Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανδριάντας για τους εμβολιασμένους! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Συζητώντας με τους ανθρώπους για την πανδημία και τα εμβόλια διακρίνω τρεις κατηγορίες συνομιλητών. Η πρώτη κατηγορία είναι οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας. Θεωρουν ότι όλα όσα ζούμε πάνω από ένα χρόνο τώρα δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλοστημένη προπαγάνδα του συστήματος που κυβερνά τον κόσμο, ένα κόλπο των καπιταλιστών για να τα κονομησουν με τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Η συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους δεν οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα και είναι επίσης μάταια κάθε προσπάθεια για να τους αλλάξεις τη γνώμη που έχουν για την πανδημία. Οι θεωρίες συνωμοσίας άλλωστε έρχονται από τα βάθη της ιστορίας και έχουν επηρεάσει εκατομμύρια κόσμου.

Η δεύτερη κατηγορία συνομιλητών είναι οι φοβισμένοι με τα εμβόλια. Είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν τους επιστήμονες εν μέρει. Πιστεύουν τους επιδημιολόγους όσον αφορά την ύπαρξη του φονικού ιού,αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια των εμβολίων. Η ένσταση τους είναι ότι φτιάχτηκαν γρήγορα. Αλήθεια είναι αυτό,αλλά γρήγορα μεταδόθηκε και ο ιός. Γιατί το ένα προκαλεί ανησυχία και το άλλο όχι; Έχω μια απάντηση ως προς αυτό.

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας για όλα τα πράγματα. Παλαιότερα για να ταξιδέψει κάποιος στην Αμερική χρειαζόταν εβδομάδες με τα καράβια. Τώρα το ταξίδι με το αεροπλάνο γίνεται σε 8 ώρες. Γιατί θα πρέπει να διαχωρίζουμε τα καλά της τεχνολογίας και της επιστήμης όσον αφορά την υγεία; Υπάρχει όμως και η τρίτη κατηγορία συνομιλητών.

Οι επιφυλακτικοί. Πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού αλλά και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά φοβούνται για τις παρενέργειες.Δεν είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν το θέμα της υγείας τους με την στατιστική. Άλλωστε όπως έλεγε ο Στάλιν ένας θάνατος είναι τραγωδία. Ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική.

Υπάρχει ομως και μια τέταρτη κατηγορία ανθρώπων.

Οι συνεπείς Έλληνες πολίτες που πήραν μέτρα προστασίας πριν ακόμη τα ανακοινώσει η κυβέρνηση και λειτούργησαν με αίσθημα ατομικής ευθύνης απο την πρώτη στιγμή και στο θέμα του εμβολιασμού.

Είναι ολοι αυτοί που ολο το προηγούμενο διάστημα περίμεναν με ανυπομονησία και αγωνία πότε θα ερθουν τα εμβόλια για να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα για να ''τσιμπηθούν'',  σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση των ημερών, απλούστατα γιατί εχουν μάθει να λειτουργούν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και των επιστημόνων υγείας. Ο Πάγκαλος είχε πει κάποτε οτι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να στήσει εναν αδριάντα προς τιμήν των φορολογουμένων πολιτών που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους στηρίζοντας το κράτος σε εποχές δύσκολες οικονομικά.

Είναι αυτοί που εβαλαν πλάτη στην προηγούμενη οικονομική κρίση και κράτησαν ορθια τη χώρα γλιτώνοντας την ατακτη χρεοκοπία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα με την πανδημία. Η Ελλάδα στέκεται ορθια και δεν εχει καταρρεύσει μέσα στην υγειονομική κρίση, γιατί υπάρχουν ακόμη υπεύθυνοι πολίτες που κάνουν το καθήκον τους , υπομένοντας στην ουρά για να εμβολιαστούν γιατί πιστεύουν βαθύτατα στην αξία της ανθρώπινης ζωής,  νοιάζονται για τη δική τους ζωή και για τη ζωή των διπλανών τους.

Τα έφερε έτσι η ζωή και η πανδημία που για πρώτη φορά οι συνέπεια των Ελλήνων πολιτών επιβραβεύεται,ενώ τιμωρείται η ανευθυνότητα. Στην πολιτική πρέπει πάντα να αποφασίζεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Δεν μπορεί να τα έχεις καλά με όλους,ούτε να παριστάνεις τους... κυανόκρανους του ΟΗΕ σε μια ζώνη ουδετερότητας. Από αυτή την άποψη δεν κατανοώ τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες.

Η κοινωνία ήταν διχασμένη από την αρχή της πανδημίας.Αυτοί που τηρούσαν τα μέτρα ήταν τα κορόιδα, ενώ οι έξυπνοι ήταν αυτοί που έβρισκαν πάντα τον τρόπο να τα παραβιάζουν με την κυβέρνηση τότε να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Γιατί λοιπόν σήμερα μας κακοφαίνεται που η κυβέρνηση υποστηρίζει τους συνεπείς πολίτες αυτούς που τηρούσαν από την αρχή τα μέτρα στηρίζοντας όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα να ξεπεράσει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση;

Για να μην φωνάζει η αντιπολίτευση τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση;  Να αφήσει ανενόχλητους τους ανεμβολίαστους να συμπεριφέρονται με ανευθυνότητα, προσπαθώντας να πείσουν και άλλους να μην εμβολιαστούν ; Οι ασυνεπείς που παραμένουν ανεμβολίαστοι επιλέγουν να συμμαχήσουν με τον αόρατο εχθρό που απειλεί με νέο λοκντάουν την οικονομία και την κοινωνία.

Η κυβέρνηση επιλέγει  να συμμαχήσει με τους συνεπείς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις μεταλλάξεις της. Αυτό δεν είναι διχασμός. Είναι ρεαλισμός και απόδειξη πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.


                                                                                                                                                                                 Xρήστος Αλεξανδρής

 

                                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness