ. βούτυρο
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. μέλι
380 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. πολτοποιημένες φράουλες
10 δαμάσκηνα απύρηνα
άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, το μπέικιν πάουντερ και τις φράουλες. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα σκεύος στρογγυλό ή τετράγωνο διαμέτρου 20 εκ. και μέσα σε αυτό αδειάζουμε το μείγμα βρώμης. Σκορπίζουμε τα δαμάσκηνα πιέζοντάς τα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε μία φορά για να βγει από το ταψί και άλλη μία για να το βάλουμε στην πιατέλα, ώστε τα δαμάσκηνα να είναι από πάνω. Όταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με την άχνη (προαιρετικά).
Η συνταγή στο σύνολό της περιέχει:
Θερμίδες: 2.930        Πρωτεΐνες: 45 γρ.
Λίπη: 150 γρ.         Υδατάνθρακες: 350 γρ.
Χοληστερόλη: 345 χγρ.

Καλοκαιρινός χαλβάς με φρούτα
Υλικά
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κ.γλ. εσάνς αμυγδάλου

Υλικά γέμισης
250 γρ. φράουλες
150 γρ. κόκκινα φρούτα δάσους
200 γρ. κεράσια
3 ακτινίδια
Για το σερβίρισμα:
1 φλ. αμύγδαλα φιλέ
σάλτσα κόκκινων φρούτων ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού βύσσινο ή κεράσι
Εκτέλεση: Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρές φέτες τα ακτινίδια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ακτινίδια και τα φρούτα του δάσους με κομματάκια από 2 βερίκοκα, 1 ροδάκινο και 6 κεράσια. Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα χρειαστούν 7’-8’ σε χαμηλή φωτιά για να ψηθεί και να πήξει ο χαλβάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την εσάνς αμυγδάλου. Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 26 εκ. και τη στρώνουμε με πλαστική μεμβράνη, πυθμένα και τοιχώματα. Ρίχνουμε μια στρώση χαλβά, συνεχίζουμε με τα φρούτα - ακτινίδια, φράουλες, φρούτα δάσους, πάλι χαλβά και πάλι φρούτα. Τελειώνουμε με μια στρώση χαλβά, που την ισιώνουμε με τη ράχη ενός βρεγμένου κουταλιού. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει και τον βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 6 ώρες. Την ώρα του σερβιρίσματος στολίζουμε με τα κεράσια, τα αμύγδαλα και αν μας αρέσει και δυόσμο. Κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με σάλτσα κόκκινων φρούτων ή μαρμελάδα ζεσταμένη ή σιρόπι βύσσινο.
Η συνταγή στο σύνολό της περιέχει:
Θερμίδες: 2.095        Πρωτεΐνες: 55 γρ.
Λίπη: 40 γρ.         Υδατάνθρακες: 390 γρ.
Χοληστερόλη: 140 χγρ.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “στους ρυθμούς της καρδιάς”




    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness