Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τ’ ακούσαμε κι από τον Πρύτανη !

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημίου στη Λαμία, μετά την επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς το Δήμαρχο Λαμιέων και το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ζητά την παραχώρηση του συνόλου του συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας για τη στέγαση και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Σχολής Θετικών Επιστημών. 

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην επιστολή η πρυτανική αρχή δεν εξετάζει κάποια άλλη περίπτωση εκτός από αυτή της Ακαδημίας, και υπενθυμίζει ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τη Νομαρχία για ολική παραχώρηση των συγκεκριμένων υποδομών στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Ανεξάρτητα πάντως από την όποια απόφαση ληφθεί τελικά, με την επιστολή του ο Πρύτανης εκθέτει τις τοπικές αρχές και όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες που ανέλαβαν την ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς ανακοινώθηκε το 2001 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Απο τότε έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια, έχουμε αλλάξει 5 πρωθυπουργούς και 6-7 υπουργούς Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Στερεάς καταργήθηκε ως αυτόνομη τριτοβάθμια εκπαιδευτική οντότητα, στη θέση του δημιουργήθηκε Σχολή Θετικών Επιστημών που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Στα χρόνια που πέρασαν αυτή η Πανεπιστημιακή Σχολή αναπτύχθηκε σε σημείο που να διαθέτει σήμερα 1200 φοιτητές, αλλά οι τοπικοί μας παράγοντες αγρόν αγοράζουν !

Το κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου κυριαρχεί στην τοπική επικαιρότητα από την εποχή του Σκαλκέα. Τότε μιλούσαμε για κάμπους, θέλαμε να κάνουμε Πανεπιστημιούπολη, ψάχναμε για εκτάσεις στην Βομβυκρύλ, στο Φραντζή και στην ΠΑΒΥΠ αλλά όλο κάτι συνέβαινε και τα σχέδια πήγαιναν στράφι. Την ίδια χρονική περίοδο οι τοπικοί παράγοντες στην Πελοπόννησο, στο Βόλο και στην Κοζάνη έβρισκαν λύσεις και έλυναν το πρόβλημα των πανεπιστημιακών υποδομών. Εμείς είμαστε ακόμη στην αναζήτηση και τη συζήτηση !

Αντί να έχουμε λύσει εδώ και πολλά χρόνια το στεγαστικό πρόβλημα, το έχουμε ρίξει στις συσκέψεις και στη συγκρότηση Επιτροπών ! Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να μετατρέψουμε το στεγαστικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου σε αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που εξελίσσεται μέσα σε κλίμα αλληλοεπίρριψης ευθυνών !

“Δεν φταίμε εμείς, φταίτε εσείς”. Μήπως φταίει ο Χατζηπετρής που δεν κατόρθωσαν οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες να λύσουν το κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου στη πόλη τους ;

Η αναποτελεσματικότητα των τοπικών πολιτικών ηγεσιών σε όλο της το μεγαλείο. Και υστερα απορούμε γιατί στη Φθιώτιδα δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ούτε μία μεγάλη επένδυση !

Ευκαιρίας δοθείσης, ας σκεφτούμε και ας αναρωτηθούμε γιατί δεν έγινε το Διοικητήριο. Εκεί τουλάχιστον είχαμε βρει τον χώρο στο Τσαλτάκη. Γιατί δεν έγινε το Κολυμβητήριο ;

Γιατι δεν κατασκευάστηκε ποτέ το υπόγειο γκαράζ στην παλιά δημοτική αγορά ; Γιατί δεν έγιναν τα έργα ορεινής υδρονομίας στο Σπερχειό και υποφέρουμε συνεχώς από τις πλημμύρες, ενώ πληρώθηκαν εκατομμύρια σε μελέτες ; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους ...

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.