Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος : Η δυναμική των φεστιβάλ στην πολιτιστική ανάπτυξη

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

 

Από την αρχαιότητα ακόμη, κάθε κοινωνία διοργάνωνε εορτές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που βασίζονταν στη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις. Στην Αθήνα, από την αρχαιότητα διοργανώνονταν «φεστιβάλ» καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συνήθως προς τιμή των Θεών, όπως ο Διόνυσος, ο Απόλλωνας, ο Ερμής και, φυσικά, η Αθηνά, και άλλα επικεντρώνονταν σε έννοιες, όπως η οικογένεια.

Μερικές από τις σημαντικότερες εορτές που έγιναν στην πόλη της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ήταν τα «Διονύσια», η γιορτή ήταν αφιερωμένη στην καλλιέργεια των αμπελιών και περιλάμβανε προσφορές ψωμιού και φρούτων, οινοποσία, τραγούδι και χορό. Διάφορες πόλεις της Αττικής διοργάνωναν τα φεστιβάλ τους σε διαφορετικές ημέρες, ήταν δυνατό για τους θεατές να επισκέπτονται περισσότερα από ένα φεστιβάλ ανά σεζόν. Ακόμη, μια σημαντική εορτή ήταν τα «Παναθήναια», ήταν το σημαντικότερο «φεστιβάλ» για την Αθήνα και ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια με μεγάλη λαμπρότητα. Γίνονταν προς τιμήν της Αθηνάς, της προστάτιδας θεάς της πόλης-κράτους. Τα Παναθήναια εορτάζονταν περίπου στα μέσα Αυγούστου, και αποτελούνταν από τις θυσίες και τις κατάλληλες τελετές της εποχής. Οι εορτές αυτές της αρχαιότητας αποτέλεσαν την απαρχή των φεστιβάλ τα οποία μετεξελίχθηκαν στη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.

Με ποιον τρόπο το φεστιβάλ μπορεί να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου; 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση και στη διατήρηση τοπικών εθίμων και παραδόσεων ή στη δημιουργία νέων φεστιβάλ με νέο πρωτότυπο θέμα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής. Μέσω των φεστιβάλ ενισχύεται το ενδιαφέρον και η διάθεση για συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ταυτόχρονα, ενισχύεται η τοπική πολιτιστική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο τα φεστιβάλ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης για τους τόπους υποδοχής. Σημαντική προϋπόθεση είναι να αξιοποιήσουν οι φορείς κατάλληλα τα φεστιβάλ για την τουριστική τους προβολή και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία «κατασκευής» ή «ανακατασκευής» για τη δημιουργία μιας νέας τουριστικής εικόνας,  για να τοποθετήσουν την περιοχή τους στον εθνικό αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αν το φεστιβάλ επαναλαμβάνεται σταθερά και είναι επιτυχημένο τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, μακροπρόθεσμα, εντάσσεται στο τοπικό ή ακόμη και εθνικό τουριστικό προϊόν, με αποτέλεσμα να προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών και να αυξάνει τον τουρισμό της περιοχής. Κάθε φεστιβάλ με τον κατάλληλο σχεδιασμό είναι σε θέση να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί προορισμοί, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η «έντονη εποχικότητα του τουριστικού φαινομένου», η μικρή διάρκεια της τουριστικής περιόδου, γεγονός που επιφέρει αξιοσημείωτες αρνητικές επιπτώσεις.

Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό δύναται ένα φεστιβάλ να υλοποιηθεί σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται η τουριστική περίοδος και προσφέρει στους τουρίστες έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να παρατείνουν τη διαμονή τους σε έναν προορισμό ή και να τη μεταθέσουν χρονικά. 

Ένα τέτοιο φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη γειτονική μας περιφερειακή ενότητα, την Ευρυτανία. Το «Museums Summer Camp- Καλοκαιρινές Γιορτές Μουσείων» πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας με την υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού.  Η ιδέα, ο σχεδιασμός, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η υλοποίηση των Museums Summer Camp- Καλοκαιρινές Γιορτές Μουσείων ανήκει στους σχεδιαστές και επιμελητές του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού- Διαδραστικό Μουσείο Ευρυτανίας στη Ζιώγα Ηλιάνα και στον κ. Αθανασιά Αθανάσιο, που το 2019 με την έναρξη του πρωτότυπου Διαδραστικού Μουσείου εμπνεύστηκαν αυτή τη γιορτή πολιτισμού, για να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες την ιστορία της περιοχής μέσω των τεχνών. Η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αγαπήθηκε από το κοινό, αφού οι συμμετέχοντες κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 1.000 άτομα. Κάθε χρόνο, επίσης, όλο και περισσότερες κοινότητες ζητούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ευρυτανίας.  Ειδικότερα, το 2019 η δράση ταξίδεψε σε 25 σημεία στην Ευρυτανία, ακολούθησαν οι επόμενες χρονιές, το 2020 με την επίσκεψη σε 35 σημεία, το 2021 διοργανώθηκαν πολιτιστικές δράσεις σε 44 σημεία. Φέτος, το «Museums Summer Camp- Καλοκαιρινές Γιορτές Μουσείων 2022» θα επισκεφθεί 88 τοπικές κοινότητες από τις 18/7 έως 22/8 διοργανώνοντας πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μαθητές και ενήλικες, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στις μεγάλες του Γένους Σχολές που λειτουργούσαν στην Ευρυτανία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν περιοδική έκθεση με ιστορικές πληροφορίες για τις Σχολές της περιοχής, διαδραστικές ψηφιακές παραγωγές επαυξημένης πραγματικότητας (VR) με σημαντικούς ναούς, καλλιτεχνικά εργαστήρια ψηφιδωτού, μακέτας, γλυπτικής. 

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας για την ώρα και τον τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Σας περιμένουμε να γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας και να γνωρίσετε με τρόπο διαδραστικό και βιωματικό την ιστορία της Ευρυτανίας.

 

 

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness