Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη την πρόσφατη ειδησεογραφία για τις διαμαρτυρίες των μεταναστών του «hot spot» στις Θερμοπύλες, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθούν κάποιες απόψεις. Με τη διάθεση να θιγούν τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής και κυρίως όσα έχουν σχέση με τις έως τώρα αποφάσεις και ενέργειες των εκάστοτε «κρατούντων».

Θεωρώντας πως οι δράσεις στα πλαίσια διαφύλαξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς υπερέχουν όλων των άλλων. Και διατηρώντας σαφείς επιφυλάξεις ως προς το εάν τέτοιας φύσεως θέματα, θα μπορούσε στον τόπο μας να αντιμετωπίζονται σωστά και αποδοτικά.    

Η δημιουργία και λειτουργία του «hot spot» των προσφύγων και μεταναστών στο χώρο των Θερμοπυλών, ήταν και είναι -όπως αρκετοί πιστεύουμε- μία κακή «λύση».

Για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή η συγκεκριμένη επιλογή έχει σχέση με τον ετεροχρονισμό (τουλάχιστον .…) όλων των προοπτικών αξιοποίησης της συνολικότερης ενότητας. Αλήθεια ποιες είναι οι εξελίξεις για αυτό το θέμα ;

Πριν από δύο χρόνια περίπου η Κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι θα αναλάμβανε τη «σκυτάλη της ανάπτυξης» το ΤΑΙΠΕΔ. Έστω και έτσι…. Σήμερα όμως τι γίνεται ; 


Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονική περίοδο περίπου σαράντα ετών και σε σχέση με τις απαιτήσεις ανάδειξης του χώρου των Θερμοπυλών, υστερούμε σε βαθμό απαράδεκτο. Ακόμα και για τους χωρίς ιδιαίτερα έξοδα σχεδιασμούς ή μελέτες στα πλαίσια της συνολικής διαχείρισης των ζητημάτων με τη δρομολόγηση «κοινών προσπαθειών» μεταξύ των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων.

Οι κοινές προσπάθειες των αρμοδίων είναι η ουσία του προβλήματος και όχι το ποιος θα μπορούσε να έχει «τα ηνία» της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Θερμοπυλών. Εξ άλλου οι λύσεις που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιδέχονται τα επί μέρους θέματα είναι σύνθετες και υψηλών standards. Συνεπώς προέχει η ενεργός συμμετοχή ΟΛΩΝ των φορέων που είναι υπόχρεοι με βάση το νόμο. Αλήθεια πόσες 10ετίες αναμονής χρειάζονται για τις αναγκαίες παρεμβάσεις εξωραϊσμού του χώρου των Θερμοπυλών και της εκπόνησης των μελετών ή της κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής στην περιβάλλουσα ενότητα ;    

Η ανάταξη της κατάστασης που επικρατεί στην υπόψη περιοχή με τη δημιουργία ελκυστικών συνθηκών  για ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να αρχίσει το συντομότερο.
Απαιτείται η συνέργεια όλων των συναρμόδιων και βεβαίως η συνδρομή της πολιτείας.

Η εξεύρεση άλλου χώρου εκτός της περιοχής των Θερμοπυλών για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι το πρώτο βήμα και βασική προτεραιότητα. 

Διαφορετικά οι δράσεις, που σε βάθος χρόνου προγραμματίσθηκαν ή υλοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της ευρύτερης ενότητας ακυρώνονται. Με τις στείρες επιλογές και κραυγαλέες αδυναμίες μας για τη σωστή διαχείριση θεμάτων εγνωσμένης αξίας να γίνονται κανόνας. Και με την επιτύμβια επιγραφή του Σιμωνίδη «Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι», να καταλήγει «κενό γράμμα».    


    
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

   

randomness