Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τζόκοβιτς και ...στόκοβιτς !

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Τελικά ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανθρώπινη βλακεία. Δεν έχει σύνορα και δεν δεσμεύεται από κανονισμούς κρατών και κυβερνήσεων. Δεν υπακούει σε νόμους και κοινωνικές συμπεριφορές.
Το παράδειγμα του Τζόκοβιτς είναι τόσο αποκαλυπτικό ώστε δεν έχουμε χρεία και άλλων μαρτύρων για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη βλακεία στην εποχή του Ίντερνετ και του διαδικτύου είναι νόσος παγκοσμιοποιημένη. Νόσος όμως αθεράπευτη και ενίοτε επικίνδυνη γιατί είναι και πολύ μεταδοτική.
Μεταδίδεται με διαστημικές ταχύτητες παγκοσμίως. Και για αυτό φταίει η επιστήμη. Γιατί, όπως λέει συχνά ο γιος μου, τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο είναι επιστήμη !
Επομένως και για την περίπτωση που εξετάζουμε, η επιστήμη φταίει. Και φταίει γιατί με τις εφευρέσεις της και τις ανακαλύψεις της έδωσε στον κάθε Τζόκοβιτς τη δυνατότητα να έχει ένα site και μέσα από αυτό πατώντας απλά ένα πλήκτρο να μεταδίδει την ψεκασμένη αντιεπιστημονική θεωρία του στην άλλη άκρη της γης, παρασύροντας με τη συμπεριφορά του εκατομμύρια οπαδούς του σε μια τρελή θεώρηση του κόσμου.
Διότι το πρόβλημα δεν είναι ο Τζόκοβιτς. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, λόγω της φήμης του, έχει εκατομμύρια που τον ακολουθούν στα σόσιαλ μίντια και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν κιόλας τα όσα διαδίδει. Η επιστήμη λοιπόν φταίει για τα κωμικοτραγικά που διαδραματίζονται γύρω μας.
Η επιστήμη που κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι αλλά δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμη το ... εμβόλιο για την ανθρώπινη βλακεία.
Η επιστήμη δημιούργησε το παιδί ... θαύμα που λέγεται Τζόκοβιτς διότι χωρίς τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές στην προπόνηση του τένις το πιθανότερο είναι ότι ο Τζόκοβιτς δεν θα είχε τη δυνατότητα να εξελίξει το ταλέντο του και να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.
Και όμως αυτός λέει ότι δεν πιστεύει στην επιστήμη των εμβολίων που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη απο διάφορες ασθένειες.
Ο Τζόκοβιτς όμως είναι ο μάγκας της γειτονιάς. Τον συναντάμε στο χώρο εργασίας, στο καφενείο, στην πλατεία να διαδηλώνει κατά των εμβολίων. Είναι ο ... στόκος της διπλανής πόρτας, ο οποίος διάβασε κάτι σε ένα site και νομίζει πως τα ξέρει όλα. Έχει άποψη και για τα εμβόλια !!!
Εκεί δυστυχώς έχουμε οδηγηθεί. Έχουμε αναγάγει την άγνοιά μας σε ...επιστήμη ! Διότι, όπως είπαμε, η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη. Γι’ αυτό τι Τζόκοβιτς τι ... στόκοβιτς το ίδιο είναι.
Η πανδημία όμως μέσα στα πολλά δεινά, τη δυστυχία και τα πολλά αδιέξοδα που προκάλεσε στις οικονομίες και τις κοινωνίες, έφερε και κάτι καλό. Αποκαθήλωσε και απομυθοποίησε πολλά από τα ινδάλματα και τις διασημότητες.
Μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε τα μυαλά που κουβαλάνε. Ο καθένας από δαύτους που έγιναν διάσημοι επειδή είχαν το ταλέντο να κλωτσάνε καλά μια μπάλα ποδοσφαίρου ή ένα μπαλάκι του τένις.
Η αναμέτρηση όμως των δυνάμεων της επιστήμης, του ορθολογισμού και της κοινής λογικής, με τον παραλογισμό των αντιεμβολιαστών, δεν είναι πάντα ενας εύκολος αγώνας. Γι’ αυτό και η στάση της κυβέρνησης της Αυστραλίας, μια χώρας που εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της πανδημίας και έχει μάθει να λειτουργεί με κανόνες ισότητας, ισονομίας και δικαιοσύνης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, προστατεύοντας έτσι το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί παράδειγμα υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς. Στην αντιπέρα όχθη μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι υποστηρικτές του Τζόκοβιτς, όλοι αυτοί που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να συμπαρασταθούν στον διάσημο τενίστα, προέρχονται από χώρες που έχουν καταρρίψει όλα τα αρνητικά ρεκόρ στο θέμα των εμβολιασμών και της τήρησης των μέτρων κατα του κορωνοϊού !
Όλα έχουν μια εξήγηση σε αυτή τη ζωή ...


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων