Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟΣ,ΤΟΣΟΣ ΗΤΑΝ…!».-

Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος

Προφητικός και με σημασία ο στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη. Δυστυχώς επιβεβαιωμένος επί σειρά ετών. Σήμερα,τώρα στις μέρες μας ιδιαίτερα.

Όταν κάποιοι μέσα από γραφεία κλιματιζόμενα και… δροσερές παραλίες, διοικούν, κυβερνούν τον τόπο, κάτι δεν πάει καλά.

Δεν γίνεται στο βωμό της θερινής ραστώνης το κράτος να μοιάζει καράβι ακυβέρνητο. Είναι ξεδιάντροπο στο όνομα της όποιας στόχευσης για δημοσιονομική εξισορρόπηση να παρατάς να μην τροφοδοτείς, να μην χαράζεις προληπτικες γραμμές, υποστηρικτικά πρότυπα για καταστροφές και εκτακτες καταστάσεις.

Δεν γίνεται να αγνοείς την ευρωπαική νομοθεσία-ευρωπαικό κανονισμό που ανανεώθηκε στις 13 Ιουνίου ε.ε.. Ξέρετε τι λέει; Το 5% των δαπανών για το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερ. Ανάπτυξης μπορείς σαν χώρα να το διαχειρίζεσαι όποτε θέλεις για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από καταστροφές. Ξέρετε πόσα είναι αυτά τα λεφτά; Είναι 750 εκατομμύρια. Γιατί δεν έκανες ένα οργανόγραμμα να τα εκμεταλευτείς; Θα μου πεις, τα ίδια δεν έκανες και για τα 550 του μεταναστευτικού; (Ουδεμία έκπληξις. Ραχάτι κι’ασυντόνιστοι!.).

Δεν γίνεται, στην κυριολεξία, να έχει πάρει φωτιά η μισή Ελλάδα και τα 2/3 των πυροσβεστικών από αέρος σου μέσων να βρίσκονται καθηλωμένα και ανενεργά στο έδαφος. Φρόντισες να τα έχεις ετοιμοπόλεμα την ώρα που θα τα χρειαστείς, για να προστατεύσεις το περιβάλλον και τις περιουσίες των ανθρώπων;

Φρόντισες να έχεις πρόσφορα μηχανήματα έργου; Φρόντισες ν’άνοίξεις ζώνες πυρασφαλείας; Εντόπισες και διόρθωσες ελλείψεις σε εναέρια και επίγεια μέσα; Τι κάνεις δηλαδή; Επαφίεσαι στην φιλότιμη και εναργέστατη δράση των… ταλαίπωρων και εξαντλημένων επί ημέρες πυροσβεστών και των πιλότων;

Καιρό τώρα δίνεις την αίσθηση του απρόβλεπτου ηγέτη από τη μία κι’από την άλλη …αυθαδιάζεις πάνω στα αποκαίδια. Τίποτα δεν κάνεις. Σε λίγο για την καμμένη γη θα επικαλείσαι όσα και οι παλαιότεροι. (Αλήθεια θυμάσαι εκείνον τον… Στρατηγό Ανεμο;). «Σύντροφοι», θλίψη, οργή και αγανάκτηση διακατέχουν τους πληγέντες. Σκιάθος, Νεάπολη Λακωνίας, Λέσβος, Κύθηρα και τώρα η μισή Αττική θρηνούν σε καπνισμένο τοπίο και αναμένουν.

Αφήστε τις… παραλίες και τα διάφορα επικοινωνιακά κόλπα. Και πέστε στην Κα Περιφερειάρχη σας να μη  μας… μαλώνει επειδή κάνουμε κριτική. (Αλήθεια, εδώ και τρία χρόνια που ήταν κρυμμένη; Τέτοιο… μένος βρέ παιδί μου, ώστε να κερδίσει κομματικούς…πόντους;).

Και πέστε ακόμα σε κάποιους εσω-κονδυλοφόρους σας να μαζέψουν λίγο τη γλώσσα τους και να μην δημοσιεύουν άρθρα με τον τίτλο… «Σκάστε!).

Τίποτα απ’όλα αυτά πλέον δεν περνάει. Και ξέρετε κάτι; Όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί η ιδιωτική ζωή σταματάει. Για… όλους!

Ακόμα, κάποιοι από σας… κρύβετε σκόπιμα τον αρχηγό σας για να τον… προστατεύσετε ώστε να μην… ταυτισθεί με τα γεγονότα. Γνωστά αυτά. Τα έκαναν κι’άλλοι και είδατε που πήγαν!.

Στα άσχημα ο Πρωθυπουργός πρέπει-οφείλει να είναι παρών και μπροστάρης, με παρουσία συμβολική, ηθική, ψυχολογική. Να είναι πρώτος παντού.

Αλλά μην παρακοπιάζετε «σύντροφοι» ο κόσμος έχει ήδη καταλάβει και έχει σχηματίσει πεποίθηση τόσο για τους περισσότερους από σας και τα έργα σας όσο και για τον αρχηγό σας.Και μην σας φανεί παράξενο αν και για τον ίδιο κάποια στιγμή ακούσετε: «Δεν φταίει αυτός. Τόσος ήταν!»

Δεν αρκούν κάποια παμφλέτα του Λένιν και κανα δυό αποκκόμματα από το «Κεφάλαιο» ώστε να κουμαντάρεις ένα τόπο!.Η…εγκλύκλιος αριστερή παιδεία δεν φθάνει!.Υπάρχουν και πολλά… άλλα, όπως, ας πούμε, οι πυρκαιές! Εκεί… σε θέλω.-