Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι εκλογές που έρχονται! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού ήταν αποκλειστικά έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει με τις δηλώσεις του να μην πολυπιστευει τα όσα λέει ο Μητσοτάκης και ετοιμάζονται αυτός και το κόμμα του ακόμη και για πρόωρες όπως διαδίδουν αρχές καλοκαιριού ή το αργότερο το Φθινόπωρο. 

Αντιπολίτευση είναι και δικαιολογείται οποιαδήποτε αμφισβήτηση των προθέσεων και των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού.

Πως μπορεί να δικαιολογηθεί όμως να μην πιστεύουν τον πρωθυπουργό οι ίδιοι οι υπουργοί του και να έχουν ξεκινήσει από τώρα τον προεκλογικό τους αγώνα για την επανεκλογή τους ;

Διότι όταν ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο απευθύνεται στα κυβερνητικά στελέχη και λέει ότι υπέπεσε στην αντίληψή του πως κάποιοι έχουν παραμελήσει τα καθήκοντά τους στα υπουργεία και επικεντρώνονται στον προεκλογικό αγώνα, σημαίνει πως αν όχι όλοι τουλάχιστον ορισμένοι υπουργοί δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει τις εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης και επειδή φοβούνται πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό έχουν επιδοθεί από τώρα στο προεκλογικο κυνήγι ψήφων, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία της υπουργικής καρέκλας.

Αλλά ας δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αφού ο πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι κάποιοι εκ των υπουργών του δεν δουλεύουν, γιατι δεν τους αλλάζει αυθωρεί και παραχρήμα και περιμένει να του το πουν οι ίδιοι ;

Αν είναι δυνατόν. Στο ποδόσφαιρο όταν ο προπονητής μιας ομάδας διαπιστώσει μειωμένη απόδοση ενός ποδοσφαιριστή του, ενόσω ο αγώνας είναι σε εξέλιξη, προχωρά αμέσως στην αντικατάστασή του χωρίς να τον ρωτά αν θέλει να τον βγάλει από το ματς.

Βέβαια θα μου πείτε πως εδώ συζητάμε για τη διακυβέρνηση της χώρας και όχι για τον Πανιώνιο. Σωστά, εδώ το πράγμα θέλει πολύ μελέτη και όχι ...βιαστικές κινήσεις.

Υπάρχει όμως και ένα ερώτημα. Πόσο ενδιαφέρεται τελικά ο πρωθυπουργός για τις επιδόσεις των υπουργών του και με τι κριτήρια τους βαθμολογεί και τους αξιολογεί κάθε φορά ; Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει αντικαταστήσει τρεις υπουργούς που είχαν επιδείξει σημαντικότατο έργο στα υπουργεία που είχαν αναλάβει. Ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Νίκος Χαρδαλιάς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αντικαταστάθηκαν και οι τρεις, χωρίς πολλές, πολλές εξηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και αυτό δεν το μαρτυρούν μόνο οι συμπεριφορές των υπουργών, αλλά δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις επισκέψεις που πραγματοποιεί στις κομματικές οργανώσεις, καλώντας τα στελέχη να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα !

Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε και η δουλειά των πολιτικών με το που τελειώνουν οι εκλογές είναι να συζητάνε για τις επόμενες που έρχονται !

Καταλήγοντας θεωρώ καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και τίποτε περισσότερο τις συστάσεις του πρωθυπουργού στους υπουργούς του για δήθεν περισσότερη δουλειά, απλούστατα γιατί και ο ίδιος γνωρίζει αυτό που είναι κοινό μυστικό. Ότι δηλαδή στην Ελλαδα η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, κυβερνά περίπου δύο και μετά προετοιμάζεται απλώς για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

randomness