Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δεν χρειάζεται μοιρολατρία, αλλά προσπάθεια

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής

 

✎ Πάνω από 5.000.000 Έλληνες έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, φόβου και πλημμυρίδας ψευδών ειδήσεων.
Το να εμβολιαστεί κανείς εν μέσω αυτού του κλίματος, είναι πολύ σημαντικό.
Διότι προβαίνει σε μια πράξη.
Δεν είναι συγκρίσιμος ο αριθμός αυτών που έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εντελώς διαφορετικό το να προβαίνει κανείς σε μια πράξη και μάλιστα υπό καθεστώς τρόμου, σε σχέση με το να μην κάνει τίποτα. Η διολίσθηση στην απραξία είναι η εύκολη οδός. Η πράξη, όμως, είναι ανήφορος.
Το "σκέφτομαι να κάνω κάτι" σε σχέση με το να προβώ τελικά σε αυτή την πράξη, απέχει πολύ. Μπορεί να είναι και οντολογικά διαφορετικό.
Συνεπώς, μόνο για επιδημιολογικούς λόγους μπορούμε να συγκρίνουμε ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Διότι από τη μία έχουμε ανηφορική πράξη και από την άλλη την ευκολία της απραξίας. Σύντομα, σε αυτά τα 5.000.000 θα προστεθούν πολλοί διστακτικοί ή φοβισμένοι συνάνθρωποι μας.
Δεν χρειάζεται μοιρολατρία, αλλά προσπάθεια.
Ας μην παρασυρόμαστε από τους ωρυόμενους ακραίους και δεισιδαίμονες. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πορεύεται με τον Ορθό Λόγο. Ανηφορικά.
Για να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού, οφείλουμε όσοι έχουμε δημόσιο λόγο, επίσης, να επιλέξουμε την υπεύθυνη και ανηφορική πράξη σε σχέση με την απόκρυψη των "ίσων αποστάσεων" και του "επιτήδειου ουδέτερου". Να ενημερώνουμε με υπομονή, ανθρωπιά και αίσθημα ευθύνης τους Συμπολίτες μας,
έναν -έναν. Ας μην αποκλείουμε από τη σωστή ενημέρωση όσους απλώς είναι συντηρητικοί ή φοβισμένοι.
Ειδικά οι Γιατροί και οι Επαγγελματίες Υγείας, έχουμε σημαντική ευθύνη έναντι του κοινωνικού συνόλου. Ο Έλληνας Πολίτης δεν μας σπούδασε από το υστέρημά του, για να τον αφήνουμε έρμαιο της αγυρτείας.
Μας σπούδασε για να διαδίδουμε το φως της Επιστήμης. Δεν μας σπούδασε για να είμαστε ευχάριστοι, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι.