Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η κοινή λογική! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Επιστρατεύοντας κάθε φορά την κοινή λογική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εχει καταφέρει να αποδομήσει πλήρως την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας για τη χώρα. Με απλό και κατανοητό τρόπο, ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε  τα μεγάλα διλήμματα της εποχής μας και τις επιλογές που θα εχουν μπροστά τους οι πολίτες οταν ερθει η ωρα των κρίσιμων αποφάσεων στις εθνικές εκλογές οποτε κι αν αυτές γίνουν.

Σε συνεντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπερασπίστηκε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα στο δεδομένο διεθνές περιβάλλον και γνωρίζοντας την ελληνική πολιτική ιστορία και την πολιτική μας κουλτούρα, είναι αυτονόητο ότι το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις». Για να προσθέσει οτι «δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές,γι'αυτό διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί θέλουν».

Ποιός λογικός ανθρωπος μπορεί να διαφωνήσει με τη θέση που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ; Αυτό που μετράει στην πολιτική είναι η σαφήνεια θέσεων και αυτό υπερασπίζεται με τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οσο κι αν αυτό ενοχλεί ή δεν βολεύει κάποιους στην αντιπολίτευση.

Απο οποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς οι μακρότεροι περίοδοι κυβερνητικής σταθερότητας στη χώρα δεν γράφτηκαν με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής αλλά με πλειοψηφικά συστήματα που πριμοδοτούσαν το πρώτο κόμμα, γιατί πάντα στις εκλογές το διακύβευμα ηταν ''σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία''. Πολιτική αρχή που αποτελούσε την κεντρική ιδέα του Καραμανλισμού. Αντίθετα το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,( αφου πρώτα εκμεταλεύτηκε η ιδια το πλειοψηφικό σύστημα ), θέλει ''αδύναμες κυβερνήσεις και ισχυρές αντιπολιτεύσεις'', κάτι που αποτελεί την επιτομή της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Τελευταία μάλιστα εχουμε μπερδευτεί με τις απόψεις που εκφράζουν δημόσια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα προ ημερών σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη να δηλώνει οτι ''με την απλή αναλογική θα πρέπει το πρώτο κόμμα να εκλέξει και τον πρωθυπουργό, αλλά αυτό δεν αφορά στο δεύτερο κόμμα ''. Απαντώντας απο τη Λαμία οπου μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης, ανέφερε οτι ''αν εχει τέτοια αγωνία ο κ. Τσίπρας να σώσει τον Μητσοτάκη, καλό του ταξίδι''. Και πρόσθεσε οτι ''οποιος πραγματικά πιστεύει στην απλή αναλογική και στις συνεργασίες το δείχνει απο την πρώτη Κυριακή''.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά εδω εχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε στη Βουλή την απλή αναλογική δεν φαίνεται να πολυπιστεύει σε αυτήν και το ΠΑΣΟΚ που την καταψήφισε και στη συνέχεια την ακύρωσε ψηφίζοντας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την καταργησή της, φαίνεται να επιζητά κάποιες συνεργασίες στο ονομα της απλής αναλογικής.

Για αυτό επιστρέφοντας στις αρχικές μας διαπιστώσεις, θεωρούμε οτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας με σαφήνεια και καθαρότητα εθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Χωρίς διφορούμενες εκφράσεις και χωρίς ''ναι μεν αλλά '', ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το αυτονόητο ότι ''το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις''.

Επειδή ομως στις μέρες μας, το αυτονόητο δεν είναι και τόσο αυτονόητο, καλά κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το επισημαίνει γιατί αρκετές κρίσεις εζησε αυτή η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ακόμη μια. Την ακυβερνησία.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness