Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

✹ Πανηγυρικά προ καιρού εγκαινιάστηκε το κομμάτι του δρόμου Ε65 που παρακάμπτει την πόλη μας τη Λαμία. Πράγματι ο νέος αυτός δρόμος Ε65 είναι ένα συγκοινωνιακό επίτευγμα στον επικοινωνιακό τομέα της πατρίδας μας.

Δεν χωράει αμφιβολία, ότι οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας μας εκσυγχρονίζονται και αυτό είναι ευνοϊκό, για πολλές παραμέτρους ανάπτυξης της πατρίδας μας. Όμως σε μένα το Λαμιώτη δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα.

Η πόλη μας τουριστικά υστερεί. Η στήλη έχει επισημάνει τους λόγους οι οποίοι συντελούν στη μη επισκεψιμότητάς της. Στενοί δρόμοι, έλλειψη parking, έλλειψη θέσεων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων κλπ. …

Η παράκαμψη αυτή που κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητά της, θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στην τουριστική της υποβάθμιση.

Αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί του τόπου μας από κοινού πρέπει να το αντιμετωπίσετε χωρίς καθυστέρηση. Φίλε Δήμαρχε κάνεις έργα εξωραϊσμού της πόλης μας και καλά κάνεις.

Πρέπει όμως να σε απασχολήσει και το θέμα της επισκεψιμότητας της πόλης μας ώστε να έλθουν και άλλοι άνθρωποι σ’ αυτή, να δουν την ανάπτυξή τους να προσφέρουν στην οικονομία της. Η στήλη έχει κάνει προτάσεις και παλαιότερα. Εσύ όμως και οι συνεργάτες σου θα πάρετε τις αποφάσεις. Οι υπουργοί είναι του τόπου μας, θα βοηθήσουν σε ότι τους ζητηθεί.

Προβληματιστείτε και κάντε τα απαραίτητα έργα υποδομής.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

✹ Αθηναϊκή εφημερίδα δημοσίευσε, ότι μηχανοτεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, φανοποιοί αυτοκινήτων κλπ. είναι δυσεύρετοι δημιουργώντας μεγάλη αντίφαση σε μια εποχή, που η ανεργία στους νέους της χώρας μας έχει χτυπήσει κόκκινο. Και παρόλο που οι προσφερόμενοι μισθοί είναι λίαν ικανοποιητικοί, τα επισκευαστικά συνεργεία αναζητούν και δεν καταφέρνουν να βρουν υπαλλήλους αυτών των ειδικοτήτων.

Συμβαίνει δε και το παράδοξο σε κάποιον ενδιαφερόμενο να του γίνονται προσφορές, παρακαλώντας ποιος θα τον πρωτοπάρει.

Αυτό όλοι το γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει μόνο στις κατηγορίες που αναφέραμε, αλλά και σε άλλες ειδικότητες τεχνιτών. Όλοι το βιώνουμε. Τούτο είναι αποτέλεσμα, του ότι όλοι ζητάμε τα παιδιά μας να τελειώνουν πανεπιστήμιο, πιστεύοντας, ότι τους δίνουμε επαγγελματικά εφόδια και κάποια κοινωνική θέση.

Έτσι καταντήσαμε κάθε ελληνικό σπίτι να έχει έναν ή περισσότερους νέους πτυχιούχους, οι περισσότεροι των οποίων είναι άνεργοι, συντηρούμενοι από γονείς και παππούδες, καταντώντας μόνιμοι θαμώνες των καφετεριών.

Αυτό βέβαια οφείλεται και σ’ αυτή τη νοοτροπία όλων μας, αλλά και στο ότι το κράτος μας δεν έχει ρίξει το πρέπον βάρος στην τεχνολογική εκπαίδευση από την οποία θα εξέρχονται εξειδικευμένοι τεχνικοί κάθε ειδικότητας.

Το πανεπιστημιακό πτυχίο, καλό ως μορφωτικό στοιχείο του κάθε ατόμου, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δύσκολο στην επαγγελματική αποκατάσταση. Είχα διαβάσει προ καιρού σε κάποιο περιοδικό, ότι σε ένα μεγάλο Γερμανικό Πανεπιστήμιο, ο φοιτητής πέραν της Σχολής που παρακολουθεί, είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί παράλληλα και κάποια τεχνολογική σχολή και μάλιστα να κάνει και πρακτική εξάσκηση. Για την πρακτική του εξάσκηση θα του προσφέρεται και κάποιο οικονομικό κίνητρο.

Έτσι ο πτυχιούχος του Πανεπιστημίου, πέραν του πτυχίου του εφοδιάζεται και με πτυχίο τεχνολογικής σχολής με πρακτική εξάσκηση.

Μέχρι βάσει του πτυχίου του επαγγελματικά να αποκατασταθεί, τακτοποιείται εργασιακά ώστε να μη γράφεται στο ταμείο ανεργίας και πολλές φορές συνδυάζει και τις δύο του επαγγελματικές ενασχολήσεις.

Στο Υπουργείο Παιδείας πέφτει η ευθύνη και το βάρος. Στροφή λοιπόν προς την επαγγελματική εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Έτσι θα χτυπηθεί και η μάστιγα της ανεργίας. Δεν χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες. Εδώ και τώρα.

✹ Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προ ημερών εξήγγειλε, ότι για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και όποιος αρνείται από 16-1-2022 και μετά θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Για την εξαγγελία του αυτή δέχτηκε ομοβροντία κατηγοριών. Το μέτρο είναι δικτατορικό, το μέτρο είναι φασιστικό, το μέτρο είναι αντισυνταγματικό το μέτρο είναι…είναι….

Η στήλη προσπαθεί να μη χρωματίζεται πολιτικά και το επαναλαμβάνει, προσπαθεί να ισορροπεί τη ζυγαριά.

Τούτη τη φορά όμως θα ταχθεί και θα συμφωνήσει απόλυτα με το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Και θα απευθυνθώ προς τους αρνητές του εμβολιασμού. Όταν αγαπητοί συμπολίτες οι ιθύνοντες όλου του κόσμου, όταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όταν το 99% των δικών μας επιστημόνων τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού εσείς γιατί αδρανείτε; Δεν βλέπετε ότι κάθε ημέρα θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς οι οποίοι ήταν κατά του εμβολιασμού;    

Δεν βλέπετε πού έχει φτάσει η πανδημία; Δεν βλέπετε ότι ο αόρατος εχθρός χτυπά την πόρτα όλων μας; Εσείς τι περιμένετε; Ποιους ακούτε; Σε ποιους πειθαρχείτε; Γιατί πείσμονα αρνείσθε; Ακούτε έναν μυαλοκομένο καλόγερο της Μονής Εσφιγμένου. Την έχω επισκεφθεί και έχω χάσει πάσα ιδέα.

Και τα κανάλια γιατί βάζουν τον εκτός πραγματικότητας καλόγερο να μιλήσει και δεν βάζουν μια φωτισμένη αγιορείτικη μορφή να μας πει τη γνώμη της; Τόσες σπουδαίες μορφές εμπνευσμένες, διαθέτει το Άγιος Όρος.

Η πολιτεία με κάθε τρόπο προσπάθησε και προσπαθεί να μας προφυλάξει από την πανδημία. Μας ενημερώνει, μας νουθετεί, μας δείχνει με κάθε τρόπο, ποιο είναι το σωστό, το ακίνδυνο, το πρέπον. Φτάνει στο σημείο να μας παρακαλεί, να μας εκλιπαρεί. Εμείς που στηρίζουμε την αδιαφορία μας;

Άλλους από τους αρνητές λέει ότι το εμβόλιο μας γεμίζει τσιπς, άλλος ότι μπαίνει μέσα μας κύτταρα νεκρών εμβρύων, άλλους ότι οι εμβολιασθέντες θα πεθάνουν όλοι σε 5 χρόνια και κάθε τι που η κάθε νοσηρή φαντασία κατεβάζει.

Βέβαια και ένα ελαχιστότατο ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας κινδυνεύει και χάνει ακόμα και τη ζωή του. Είναι όμως απειροελάχιστο.

Καλώς λοιπόν ελήφθησαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας και δε θα διαφωνήσω αν ληφθούν και σκληρότερα. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να προφυλάξει τον κόσμο και να πολεμήσει την αόρατη απειλή.

Και αυτή τη στιγμή το μόνο όπλο που διαθέτει είναι το εμβόλιο. Αλλάξτε λοιπόν πορεία πλεύσεως κύριοι αρνητές. Ο χρόνος δεν περιμένει.

Η στήλη θα κλείσει πιστεύοντας ότι και οι σημερινές της επισημάνσεις είναι λίαν ενδιαφέρουσες και αμέσου προτεραιότητας. Θα συνεχίσει δε στο επόμενο καταθέτοντας τους προβληματισμούς της, σταχυολογώντας από την επικαιρότητα τα κατά τη γνώμη της απασχολούντα έντονα την κοινή γνώμη.

Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

 

    

 

Απόψεις

Ο πνευματικός κόσμος της Λαμίας και της Φθιώτιδας, θρηνεί την απώλεια του Ακαδημαϊκού δασκάλου Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου.Ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου ήταν δάσκαλος...