Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα του «Κλεισθένη»

Φάνηκαν στον ορίζοντα τα πρώτα σύννεφα των αδυναμιών του εκλογικού νόμου “Κλεισθένης”. Με την «απλή αναλογική», εκλέχθηκαν κάποιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, χωρίς να έχουν την πλειοψηφία των Συμβούλων στα Συμβούλιά τους. Ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιηθεί αυτή η αδυναμία στη συνέχεια με συνεργασίες, έλα όμως που αυτό δεν προέκυψε παντού.

Το παράδειγμα του Δήμου Δομοκού είναι απ’ τα πιο αντιπροσωπευτικά, το 49,9% της πρώτης Κυριακής είναι στη μείζονα μειοψηφία και η παράταξη του Δημάρχου που εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή έχει λιγότερους συμβούλους από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Η επιμονή του κ. Σκουρλέτη να περάσει ένα νόμο ενάντια στην μεγάλη πλειοψηφία των τότε Δημάρχων, μας οδήγησε σε αδιέξοδο, παρά τις βελτιωτικές προσπάθειες του κ. Χαρίτση. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να δώσει κάποια «λύση», μάλλον περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα με την αλχημεία που νομοθέτησε, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους να περνάνε τις προτάσεις τους και ας είναι μειοψηφικές.

Διότι, αν η αντιπολίτευση που διαθέτει την πλειοψηφία, δεν έχει τεκμηριωμένη πρόταση και δεν έχει την έγκριση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ή του Δήμου, περνάει η πρόταση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, έστω κι αν δεν έχουν πλειοψηφία. Δεν ξέρω πόσο πρακτική είναι αυτή η «λύση», δεν είναι όμως αυτή που θα λέγαμε η σωστή «λύση».

Πρώτον, υπήρξε αμέσως αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν άφησαν να εφαρμοστεί ο νόμος για να δούμε τα αποτελέσματά του (λες και δεν τα ξέραμε...).

Δεύτερον, το οποίο θεωρούμε και το πιο σημαντικό, δεν θα παίρνει πάντα τις αποφάσεις η πλειοψηφία των συμβούλων, αλλά και η μειοψηφία του Δημάρχου-Περιφερειάρχη, η οποία θα έχει την υπεροχή που της δίνει ο νόμος. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι «Το νόμιμον, ως γνωστόν, δεν είναι πάντα και ηθικόν».

Αυτό το κοντόφθαλμο εγχείρημα του κ. Σκουρλέτη (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσουν μερίδιο εξουσίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες κάποιες μειοψηφικές ομάδες προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλα μικρότερα κόμματα ή ομάδες.

Από την άλλη όμως, έβαλε αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες σε αστάθεια και αβεβαιότητα για τη λήψη αποφάσεων στο σωστό χρόνο, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν προτάσεις για σημαντικά θέματα, εις βάρος των πολιτών και ειδικά σε έκτακτες καταστάσεις. Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που δεν έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλιά τους πρέπει με σπουδή να φροντίσουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για συνεργασία της δικής τους ομάδας με τις άλλες ομάδες, αφήνοντας πίσω τις προεκλογικές αντιθέσεις, παράλληλα βέβαια και με τους αρχηγούς των ομάδων της μειοψηφίας.

Είναι ένας γάμος εξ ανάγκης, ένεκα του εκλογικού νόμου, για το καλό της περιοχής, που καλούνται να διοικήσουν τα συγκεκριμένα συμβούλια.

Είναι γνωστή η ρήση «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους». Οι συμμετοχικές διαδικασίες σε πολιτικά όργανα, είναι κάτι που μπορεί σε άλλες χώρες να είναι εφικτές, στην προκειμένη όμως περίπτωση, στην Ελλάδα, η εμπειρία άλλα μας διδάσκει και καλό είναι να μη βλέπουμε μόνο τις εξαιρέσεις.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και τα αρμόδια όργανα των Δήμων και των Περιφερειών πρέπει να ξεκινήσουν τη διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και να μην αφήνουμε την τύχη να επιλέξει για μας.


Σπύρος Αλ. Ρίζος


 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness