Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πόρτα - πόρτα!

Το περιεχόμενο της άρνησης εμβολιασμού πολλών συμπολιτών μας, είναι καθαρά συναισθηματικό. Δεν σχετίζεται με δεδομένα αριθμητικά, μαθηματικά, βιοχημικά και ιατρικά.

Είναι φόβος, διστακτικότητα, αίσθημα ανασφάλειας, ανυποληψία της κρατικής μηχανής και ενίοτε καθαρά πολιτική αντίθεση προς τις κυβερνητικές παραινέσεις. 

Το τελευταίο, νομίζω, καταλαμβάνει σημαντικότατη θέση στην αντιεμβολιαστική μερίδα συμπολιτών μας.

Συνεπώς, θα αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού αν μιλάμε με πραότητα, υπομονή, ανθρωπιά και παρέχουμε αίσθημα ασφάλειας σε όσους διστάζουν.

Χρειάζεται συστηματική εργασία εκ μέρους της Πολιτείας και εξατομικευμένες παρεμβάσεις ανά κοινωνική ομάδα.

Επί παραδείγματι, κανένα νόημα δεν έχει η παραίνεση για εμβολιασμό από τον κο Γεωργιάδη προς τους φίλους του κου Πολάκη.

Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Χρήσιμη θα ήταν κάθε προσπάθεια αφαίρεσης του πολιτικού προσήμου από την εμβολιαστική προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθούν τα αντικυβερνητικά αντανακλαστικά πολλών διστακτικών συμπολιτών μας.

Αν πραγματικά θέλει η Ελληνική Πολιτεία να προωθήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα ήταν χρήσιμο να ρίξει τις γέφυρές της προς τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ο Ιακωβής έπεισε όσους μπορούσε περισσότερους. Ο τεχνοκρατικός λόγος του δεν μπορεί να διεισδύσει στις σκληρές κοινωνικές ομάδες που ανθίστανται ακόμη.

Φαίνεται, ίσως, δυσάρεστο για τους λειτουργούς της Πολιτείας το ότι θα πρέπει να πλησιάσουν συστηματικά τους (νομοταγείς) αντιεμβολιαστές. Αλλά αυτή η δυσάρεστη διαδικασία θα μας αποκαλύψει πολλά.

Ότι δεν έχουμε να κάνουμε με "τέρατα", ότι μπορούμε να ρίχνουμε γέφυρες σε απομονωμένες κοινωνικές ομάδες και ότι κατανοούμε μια κρίσιμη κοινωνική παράμετρο: όταν χτίζουμε τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, εξαϋλώνουμε κάθε πιθανότητα να φτάσει το λαμπερό φως της Επιστήμης στους πιο απομονωμένους και απελπισμένους συμπολίτες μας.

Με το καλό.

Έναν - έναν.

Πόρτα - πόρτα.


Παναγιώτης Ιακωβής