Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τί είναι οι Μ.Κ.Ο. ; (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)

Γράφει ο Αθ. Δ. Γκίκας

Μαθηματικός

Πρέπει να ομολογήσω την άγνοιά μου για τις Μ.Κ.Ο. μέχρι το ξέσπασμα του προσφυγικού και την δραστηριοποίηση στον Ελλαδικό χώρο πολλών ντόπιων και ξένων Μ.Κ.Ο.

Αναγκάστηκα να ανατρέξω σε πηγές, που αναφέρονται μέσα στο κείμενο, αφού τα μέσα ενημέρωσης συχνά μεν ανέφεραν για το συνωστισμό τους στον Ελλαδικό χώρο, δεν μπήκαν όμως στον κόπο να μας φωτήσουν για την γεννεσή τους, τα οικονομικά τους, τους σκοπούς τους, τις φανερές ή κρύφιες δράσεις τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

• Ο ψυχρός πόλεμος ήταν μια μάχη που διεξήχθη μέσω κατασκοπίας και προπαγάνδας κρατώντας συγχρόνως σε συνεχή ετοιμότητα ένα τεράστιο εξοπλισμό που συνεχώς βελτιωνόταν τεχνικά.

• Η γνώση της καταστροφικής δύναμης αυτού του οπλισμού, συνέβαλε στην αποφυγή της χρήσης του.

• Αλλεπάλληλες στρατιωτικές αποτυχίες των ΗΠΑ να σταματήσουν πολέμους, που οι ίδιες ξεκίνησαν (π.χ. Ιράκ) τους ανάγκασαν να καταφύγουν σε άλλους τρόπους για την επιβολή των συμφερόντων τους.

• Νέα ιδέα ήταν να δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια παρασκηνιακή δύναμη αποτελούμενη από πολιτικούς, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς ο αμφιλεγόμενος θεσμός των Μ.Κ.Ο.

• Τρεις Αμερικανοί διεθνολόγοι Καντζεστάιν, Κέχαν και Κράσνερ παρετήρησαν ότι: «τα πλέον ισχυρά κράτη είναι σε θέση να μεταβάλλουν τις αντιλήψεις των ασθενέστερων, ιδίως όταν η οικονομική και στρατιωτική ισχύς τους έχουν υπονομεύσει τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις» Αυτό άρχισε να παίρνει διαστάσεις από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό πολιτικο - στρατιωτικό και οικονομικό δόγμα διέφερε από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες Μ.Κ.Ο. που κατά τον καθηγητή Μ. Ευρυβιάδη είναι «στρατευμένες και λειτουργούν ως πολιτικά δεκανίκια των κυβερνήσεών τους που παραμένουν οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες τους με σκοπό να μεταβάλουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες βλέπουν τον εαυτό τους».

• Καλλιεργούν με άρθρα που στοχεύουν στην αναδίπλωση ιδεών και της εθνικής ταυτότητας. Κατ’ αυτές η ιδέα του Έθνους είναι ανύπαρκτη και αποτελεί φανταστικό κατασκεύασμα π.χ. «Το Ελληνικό Έθνος είναι δημιούργημα των διανοούμενων» θα το έχετε ακούσει πολλάκις.

• Πολλές από τις Μ.Κ.Ο. δεν πληρούν το κύριο κριτήριο της οικονομικής τους αυτονομίας. Δεν έχουν συνδρομητές, τίποτα απ’ όσα παράγουν δεν αποφέρει πόρους επομένως κρατικοδίαιτες ;

• Ο καθηγητής Μ. Ευρυβιάδης στο «τι δώρα φέρουν οι Δαναοί» Φιλελεύθερος 16-1-2011 και Ν. Ντάσιος «Μ.Κ.Ο. και σχέδιο Ανάν» Απρίλιος του 2010 αναφέρουν ότι πολλές Μ.Κ.Ο.:

α) υπερθεματίζουν υπέρ των Σκοπίων

β) καταφέρονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Κύπριο πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο (πολέμιο του σχεδίου Ανάν) ενώ ταυτόχρονα είναι θιασώτες του σχεδίου αυτού.

γ) ανάγουν την Τουρκία σε ευμενή ηγεμόνα των Βαλκανίων

• Η διαφάνεια από πολλές Μ.Κ.Ο. είναι μάλλον απούσα. Οι ηγέτες τους, τα συνεργαζόμενα κέντρα ερευνών, ακαδημαϊκά ινστιτούτα κ.λ. με μυστικότητα διαχειρίζονται ποσά, το ύψος των οποίων και που δαπανώνται ελάχιστοι γνωρίζουν.

• Δεν ανήκει στη σφαίρα της υπερβολής αν ειπωθεί ότι κάποια από τα μέλη Μ.Κ.Ο. μπορεί ευκολότερα να γίνουν:

α) ηγέτες, υπουργοί, διοικητές οργανισμών κ.λ.

β) ερευνητές, ακαδημαϊκοί, οικονομικοί σύνδεσμοι

γ) δημοσιογράφοι που με τη δύναμη του μέσου το οποίο υπηρετούν, μπορεί να «περιαδράχνουν» τον όποιο διαφωνούντα.

• Εύλογο το ερώτημα: Η δικαιοσύνη τι πράττει ;

Μάλλον προσπαθεί να βρει άκρη, αφού έδωσε εντολή προ πενταετίας να ηλεχθούν 600 Μ.Κ.Ο. που έχουν ιδρυθεί από το 1997 και εισέπραξαν δημόσιο χρήμα 68 εκ. ευρώ μέχρι το 2004 (Καθημερινή, Φεβρουάριος 2011)

Κλείνω με τη γνώμη ενός σπουδαίου Έλληνα τον Β. Μαρκεζίνη καθηγητή του Καίμπριτζ, Οξφόρδης και συμβούλου της Βασίλισσας της Μ. Βρεττανίας.

«Ο τρόπος επηρεασμού εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους μοιάζει με αυτόν των Ιησουϊτών, σύμφωνα με τον οποίο για να επηρεάσεις την πολιτική του είναι καλύτερα να επηρεάζεις και να ελέγχεις τους εκπροσώπους των κατεστημένων τους, παρόντων και μελλοντικών. Το τι σκέπτεται ο κοσμάκης είναι άνευ σημασίας. Αυτοί στο κάτω κάτω είναι η πλειονότητα. τίποτα άλλο!!!»