Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών...

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μια συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Δανιηλίδης, στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Εξηγεί ο ίδιος πως κατάφερε να βρει στην αγορά PCR ακόμα και στην τιμή των 7 ευρώ και πως κατάφερε να συνάψει για τον Δήμο του συμβάσεις με 27 ευρώ ανά τεστ. Και έχει ενδιαφέρον γιατί η κριτική που δέχονται συνήθως πολλοί αυτοδιοικητικοί είναι ότι σπαταλούν το δημοτικό χρήμα σε δημόσιες σχέσεις, ανούσιες εκδηλώσεις, δεξιώσεις και πανηγύρια. Πρόσφατο παράδειγμα η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Στην περίπτωση του Δημάρχου Νεάπολης - Συκεών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Δήμαρχος λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων και θέλησε πραγματικά να προστατέψει τους δημότες του από φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Γι' αυτό και ο κόσμος επιδοκίμασε τις ενεργειές του.
Ο δήμαρχος στη συνέντευξή του στη «Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Τους έστειλα όλους αδιάβαστους, γιατί έψαξα το θέμα και καθαρά με βάση τον νόμο έκανα διαγωνισμούς, ξεκινώντας από το 2020, όταν θέλαμε μοριακά τεστ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ κ.λπ. Τότε έμαθα ότι το μοριακό κοστίζει 140-150 ευρώ, αλλά εάν το παίρναμε σαν δήμος, χωρίς απόδειξη (!), μπορούσαμε με 120 ευρώ “μαύρα”. Πώς θα γίνει αυτό, ρε παιδιά; Φυλακή δεν πάω για κανέναν. Έψαξα την παγκόσμια αγορά και ήταν τρομερά “καπελωμένο”, έκανα διαγωνισμό στον δήμο, στα μέσα του 2020, και το πήραμε με 40 ευρώ, για 1.500 τεμάχια. Στο τέλος του 2020 κάνω νέο διαγωνισμό, με διαφανείς διαδικασίες, το παίρνουμε στα 33 ευρώ, για 1.500 τεμάχια. Η τρίτη δημοπρασία έγινε τον Αύγουστο του 2021 και το κλείνουμε στα 29 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή κάνει δημοπρασία το νομικό πρόσωπο του δήμου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΚΑΠΗ, των βρεφονηπιακών σταθμών, αρχές Σεπτεμβρίου 2021, και το βρίσκει το μοριακό τεστ στα 27 ευρώ, με επίσημο διαγωνισμό, παρακαλώ. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να το πληρώσουμε με 47; Νέο διαγωνισμό θα κάνω τον Απρίλιο του 2022 και πιστεύω ότι θα το βρούμε κάτω από 25 ευρώ».

«Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια»

Ο κ. Δανιηλίδης αποκάλυψε πως βρήκε PCR τεστ με μόλις 7 ευρώ: «Όλη αυτή η οικονομική διαφορά με οδήγησε στη σκέψη να φτιάξω στον δήμο ένα ανάλογο δημοτικό εργαστήριο για PCR και το έψαξα πολύ καλά. Ξέρετε πόσο βρήκα την τιμή του PCR από τους χονδρέμπορους; Κάθεστε; Μόλις 7 ευρώ. Προς επτά ευρώ, εάν παίρναμε 1.500 τεμάχια, και 10 ευρώ για 1.000 τεμάχια, και φυσικά τρελάθηκα. Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια».
«Έψαξα την περίπτωση αγοράς εξοπλισμού για τη δημιουργία του εργαστηρίου και βρήκα μεταχειρισμένα μηχανήματα από την Ευρώπη, τριετίας και πενταετίας, από 7.500 έως 10.000 ευρώ. Το έψαξα το θέμα και για καινούργια μηχανήματα η ανώτερη τιμή που βρήκα ήταν 35.000 – 40.000 ευρώ, για σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και για εξέταση έως 96 άτομα συγχρόνως. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να εξετάζουμε συγχρόνως 96 άτομα, και μάλιστα με πολύ χαμηλές τιμές, αφού ο δήμος δεν θέλει να βγάλει λεφτά από τους δημότες του. Με μπλόκαρε όμως ο ΕΟΔΥ, δεν με αφήνει να το κάνω, γιατί μας είπαν ότι δεν κάνουν συμβάσεις με τους δήμους, δεν υπάρχει νόμος που να το επιτρέπει και να το καλύπτει, για να μας αποθαρρύνουν. Ενώ εγώ τα είχα κανονίσει όλα με τους συνεργάτες μου, να φτιάξουμε το εργαστήριο και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να βρίσκουν το PCR σε πολύ φθηνή τιμή».
Τελικά υπάρχουν και τέτοιοι Δήμαρχοι στην Ελλάδα. Που ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι μόνο για επικοινωνία.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness