Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία” (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά αν μη τι άλλο είναι ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής και φανερώνει την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακρίβειας που, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά.  

Ο πρωθυπουργός ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν “για να διερευνήσει και να παρέμβει σχετικά με τις πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν και να χρεώνουν τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές εντός ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς”.

“Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία” τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν απλά να στέλνουμε επιστολές διαμαρτυρίας. Ζητούν κάτι περισσότερο. Να καταγγείλουμε τις πολυεθνικές!

Γιατί όμως αυτό που ζητά ο πρωθυπουργός να κάνει η Κομισιόν, για λογαριασμό της Ελλάδας, δεν μπορεί να το κάνει μέσα στη χώρα της μια εκλεγμένη και παντοδύναμη κυβέρνηση, με το θηριώδες ποσοστό του 41% στις εθνικές εκλογές, που έγιναν πριν ένα χρόνο;

Στις προεκλογικές εξορμήσεις που κάνει ανα την Ελλάδα αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός, ενόψει ευρωεκλογών, έχει μια μόνιμη επωδό στα λόγια του. Ξεκινά σχεδόν όλες τις ομιλίες του επισημαίνοντας τη σημασία “μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη”, θυμίζοντας ότι “τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Ελλάδα Ευρώπη παντού”.

Ομολογεί σήμερα ότι στο θέμα της ακρίβειας δεν τα έχει πάει τόσο καλά όσο θα περίμενε η πλειονότητα των πολιτών που εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία” είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ακρίβειας.

Αν ομως ισχύουν τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μήπως συμβαίνει το αντίθετο ;

Έχουμε γίνει δηλαδή μπανανία και οι πολυεθνικές τροφίμων δεν υπολογίζουν ούτε την παντοδύναμη κυβέρνηση του 41%, αυξάνοντας αυθαίρετα τις τιμές και κερδοσκοπώντας στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών ;

Για να φτάσει όμως στο σημείο ο πρωθυπουργός να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν να τραβήξει το αυτί των πολυεθνικών, σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκάστοτε υπουργούς Ανάπτυξης εξαγγέλθηκαν πομπωδώς, αλλά απέτυχαν παταγωδώς (!). Ούτε το καλάθι του νοικοκυριού λειτούργησε όπως ήλπιζε η κυβέρνηση και οι υπουργοί που το εφάρμοσαν. Ούτε τα “τσουχτερά” πρόστιμα ... συνέτισαν τους κερδοσκόπους, όπως αρέσκεται να αποκαλεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η κυβέρνηση.

Ούτε οι ... αιφνιδιαστικοί έλεγχοι υπουργών στα σούπερ μάρκετ, έχοντας αγκαζέ τις κάμερες τηλεοπτικών σταθμών, κατάφεραν να ... συγκρατήσουν τον τιμάριθμο !

Απορούμε όμως γιατί ο πρωθυπουργός ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν, όταν ο ίδιος διατείνεται πως έχει βρει τη λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και η λύση είναι, όπως επανειλημμένως επαναλαμβάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρωθυπουργός, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτη η λύση θα τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων, αλλά ένας πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα.

Με αφορμή όμως την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν πήραμε και ορισμένα μαθήματα οικονομίας.

Στην Ευρώπη της ελεύθερης οικονομίας και των ανοιχτών αγορών, δια στόματος του φιλελεύθερου Έλληνα πρωθυπουργού, μαθαίνουμε ότι οι αγορές δεν είναι τόσο ελεύθερες και τόσο ανοιχτές και ότι οι τιμές δεν πέφτουν όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αλλά όταν μια κυβέρνηση ή μια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις διατάξει να μείνουν στάσιμες ή να μειωθούν !

Δεν ξέρουμε τι απάντηση θα δώσει η Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά καλόν είναι να ξέρουμε τι θα απαντήσουμε εμείς, αν ο μη γέννητο η φίλη μας, η Φον Ντέρ Λάιεν, διαπράξει το “ατόπημα” και μας ρωτήσει: “για ποιά ακρίβεια μιλάτε βρε παιδιά, όταν τα δηλωθέντα εισοδήματα τη χρονιά που πέρασε ήταν 90 δις ευρώ και αυτά που ξόδεψε ο Έλληνας στην κατανάλωση ξεπέρασαν τα 150 δις ευρώ;”

Σε αυτήν την περίπτωση, τι θα απαντήσουμε, κύριε πρωθυπουργέ;

 

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness