Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ανάπτυξη του νότου ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Τον περασμένο Μάιο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ένα πλάνο οικονομικής ανάπτυξης του νότιου τμήματος της πόλης. Ήταν μία καλή ιδέα που χαιρετίστηκε απ’ όλους. Τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς, τα Επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, τους ίδιους τους πολίτες.

Σίγουρα όμως θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να πάρει η πολύ καλή ιδέα σάρκα και οστά. Διότι όταν μιλάς για την ανάπτυξη μιας πόλης, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και η πολιτική βούληση. Χρειάζεται να διαθέτεις σχέδιο, στρατηγική, αποφασιστικότητα και προ πάντων χρήματα.

Δεν το κρύβουμε, όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται επί χρόνια στον τόπο μας για την ανάπτυξη έχουν κουράσει, αφού πάντα καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στο να μην γίνεται τίποτα σπουδαίο στην πράξη και όλα να εξαντλούνται σε επίπεδο καλών προθέσεων και ωραίων λόγων. Πολύ φοβάμαι ότι τα προηγούμενα χρόνια τα πολύ καλά σχέδια για την ανάπτυξη της πόλης θυσιάστηκαν στο βωμό των εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Στην περίπτωσή μας, επειδή συζητάμε για μεγαλόπνοα σχέδια, ισχύει απολύτως η φράση του Γιουνκέρ. Αν και αφορά τον τρόπο που λειτούργησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων, πιστεύω ότι από αυτον τον αφορισμό δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν και οι αυτοδιοικητικοί. “Ολοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, είχε πεί το 2012 ο Γιουνκέρ, αλλά δεν ξέρουν πως θα επανεκλεγούν αν το κάνουν”.

Οι ευρωπαίοι μας έχουν καταλάβει από καιρό για το πως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα. Ο λαϊκισμός και ο πολιτικαντισμός το χαρακτηρίζει. Ένας συντεχνιακός συντηρητισμός που λειτουργεί στη λογική να μην αλλάξει τίποτα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Με τον τρόπο αυτό βολεύονται τα εδραιωμένα συμφέροντα και  εμποδίζεται η ανάπτυξη και η πρόοδος ενός τόπου.

Το ζήσαμε στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, το ζούμε καθημερινά στις τοπικές κοινωνίες.

Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο έργο το οποίο θα δώσει στην πόλη της Λαμίας την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται, αλλά η δυσκολία κρύβεται στο πως θα καταφέρουμε να συμβιβάσουμε και να ισορροπήσουμε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πόλης με τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής που διοικεί το Δήμο.

Δέσμιες του στενού εκλογικού ορίζοντα πάντα οι δημοτικές αρχές που υπηρέτησαν το Δήμο Λαμιέων απέφευγαν σχεδόν πάντα τα μεγάλα άλματα, ακριβώς γιατί υπολόγιζαν και ζύγιζαν πάντα τα ωφέλη για το κοινωνικό σύνολο με το δικό τους πολιτικό κόστος. Και επειδή η ζυγαριά έγερνε πάντα στον τρόπο αποφυγής του πολιτικού κόστους επέλεγαν να θυσιάσουν το μακροπρόθεσμο όφελος για την πόλη, προκειμένου να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Όσοι θέλησαν να παραβιάσουν αυτόν τον άγραφο κανόνα άσκησης εξουσίας, για να υπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πόλης δεν μακροημέρευσαν στην εξουσία και σήμερα ιδιωτεύουν.

Είναι η συντεχνιακή αντίληψη της εξουσίας που σου εξασφαλίζει ψήφους, αλλά δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν προς όφελος των δημοτών και της κοινωνίας. Και επειδή συζητάμε σήμερα για την ανάπτυξη του νότου στη Λαμία όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει.

Αν θέλουμε η Λαμία να αποκτήσει τη φήμη μιας πόλης που αξίζει να την επισκεφθείς !

Το περιέγραψαν με τον καλύτερο τρόπο οι δύο υπουργοί. Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου.

“Ο ιδανικότερος τρόπος που θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αυτού είναι η μέθοδος του ΣΔΙΤ”.

Οι “ακρωτηριασμοί” της πόλης εξυπηρετούν μόνο τα συντεχνιακά συμφέροντα που αντιστρατεύονται με κάθε πρόσφορο πολιτικό τρόπο το άνοιγμα της οικονομίας στο νότο. Αν η τοπική κοινωνία εγκλωβιστεί και αυτή τη φορά στον φαύλο κύκλο σκόπιμων καθυστερήσεων και πολιτικών αγκυλώσεων θα είναι αξια της μοίρας της και των επιλογών της.

Οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες είναι αναλώσιμα μεγέθη, μπροστά στη μεγάλη εικόνα που είναι η πρόοδος ενός τόπου.

Μην το ξεχνάμε αυτό.


                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                        Δημοσιογράφος