Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Α... ρε... κορονοϊέ τί μας κάνεις !

Η επιβολή μείωσης της δραστηριότητας γεννά κατάθλιψη και απαισιοδοξία για το μέλλον, σε ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων.

Εδώ πρέπει να σταθούν με προσοχή οι ιθύνοντες που διαχειρίζονται την ενημέρωση του Ελληνικού Λαού για τον κορονοϊό και να εμπνέουν αυτοπεποίθηση με ισορροπημένο λόγο για την εξέλιξη της κρίσης.

Ο φόβος και ο τρόμος που καταλαμβάνει τους ανθρώπους, από αυτά που βλέπουν και ακούνε, για τον κίνδυνο από τις παρελκόμενες συνέπειες του κορονοϊού και τελικά για τον θάνατο, τους παραλύει.

• Ναι να τον ενημερώσουμε τον κόσμο, όχι όμως να τον τρελάνουμε. Έχουμε επιλογές; Χρειάζεται πανικός ή χρειάζεται μυαλό και σκέψη;

Ο κ. Χαρδαλιάς κάτι είπε για χαλάρωση και κατανόηση, για περίπατο σε επίπεδο γειτονιάς και τετραγώνου, όχι όμως και εκδρομές στο χωριό ή στην παραλία.

Ο κ. Τσιόρδας όμως, του οποίου σέβομαι την επιστημονική κατάρτιση απηύθυνε δραματική έκκληση εν ονόματι της αποφυγής θανάτων και του επικείμενου συνωστισμού στις ΜΕΘ, να μην κάνουμε «άσκοπες μετακινήσεις». Η απόφαση δε για πιο σκληρά μέτρα, μάς αφήνει την απορία αν απέτυχαν τα μέχρι σήμερα (μέτρα) και δημιουργεί πλέον την  αίσθηση του παγερού περιβάλλοντος.

Οι εικόνα από δεκάδες φέρετρα στην γειτονική Ιταλία, η είδηση ότι χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο, Κίνα, Ευρώπη, Αμερική, Ιραν, ότι χάθηκαν τρισεκατομμύρια δολλάρια στα χρηματιστήρια, οι περιγραφές για διασωληνωμένους, οι χώρες ή οι πόλεις που μπαίνουν σε καραντίνα η μία μετά την άλλη, η έλλειψη από παραφαρμακευτικά υλικά, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, μας δημιουργεί την αίσθηση της αβεβαιότητας και της αδυναμίας σ’ αυτή τη μάχη με τον άγνωστο κορονοϊό.

Έτσι δημιουργείται η εικόνα ότι αυτός δεν είναι κορώνα-ιός, αυτός είναι ανθρωποφάγος κορώνα-δεινόσαυρος, είναι ο επικείμενος Αρμαγεδδώνας.

Η καθημερινή αναλυτική περιγραφή, ως Δελτίο Καιρού, των  αριθμών: κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δημιουργεί ψύχωση.

Α... ρε... κορονοϊέ τί μας κάνεις και τα ξεχάσαμε όλα:

Σκάνδαλο Novartis, Ανακριτική επιτροπή της Βουλής, Ρασπούτιν, εισαγγελείς, καταθέσεις κουκουλοφόρων, Λίστα Λαγκάρντ, πρωτογενή πλεονάσματα πήγαν στην μπάντα, τέρμα τα καρναβάλια, τέρμα παρελάσεις, αναστολή στο εκκλησίασμα μόνο από την τηλεόραση, μέχρι και το προσφυγικό έχει επισκιάσει ο κορονοϊός. Ακόμη στα ψηλά πέρασαν και οι 90 θάνατοι από γρίπη στην Ελλάδα αυτόν το χειμώνα.

Ο Τζόνσον έβγαλε την Μ. Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπαιξε με την ανοσία της αγέλης, αλλά τελικά κι αυτός «κώλωσε» με τον κορονοϊό και ερήμωσε το Λονδίνο.

Οι συμπολίτες μας βέβαια καλόν είναι να γίνουν πιο προσεκτικοί και πιο εγκρατείς στην λειτουργία τους και μέσα και έξω από το σπίτι. Δηλαδή να μην εκθέτουν τον εαυτό τους ούτε τους άλλους σε κίνδυνο με την συμπεριφορά τους και να τηρούν τα μέτρα προστασίας με θρησκευτική ευλάβεια.

Επίσης αξίζει να επισημάνουμε πως τα σποτάκια «Μένουμε Σπίτι» και με τον Σπύρο Παπαδόπουλο είναι επιτυχημένα και κάνουν δουλειά, μεταφέρουν το μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους.

Οι επιστήμονες όμως και οι πολιτικοί που παρουσιάζουν καθημερινά στοιχεία, απόψεις και μέτρα, γίνονται πέραν του δέοντος τραγικοί και χάνουν το στόχο της ενημέρωσης.

Οι δε σύμβουλοι επικοινωνίας πρέπει να παίρνουν υπόψιν τους, όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ελλήνων και να αποφεύγουν την μονόπλευρη προβολή στα ΜΜΕ κάποιων καταστάσεων, που μας οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις και συμπεριφορές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όταν τελειώσει αυτή η ιστορική επιδημία θα πρέπει, όλοι όσοι ζούμε, να μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε και να εργαζόμαστε κανονικά.

Να μην χρειαζόμαστε ψυχίατρο και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, για να σταθούμε στην κοινωνία.

Σπυρίδων Αλ. Ρίζος


Υ.Γ.: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνω την εκτίμησή μου, ότι δεν είναι στις προθέσεις των αρμοδίων να δημιουργήσουν πανικό και ότι γίνεται, γίνεται από υπερβάλοντα ζήλο για την αποφυγή θυμάτων και πιθανόν διότι, ‘εχουν την εκτίμηση πως το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα δεν περνάει και την καλύτερη φάση του, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης που μπορεί να δημιουργήσει μια «καταιγίδα» του κορονοϊού στη χώρα μας.

   

randomness