Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος» - Αφιερωμένο στον Αλ.Υψηλάντη το 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και ο Συνδέσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων. Χοροί και δρώμενα, ιστορία και μνήμη, έγιναν ένα όπως και οι χιλιάδες χορευτές και θεατές που βρέθηκαν στο ΣΕΦ στέλνοντας για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι οι αξίες και οι παραδόσεις τους παραμένουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου. 

Η βραδιά ξεκίνησε με το δρώμενο «Φλόγα Μεταλαμπάδευσης» που έφερε την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Ηλία Υφαντίδη και στο οποίο συμμετείχαν χορευτές από τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και την Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή. 

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο αφιερωματικό βίντεο για την οικογένεια των Υψηλαντών, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην Εθνική Παλιγγενεσία και στην οποία ήταν αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ καθώς είχε τον τίτλο «Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος». 

Για τέσσερις περίπου ώρες 2.500 χορευτές από 453 σωματεία ανά την Ελλάδα με τη συνοδεία της λύρας, του ασκιού και του νταουλιού «αφηγήθηκαν» την ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη μέσα από 25 χορούς, άρρηκτα συνδεδεμένους με την ιστορία των Ποντίων, μεταξύ των οποίων τους ούτσαϊ, σερανίτσα, λετσίνα, φόνα, κότσαρι και την κορωνίδα των ποντιακών χορών τον πυρρίχιο, όπου φέτος σήκωσαν περήφανα τα χέρια τους στον αέρα και χτύπησαν δυνατά τα πόδια τους στο παρκέ του ΣΕΦ τέσσερις γενιές Ποντίων. 

Μιλώντας στην κάμερα του in.gr o πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλαδος, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως την κορυφαία εκδήλωση προβολής του ποντιακού πολιτισμού, της λαογραφίας και της παμποντιακής ιστορίας, «αλλά λόγω της μαζικότητας της αποτελεί και ένα βήμα δια του οποίου μπορούμε να κοινωνήσουμε και να απαιτήσουμε την δικαίωση των παγίων και στρατηγικών διεκδικήσεων του ποντιακού ελληνισμού με προεξέχον το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων». Μάλιστα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Τοπαλίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού «ως μοναδικό θεμέλιο λίθο ενός ουσιαστικού διμερούς, ειλικρινούς διαλόγου και φιλικής γειτονίας». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, «Πάνω από 2.500 χορευτές συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα σαν κεριά αναμμένα ήρθαν χτυπώντας τα πόδια στη γη για την ψυχική ανάταση των ανθρώπων και να τιμήσουν τους 350.000 αδικοχαμένους προγόνους τους. Μέλημα μας είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων. Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε μέχρι να το φέρουμε εις πέρας». 

Ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Πειραιά χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μόραλης το γεγονός ότι το φεστιβάλ έγινε στην πόλη του. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι γιατί πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε στην πλατεία Αλεξάνδρας το μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων και είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση μετά από λίγους μήνες να υποδεχόμαστε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που είναι η σημαντικότερη ίσως στιγμή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πάρα πολλούς χορευτές και θεατές» είπε ο κ. Μόραλης και σημείωσε «πρέπει να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη της γενοκτονίας και να τιμούμε τους πόντιους πρόσφυγες. Στον Πειραιά ήρθαν πολλοί πρόσφυγες, με την εργατικότητα τους και τις ιδέες τους έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης μεταφέροντας ήθη και έθιμα. Είναι σημαντικό στοιχείο της Ελλάδας ο ποντιακός ελληνισμός και τον τιμούμε με αυτό τον τρόπο». 

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, που εγκαινιάστηκε στις 21 Μαίου 2017, αποτελεί μια ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποφάσισε να τον τιμήσει για την δωρεά αυτή αλλά και για την έμπρακτη προσφορά του στο φεστιβάλ. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό ο κ. Μαρινάκης δεν κατάφερε να παρευρεθεί και το βραβείο παρέλαβε η κα. Φωτεινή Υψηλάντη. Μεταξύ άλλων στο 13ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε στην κάμερα του ΙΝ.GR: «Μεγάλη βραδιά με ελπίδα. Γιατί χωρίς πολιτιστική και ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά σε όλους τους συλλόγους που στις δύσκολες στιγμές κρατούν συνεκτική την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ και βλέπουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν βαθιά μέσα στην ελληνική μας ψυχή και βρίσκουν τα κατάλληλα εργαλεία για μια αντίσταση ποιότητας, ελπίδας ζωής». 

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

    

 

randomness