Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπάρχουν στην Ελλάδα δύο κόσμοι;

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε πως στην ουσία έχουν δημιουργηθεί δύο κόσμοι.

Ειδικότερα, μετά το θέμα που προέκυψε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε για ποδήλατο στην Πάρνηθα, το οποίο αποκαλύφθηκε από το documento, ακολούθησε μια σωρεία δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η προαναφερθείσα πράξη.

Αρχικά, όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το θέμα, που με τη βοήθεια των social media έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όπως αναμενόταν, αντιμετωπίστηκε σαν να είναι ψευδής είδηση. Ωστόσο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν πια το γεγονός δεν αμφισβητούνταν, υποστηρίχθηκε πως ο πρωθυπουργός ήταν απλά «ανθρώπινος». Συνάντησε τυχαία κάποιους ανθρώπους, του ζήτησαν να βγάλει μια φωτογραφία και αυτός δέχτηκε. Το παραπάνω δεν θα αποτελούσε είδηση, δεν θα ήταν καν άξιο αναφοράς, αν δεν βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση.

Αποστάσεις, μάσκες, περιορισμός μετακινήσεων, είναι μερικά από τα οποία το σύνολο του πληθυσμού έχει πλέον αποδεχτεί, ή προσπαθεί να το κάνει, πως θα αποτελέσουν βασικά σημεία της ζωής του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Από τα παραπάνω, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολουθεί απολύτως τίποτα. Δεν φοράει μάσκα, δεν κρατάει αποστάσεις, ενώ υπάρχει και συνωστισμός. Δεν θα σταθώ καθόλου στο γεγονός πως η γυναίκα του, η Μαρέβα, οδηγά τη μηχανή φορώντας κράνος ποδηλάτου, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ανθρώπινος λοιπόν, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Σήμερα το πρωί ωστόσο, βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως θεωρεί «κακόβουλους» τους πολίτες που σταμάτησαν τον πρωθυπουργό με τη γυναίκα του, αναφέροντας πως μετά από λίγες ώρες έδωσαν την φωτογραφία στο documento. Τελικά τι ισχύει;

Αυτό που μάλλον ισχύει και δεν αμφισβητείται, είναι πως σε μια ημέρα όπου οι νεκροί λόγω της πανδημίας ανήλθαν στους 98, στις 29 Νοεμβρίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός που στα διαγγέλματά του τόνιζε συνεχώς την ατομική ευθύνη των πολιτών, αποσιωπώντας φυσικά την κρατική, μοιάζει να απορρίπτει τα ίδια του τα λεγόμενα. Πώς μπορεί, κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, οι πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στα μέτρα της πολιτείας, βλέποντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δρα διαφορετικά;

Από τη μια, ένας αντιδήμαρχος που νοσταλγεί το Baden Baden της Γερμανίας και την Aston Martin του. Από την άλλη, εργαζόμενοι σε αναστολή ή σε απόλυση, με ανεπαρκή επιδόματα, αγωνιούν για το μέλλον τους. Από τη μια, ένας δήμαρχος που σπαταλά εκατομμύρια για ζαρντινιέρες, παρτέρια και εορταστικό στολισμό, σε δρόμους οι οποίοι είναι άδειοι λόγω των απαγορεύσεων. Από την άλλη, νοσοκομεία τα οποία, ήδη υποστελεχωμένα προ κρίσης, να αναζητούν προσωπικό και ΜΕΘ, κάνοντας συνεχώς εκκλήσεις, για να ακούσουν πως δεν «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο αλλά η πόλη», και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ασφυκτικά γεμάτα.

Υπεροψία, αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης από τους μεν, αγωνία για την -κυριολεκτικά- επιβίωση από τους δε. Επομένως, είναι λάθος που δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες της συνάντησης στη Πάρνηθα, ή μήπως είναι λάθος που πολλά πράγματα δεν δημοσιεύονται καθόλου εδώ και καιρό, ειδικά στα συστημικά μέσα;

Γιάννης Τσεκούρας 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.