Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

60 ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1848

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος.

Στις 12 του Φλεβάρη του έτους 1848, ο λαός της Γαλλίας μη υποφέροντες την καταπίεση, την αυθερισία, την καταστρατήγιση των νόμων του Λουδοβίκου- Φιλίππου και του πρωθυπουργού Γκιζό, ξεσήκωσε θύελλα καταστροφών και αιματοχυσίας. Η οργή των Γάλλων βρήκε μιμητές σ’ όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πρωτοπόροι ήταν οι Ρουμελιώτες, οι οποίοι μη υποφέροντες την τραγική κατάσταση διακυβέρνησης, την νέα υποδούλωση, τα δάνεια, την παραβίαση και την μη τήρηση του Συντάγματος του 1843, ξεκίνησαν ένοπλο αγώνα κατά της κυβέρνησης και της «καμαρίλας» του Όθωνα και των βαυαρών αλλά και των 9,000 στρατιωτών μαζί με τους άταχτους. Μάχες, οδομαχίες, κλεφτοπόλεμος. Νέο αίμα. Νέος εμφύλιος…

 



Δημήτρη Φωτιάδη
«ΟΘΩΝΑΣ, Η ΕΞΩΣΗ».
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 1988

 Την επιστολή που ακολουθεί, την υπογράφουν αξιόμαχοι και γενναίοι Ρουμελίώτες αγωνιστές. Τα ονόματά τους στο τέλος της επιστολής. Ας λέμε ένα καλό λόγο. Πάλεψαν, μόχθησαν και χαροπάλεψαν για να διώξουν όλους εκείνους τους ξενόφερτους!

Δερβένι Φούρκα,  

13 Απριλίου 1848.

«Αδελφέ! Επληροφορήθημεν ευχαρίστως ταύτην την στιγμήν την άφιξίν σας εις Αυλάκι και Αγία Μαρίνα, σήμερον εισβάλλομε και ημείς έως 500 τον αριθμόν και όπου τοποθετηθώμεν θέλει σας γράψομεν. Προς τον κ. Νομάρχην και φίλον μας Λοιδωρίκην γράφομεν σήμερον ότι ένεκα της μη διαλύσεως της παρανόμου Βουλής, της καταπατήσεως του Συντάγματος, της μη εκκαθαρίσεως του παλατίου και εν γένει της εξακολουθήσεως του συστήματος του πρώην υπουργείου μας έφερον, τόσον ημάς καθώς και όλον το έθνος, να κινηθώμεν άπαντεςδια να εξαιτήσωμεν παρά της Α.Μ. την γενικήν διόρθωσιν των πραγμάτων του έθνους.

Προσέτι του εγράψαμεν να εμποδίση κάθε αντίκρουσιν δια να μη γενή αιματοχυσία, διότι το ελληνικόν αίμα είναι πολύτιμον, ελπίζομεν να τον εύρωμεν πρόθυμον να συμμερισθή το γενικόν κίνημα, ελπίζομεν προσέτι ότι και όλος ο στρατός, μιμούμενος εκείνον της Ευρώπης, δεν θα φανή εναντίον του γενικού καλού του έθνους και του θρόνου. Εις την πόλιν Λαμίαν θα πρέπη να μη υπάγητε, επίσης και ημείς αποφασίσαμεν να μη υπάγωμεν δια να μη βλαφθή η πόλις αύτη.

Όσον ημπορείτε να φυλάξητε ευταξίαν δια να μην εύρουν όλοι οι εχθροί του έθνους αφορμήν να λαλούν κατά του γενικού κινήματος.

Αναμένομεν απάντησίν σας. Σε γλυκοασπαζόμεθα, οι αδελφοί σου:

Ευάγγελος Μ. Κοντογιάννης, Παπακώστας

Τζαμάλας, Β. Μπαλατσός, Δ. Ταρκαζίκης.

Προς τον Αντισυνταγματάρχην Κ. Ιω. Βελέτζαν».


Εφ. «Αθηνά», φ. 1490, 22/4/1848.

 

    

 

randomness