Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο έγκλειστος “ψηφιακός μαθητής”

Γράγει ο ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

“Ο εγκέφαλος των παιδιών δεν είναι φτιαγμένος για οθόνες,
η βιολογική του ισορροπία είναι φτιαγμένη,
έτσι ώστε να χειρίζεται το περιβάλλον με τρόπο ανθρώπινο”.
Μ. Desmurget

Στις 11 Μαρτίου του 2020 η μολυσματική νόσος του COVID-19 κηρύχτηκε πανδημία  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ιστορικά καταγεγραμμένες πανδημίες, ήταν οι μολυσματικές ασθένειες της πανώλης, της ευλογιάς, της φυματίωσης,  του HIV, η γρίπη του 1918-1920 και η γρίπη του 2009. Όλες είχαν κοινό χαρακτηριστικό την γρήγορη εξάπλωση τους με υψηλά ποσοστά  θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπ’ όψη τις βιο-ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις, που προκαλεί η πανδημία.
Στη χώρα μας, έρευνα του Πανεπιστήμιου Αθηνών σε 3.000 άτομα με θέμα τις ψυχολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τον  COVID-19, κατέγραψε ότι το 35,7% των ανθρώπων είχαν υψηλό φόβο, το 22,8% συναισθήματα κατάθλιψης και το 77% αρκετά σοβαρό άγχος.
“Μπορείτε να πεθάνετε από αυτόν τον ιό, αλλά και από τη μοναξιά”. Η άποψη για την κρίση ψυχικής υγείας επαναλήφθηκε από ειδικούς σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Diego Figueras, ψυχίατρο στο Νοσοκομείο San Carlos στη Μαδρίτη, “το συσσωρευμένο τραύμα και η ψυχολογική ταλαιπωρία θα είναι ένας εχθρός τόσο αόρατος όσο ο ιός, με τη δυνατότητα να αφήσει τόσες πολλές, αν όχι περισσότερες συνέπειες, ειδικά στην περίπτωση της μοναξιάς στα παιδιά”.

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας στο φύλλο της Tετάρτης 23 Δεκεμβρίου.

 

 

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.