Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

FIFA: «Εξαρτάται από όλους μας»

«Εξαρτάται από όλους μας»: αυτό είναι το μήνυμα της FIFA, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), που με πρωτοβουλία του ΟΗΕ έχει καθιερωθεί η 30η Ιουλίου από το 2013.
 Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας «η εμπορία ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που εκμεταλλεύεται γυναίκες, παιδιά και άνδρες για κέρδη και για πολλούς άλλους σκοπούς. Κάθε χώρα επηρεάζεται από την εμπορία ανθρώπων, είτε ως χώρα καταγωγής, διέλευσης ή προορισμού για τα θύματα. Οι εγκληματίες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διακινούν γυναίκες και κορίτσια για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία, ενώ οι συγκρούσεις επιδεινώνουν περαιτέρω τα τρωτά σημεία των θυμάτων, με ένοπλες ομάδες που εκμεταλλεύονται αμάχους και εμπόρους που στοχεύουν όσους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.
 Ο κόσμος του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου, δεν έχει ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι, ιδίως από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, κινδυνεύουν να «δοκιμάσουν» ένα ψεύτικο όνειρο για μια σταδιοδρομία στην Ευρώπη από εκείνους που ενδέχεται να στοχεύουν στην εκμετάλλευσή τους για οικονομικό κέρδος.»
 Η FIFA στις 10 Ιουλίου 2019, ξεκίνησε το Πρόγραμμα FIFA Guardians, μια πρωτοβουλία για να βοηθήσει τις ομοσπονδίες -μέλη- της σε όλο τον κόσμο και να εισαγάγει ισχυρότερα μέτρα προστασίας των παιδιών στο ποδόσφαιρο.
 Αποτέλεσμα της Ατζέντας Αειφόρου Ανάπτυξης του 2030, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οριοθετώντας παγκόσμιους στόχους για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων.
 «Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο παίζουν ποδόσφαιρο είτε οργανωμένα είτε για να ψυχαγωγηθούν. Ανεξάρτητα από το πώς εμπλέκονται, όλα αυτά τα παιδιά έχουν από κοινού το δικαίωμα να απολαύσουν το άθλημα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και σε μια κουλτούρα σεβασμού και κατανόησης. Η εργαλειοθήκη της FIFA βασίζεται σε "πέντε αρχές και πέντε βήματα" που υποστηρίζονται από αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των παιδιών σε όλο τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα FIFA Guardians βασίζεται στην υπόθεση ότι το να διατηρούμε τα παιδιά ασφαλή από βλάβη εξαρτάται από όλους μας, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται ή τον ρόλο που διαδραματίζουμε στο ποδόσφαιρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 «Η προστασία των ανηλίκων είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες των κανονισμών για τις μεταγραφές των παικτών. Το 2001, η FIFA υιοθέτησε αυστηρούς κανόνες για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης που υπέστησαν νέοι παίκτες. Η προστασία των ανηλίκων ήταν μια από τις αρχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της FIFA, της UEFA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο του 2001 και παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους του συστήματος μεταγραφών ποδοσφαίρου. Το άρθρο 19 των κανονισμών επιτρέπει μόνο τη διεθνή μεταγραφή παικτών ηλικίας 18 ετών και άνω, με πέντε εξαιρέσεις. Το άρθρο 19α του ίδιου κανονισμού προβλέπει ρητά κανόνες που ισχύουν για την εγγραφή και την αναφορά ανηλίκων σε ακαδημίες συλλόγων», προσθέτει.
 Επίσης, σύμφωνα με την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά σωματικών, ψυχικών και σεξουαλικών κακοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα ποδοσφαίρου, τον Σεπτέμβριο του 2019 η FIFA έκανε σημαντικές ενημερώσεις στον Κώδικα Δεοντολογίας της για να καλύψει ρητά τις κυρώσεις για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και εκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα, η ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας επέβαλε πρόσφατα την αυστηρότερη δυνατή ποινή, δηλαδή την απαγόρευση διά βίου και πρόστιμο ύψους 1.000.000 CHF, για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness