Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου !

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Εκτενέστατη ανακοίνωση εξέδωσαν οκτώ διεθνείς οργανώσεις Τύπου, αναφορικά με τις διώξεις που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Στην ανακοίνωση οι οργανώσεις Τύπου αφήνουν σαφείς αιχμές για την πολιτικοποίηση της δίκης, ζητώντας εγγυήσεις ότι η διαδικασία θα είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση.

Μάλιστα, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι διώξεις έχουν καταδικαστεί και από ευρωβουλευτή της κυβερνητικής παράταξης, εννοώντας τον Γιώργο Κύρτσο ενώ εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η φύση των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με το ερευνητικό ρεπορτάζ για τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δύο δημοσιογράφων σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και απαιτούν απόλυτο έλεγχο. Μέχρι να τοποθετηθούμε περαιτέρω, αναμένουμε αναλυτικότερες πληροφορίες από τον Ειδικό Ανακριτή για τις ιδιαιτερότητες των κατηγοριών και στους δύο δημοσιογράφους», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Αίσθηση προκαλεί και η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης που αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς οργανώσεις και του προβληματισμού που τους προκαλεί.

«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν ήδη όλο και περισσότερο για το προκλητικό κλίμα που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των παρενοχλητικών μηνύσεων κατά δημοσιογράφων. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο όσον αφορά τις απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτές οι υποθέσεις να μην αποτελέσουν θέμα μείζονος διεθνούς ενδιαφέροντος».

 Σίγουρα δεν είναι τιμητικό για τη Δημοκρατία στη χώρα μας να διώκονται δημοσιογράφοι για τα ρεπορτάζ που έκαναν και τις θέσεις που εξέφρασαν. Άλλο όμως αυτό και εντελώς άλλο πράγμα αν οι δημοσιογράφοι εμπλέκονται και σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Αρμόδια αρχή για να κάνει την ανάλογη έρευνα είναι η δικαιοσύνη.

Μπορεί πράγματι οι κατηγορίες κατά των δύο δημοσιογράφων να είναι ανυπόστατες. Αυτό θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Δεν είναι όμως μόνο οι δημοσιογράφοι που ενδεχομένως να έχουν κατηγορηθεί αδίκως. Υπάρχουν και πολιτικοί, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί που, όπως αποδείχτηκε, κατηγορήθηκαν αδίκως από την προηγούμενη κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis.
Tα όνοματά τους είχαν κρεμαστεί αδίκως επί μήνες στα... μανταλάκια. Συκοφαντήθηκαν, διασύρθηκαν, σπιλώθηκαν, αλλά κανένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο δημόσιο λιντσάρισμα αυτών των πολιτικών στηριζόμενοι σε αβάσιμες κατηγορίες, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επανορθώσει το λάθος έστω με μια ταπεινή συγνώμη. Αλήθεια από πότε η συκοφαντία, η σπίλωση πολιτικών και η δολοφονία χαρακτήρων λογίζεται ως “ερευνητική δημοσιογραφία” και πρέπει να προστατεύεται από την ελευθερία του τύπου ;

Επειδή όμως έχουμε μάθει να λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Μπορεί τώρα με την υπόθεση Novartis να βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης, η αλήθεια όμως είναι ότι και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ελευθεροτυπία είχε βρεθεί στο απόσπασμα με υπουργούς της πρώτης φοράς Αριστερά να στοχοποιούν, να υβρίζουν και να απειλούν δημοσιογράφους, εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς για τις θέσεις που εξέφραζαν και τα ρεπορτάζ που έκαναν.

Που ήταν τότε οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου για να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν ;

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness