Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο φιλεύσπλαχνος ... πατερούλης !

“Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη” δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός και ήδη έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας μοιράζοντας δεξιά και αριστερά επιδόματα.

Δύο κύριοι τρόποι υπάρχουν για να χρηματοδοτήσει ένα κράτος τις δαπάνες του. Ο ένας είναι ο δανεισμός και ο δεύτερος είναι η φορολογία. Το ελληνικό κράτος στην εποχή των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της πλασματικής ευημερίας χρησιμοποίησε κατα κόρον τον πρώτο τρόπο. Έπαιρνε δανεικά και με σημαία την σοσιαλιστική στόχευση της αναδιανομής των εισοδημάτων οδήγησε τα πράγματα στα άκρα και την οικονομία και την κοινωνία στο χείλος της αβύσσου.

Το ελληνικό κράτος για να στηρίξει τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία δανείστηκε πολύ πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας να παράγει πλούτο για να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα. Στην εποχή της μεγάλης ύφεσης και της μαζικής ανεργίας κυρίως των νέων, στην εποχή της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η ελληνική αριστερή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη φορολογία για να χρηματοδοτήσει τις υψηλές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος, επιλέγοντας να στηρίξει τους συνταξιούχους των 850 ευρώ και κάτω.

Ο φιλεύσπλαχνος ...πατερούλης με τις μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες !

Αλλά πρέπει να το πούμε. Αριστερή πολιτική, χωρίς βαριά φορολογία δεν μπορεί να υπάρξει ! Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του. Τα χρήματα που θα δοθούν στους συνταξιούχους των 850 ευρώ -είπε- προέρχονται από την “υπεραπόδοση των φόρων” και μοιράζονται στο όνομα της δικαιότερης κοινωνικής πραγματικότητας σε ανθρώπους που κατά την κυβέρνηση έχουν υποστεί τις σκληρότερες θυσίες.

Οι αριθμοί ωστόσο έχουν την ιδιότητα να μην διαψεύδονται. Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα το μικρότερο κονδύλι αντιπροσωπεύουν τα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας. Με τη λογική όμως της “αριστερής δεοντολογίας και ευαισθησίας”, ένας συνταξιούχος των 850 ευρώ έχει μεγαλύτερη ανάγκη από έναν ανεργο που έχει χάσει και το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και προφανώς μεγαλύτερη ανάγκη από έναν εργαζόμενο νέο πτυχιούχο που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό των 400 και 500 ευρώ.

Μέ τέτοιες παλαιοκομματικές συνταγές βέβαια όπου η κυβέρνηση θεωρεί το κρατικό ταμείο προσωπικό της φέουδο, μοιράζοντας ασυντόνιστα και αποσπασματικά παροχές με μοναδικό στόχο τα καλά αποτελέσματα στην κάλπη, μην περιμένουμε ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα ! !

Ας μην αυταπατώμεθα η κυβέρνηση επέλεξε την εκλογική πελατεία και εφαρμόζει μια πολιτική που εξυπηρετεί απόλυτα αυτή την πολιτική στόχευση. Διόλου δεν ενδιαφέρεται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που κλείνουν, ούτε φυσικά για το γεγονός οτι οι απολύσεις αυτόν τον Οκτώβριο ήταν περισσότερες απο τις προσλήψεις. Για επενδύσεις φυσικά ούτε λόγος. Αυτές τις διώχνουμε με τον τρόπο μας και με έναν πρωτόγονο αριστερισμό που φορολογεί βαριά αυτούς που δεν μπορούν να κλέψουν και δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, αποθαρρύνοντας κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οφείλουν όμως να γνωρίζουν οι “ευαίσθητοι αριστεροί” ότι πραγματική κοινωνική πολιτική ήταν η θέσπιση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους από την κυβέρνηση Σημίτη που δεν έκανε περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση της αριστεράς με την περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση, σήμερα κόβει το ΕΚΑΣ, αυξάνοντας παράλληλα τους έμμεσους φόρους που θίγουν κυρίως τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Την ίδια ώρα, εντελώς προκλητικά, μοιράζει εκλογικά επιδόματα με στόχο κάποια θετικά αποτελέσματα στις κάλπες που προετοιμάζεται να στήσει !


Χρήστος Αλεξανδρής