Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη στη διαφθορά»

Σε μια τοποθέτηση που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως προέβη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σχετικά με τις υποψίες για σκάνδαλο διαφθοράς στη διαδικασία ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο (2016). «Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη στη ΔΟΕ, γιατί υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες όσον αφορά την ανάθεση των Αγώνων και όσοι τούς παραβίασαν, θα τιμωρηθούν»

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 131ου συνεδρίου της ΔΟΕ που φιλοξενείται στη Λίμα του Περού και έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών του θα ανατεθούν επισήμως οι Αγώνες του 2024 και του 2028. Βέβαια, πρόκειται για την τυπική ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης, καθως είναι γνωστό ότι το Λος Αντζελες θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2028 και το Παρίσι τους αμέσως προηγούμενους. «Είναι μια χρυσή ευκαιρία. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η ΔΟΕ θα ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή τη σταθερότητα για τα επόμενα 11 χρόνια» είπε ο Μπαχ, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο Λος Αντζελες στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη που τους φιλοξένησε δύο φορές στο παρελθόν, το 1934 και το 1984. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης, Ερικ Γκαρσέτι και την πρόεδρο της Επιτροπής Υποψηφιότητας, Κέισι Ουέσερμαν, ενώ θα παρακολουθήσει αγώνα του NFL, Λος Αντζελες Ραμς-Ουάσινγκτον Ρέντσκινς, στο «Κολοσσαίο», κεντρική εγκατάσταση των αγώνων τόσο το 1934 όσο και 50 χρόνια αργότερα. 

ΔΟΕ: "Καμία απειλή μέχρι τώρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Πιεόνγκτσανγκ"

Η κλιμακούμενη κρίση  με σημείο αναφοράς την Βόρεια Κορέα, δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής «κανένα υπαινιγμό»  για απειλή της ασφάλειας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιεόνγκτσανγκ 2018 στη Νότια Κορέα τον προσεχή χρόνο, όπως έκανε γνωστό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ώρες μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της χώρας που διεξήχθη στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι οι Αγώνες του είναι προγραμματισμένοι να γίνουν του χρόνου, δεν δείχνουν να απειλούνται μέχρι τώρα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένδειξη ότι συνίσταται απειλή για την ασφάλεια των Αγώνων στο πλαίσιο των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και ορισμένων άλλων χωρών», δήλωσε ο Μπαχ σε δημοσιογράφους.

«Είμαστε σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Σε όλες αυτές τις συνομιλίες με τους ηγέτες των διαφορετικών κυβερνήσεων διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους χειμερινούς αγώνες του 2018».

Ο Μπαχ δήλωσε ότι ελπίζει, πως θα βρεθεί μια διπλωματική λύση πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο και είπε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή για τη συμμετοχή αθλητών της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας επιπλέον ότι η ΔΟΕ ήταν έτοιμη να στηρίξει στην προσπάθειά τους να προκριθούν.

«Διατηρούμε επίσης την πόρτα ανοιχτή για τους αθλητές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε όλους  τους αγώνες πρόκρισης  Προσφέραμε στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας κάθε βοήθεια που χρειαζόταν για να υποστηρίξει αυτούς τους αθλητές».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Γιν, είπε τον Ιούλιο ότι η Βόρεια Κορέα θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή εάν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανένας από τους αθλητές της δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την πρόκριση.
Οι Αγώνες στην Πιεόνγκτσανγκ, οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί της Ασίας που θα διοργανωθούν εκτός Ιαπωνίας, θα διεξαχθούν από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.