Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ή ΚΟΜΙΣΣΑΡΙΟΙ ΤΡΙΤΩΝ;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσούδας,

Λαμιώτης επιχειρηματίας

 

Γιατί πρέπει να ανεβάσουμε την τιμή της κιλοβατώρας;

Σε γενικές γραμμές, το κόστος κάθε βιομηχανικού προϊόντος αναλύεται σε:

1. Κόστος πρώτης ύλης (εύρεση, απόληψη, μορφοποίηση προς χρήση)

2. Κόστος αποσβέσεως της βιομηχανικής επενδύσεως

3. Κόστος παραγωγικής λειτουργίας

4. Κόστος διαθέσεως.

Όπως μας πληροφόρησαν, οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν πολύ, κάπου τετραπλασιάστηκαν, λόγω του αναβρασμού περί των αγωγών μεταφοράς του. Παρέσυραν μάλιστα και τις τιμές του πετρελαίου, ως ανταγωνιστικού καυσίμου. Διότι, βέβαια, η Αχίλλειος Πτέρνα του ΦΑ είναι το ότι το κόστος του εξαρτάται βαρέως από την απόσταση του καταναλωτή από τις εγκαταστάσεις εξορύξεως, αλλά και την γεωπολιτική διαδρομή του -κάθε χώρα διελεύσεως θέτει τους όρους της. Σαν αποτέλεσμα, η τιμή της κιλοβατώρας στην χώρα μας “πρέπει δυστυχώς να ανέβει -αλλά μην ανησυχείτε, σε κάποιους θα δώσουμε επίδομα ανακούφισης (για λίγο)...” .

Κανονικά η Ελλάδα δεν θα ‘πρεπε να ανησυχεί, αφού η χώρα μας έχει άφθονο λιγνίτη. Δεν πάνε, άλλωστε, ούτε πέντε χρόνια, που η τότε κυβέρνηση των Ελλήνων εγκαινίαζε νέον “ πράσινον” θερμοηλεκτρικό σταθμό στο λιγνιτικό πεδίο της Κοζάνης, θεμελιωμένο επί προηγούμενης κυβερνήσεως, που όχι μόνον θα ερύπαινε λιγότερο, αλλά και θα κατανάλωνε λιγότερο λιγνίτη για την αυτή παραγωγή, καθιστώντας φτηνότερη την κιλοβατώρα. Το νέο εργοστάσιο όμως, φρεσκοβαμμένο, δοκιμασμένο και χρυσοπληρωμένο.... στοίχειωσε!!! Τι συνέβη;

Από τότε, η νέα, κυρίως, κυβέρνηση , με την τότε να σφυρίζει αδιάφορα, αποφάσισε να συναγωνισθεί τον αλήστου μνήμης ΓΑΠ στην σωτηρία του πλανήτη και άλλα τέτοια “πράσινα άλογα”, έφτασε μάλιστα να επαίρεται γιατί η μετάβασή μας από τον λιγνίτη (ΜΑΣ) στο αέριό (ΤΟΥΣ) γίνεται και προ των αυτοδεσμεύσεών μας! Έχουμε λοιπόν προσθέσει, πέραν της ενεργειακής εξαρτήσεώς μας , που καταδικάζει την παραγωγή μας από μόνη της, και δύο άλλα ανυπόφορα εθνικά κόστη: Το κόστος του ΦΑ, έναντι του δωρεάν λιγνίτη και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην θερμοηλεκτρική αλυσίδα και άλλων τόσων, που αποζούσαν από τις απαραίτητες υπεργολαβίες.

Όπως λοιπόν και η Μεγάλη Βρετανία, που αισθάνθηκε ότι για να παραμείνει, κατά το δυνατόν, Μεγάλη έπρεπε να αποτινάξει τους... Ντάϊζελμπλουμ (τον θυμάστε αυτόν;) από το σβέρκο της, αποφάσισε την επανέναρξη λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών της εργοστασίων, θα πρέπει, για λόγους Εθνικής αυτοσυντηρήσεως, να αποφασίσουμε κι εμείς την επανέναρξη λειτουργίας των δικών μας. Έτσι, στην ανάλυση κόστους του προλόγου θα έχουμε:

1. Κόστος πρώτης ύλης, όπως και προ των αυξήσεων των τιμών του ΦΑ (το 2% των αυξήσεων, που έταξε η κυβέρνηση στους μισθωτούς, επιφέρει μηδαμινές αυξήσεις).

2. Κόστος αποσβέσεως, που θα δικαιολογείται πλέον, γιατί ΉΔΗ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ άσχετα με το ΦΑ, οι εγκαταστάσεις του οποίου έχουν το δικό τους κόστος και απόσβεση (είναι όμως εν μέρει ιδιωτικές)

3. Το κόστος παραγωγικής λειτουργίας, κυρίως μισθοδοσίας, όχι μόνον δεν αυξάνεται αξιοσημείωτα (όπως και το 1) αλλά και επειδή αποτρέπονται οι αντίστοιχες αποζημιώσεις απολυομένων, οι οποίοι σταδιακά θα βγουν σε συνταξιοδότηση, ίσως και να μειώνεται και

4. Το κόστος διαθέσεως. Αυτό θα αυξηθεί, λόγω των αυξημένων ρύπων και των σχετικών τελών (που καταλήγουν ποιός-ξέρει-που), όχι όμως τόσο, ώστε να φτάσουμε στον διπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας, που επαπειλείται. Ούτε καν κοντά.

Και τι μας εμποδίζει λοιπόν, ώστε να μην αυτοχαρατσωθούμε;; Οι δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ για την σωτηρία του πλανήτη; Αυτές, που ΔΕΝ ακολουθούν ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία κλπ υπόλογοι για το 90% των εκπομπών ρύπων; Αυτές, που ανέστειλε, προσωρινά τουλάχιστον, η Μεγάλη Βρετανία και απειλούν ήδη να αναστείλουν και άλλες χώρες της ΕΕ; Η ψευδής εικόνα αναπτύξεως, που έχουν βαλθεί όλοι οι Συστημικοί παράγοντες να μας ταΐσουν, αλλά η αίσθηση της αγοράς άλλα λέει; Μήπως η συνέπεια στην υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα βρεθούμε πριν από τις δεσμεύσεις μας για “πράσινη ανάπτυξη” είναι σημαντικότερη από την ανακούφιση 10 εκατομ. Ελλήνων;

Θέλω να πιστεύω ότι, αφού έχουμε μια κάποια λύση, είτε θα την χρησιμοποιήσει η “Κυβέρνηση των Ελλήνων”, ή θα την αγνοήσουν οι “Κομισσάριοι στην Ελλάδα”. Τόσο απλά!

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων