Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φουντουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιεί ένα όνειρό μας»

Στη δημιουργία του νέου Παραολυμπιακού Κέντρου στην Ραφήνα, στην πιθανότητα ματαίωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ελέω πανδημίας και στις συνέπειες που θα έχει σε αθλητικό αλλά και χορηγικό επίπεδο καθώς και στο νέο αθλητικό νόμο και την εξάλειψη των αδικιών που υπάρχουν σε αυτόν σε σχέση με το αθλητικό αναπηρικό κίνημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και της ΕΠΕ αλλά και αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μίλησε και για την πρώτη μετά-καραντίνα διοργάνωση, το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΟΠΑΠ 2020, που θα γίνει από αύριο έως και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. 
Η συνέντευξη του Γιώργου Φουντουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
- Η πρώτη μετα-καραντίνα διοργάνωση, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΟΠΑΠ 2020, ανοίγει αυλαία αύριο στο ΟΑΚΑ. Φαντάζομαι ότι είστε ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα, ειδικά με μια τόσο σοβαρή διοργάνωση. 

«Η διοργάνωση του ΟΑΚΑ αποτελεί τη η ναυαρχίδα των πανελλήνιων πρωταθλημάτων μας. Θα συμμετέχουν συνολικά 450 αθλητές και αθλήτριες. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα συμμετέχει λόγω του φόβου που υπάρχει από τον κορονοιό, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων αθλητών μας θα λάβει μέρος. Έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία αθλητών, συνοδών και όλων εκείνων που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ. Αγωνιστικά εύχομαι να κυλήσουν όλα κατ` ευχήν, να καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ και να εξασφαλίσουμε κάποιες έξτρα θέσεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».
- Εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, γιατί όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάποιες χώρες, βρίσκονται ακόμη στο πρώτο κύμα της πανδημίας;
«Ο παγκόσμιος αθλητισμός δέχθηκε τεράστιο πλήγμα. Ειδικά με την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Και στις τάξεις της ελληνικής ομάδας, υπήρξε απογοήτευση και στεναχώρια, όμως επιβάλλεται να κοιτάξουμε μπροστά. Βέβαια, όλοι κρεμόμαστε από τα χέρια των επιστημόνων ανά τον κόσμο. Γιατί εάν δεν βρεθεί ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορονοιού, θεωρώ πως δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν οι Αγώνες. Θα ήταν μια εξέλιξη δυσάρεστη, όμως αυτό που προέχει είναι η υγεία των συμμετεχόντων. Η πορεία της πανδημίας, με κάνει να είμαι απαισιόδοξος».
- Φαντάζομαι ότι μια οριστική αναβολή των Αγώνων, εκτός του αγωνιστικού πλήγματος, θα δημιουργήσει θέμα και στην Παραολυμπιακή Επιτροπή με το θέμα των χορηγιών...
«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Υπάρξαν ήδη κάποια καμπανάκια που χτύπησαν μετά την αναβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων, όμως εύχομαι, έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα και να γίνουν οι Αγώνες. Οι χορηγοί μας, αποτελούν τον αιμοδότη του ελληνικού Παραολυμπιακού Κινήματος και θα ήταν κρίμα και άδικο, να χάσουμε έστω κι έναν. Τους ευχαριστούμε, όλους ανεξαιρέτως, που βρίσκονται στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια».
- Κατέχετε τη θέση του προέδρου εδώ και αρκετά χρόνια. Θα είστε και πάλι υποψήφιος;
«Προβληματίζομαι. Δεν θα ήθελα να είμαι αιώνιος πρόεδρος. Περνάνε τα χρόνια και όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί ένας άνθρωπος στις υποχρεώσεις που έχει αυτή η θέση. Θέλω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου. Ειδικά όταν έχεις κι ένα μικρό παιδί, οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Από την άλλη, αφουγκράζομαι την αγωνία των σωματείων και της οικογένειας του Παραολυμπιακού κινήματος, που με παροτρύνουν να συνεχίσω. Η πλάστιγγα πλέον γέρνει ώστε να είμαι και πάλι υποψήφιος για μια τελευταία φορά, ώστε να υπάρχει συνέχεια της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο. Με τη συμβολή όλων, αθλητών, προπονητών, των σωματείων αλλά κα των συνεργατών μου, γίνεται εξαιρετική δουλειά, η οποία αποφέρει και καρπούς σε όλα τα επίπεδα. Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια όρεξη, με γνώμονα πάντα την εύρεση των ανθρώπων εκείνων που θα αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση. Υπάρχει μια εξαιρετική βάση και θεωρώ ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα υπάρξει η ομαλότερη δυνατή μετάβαση, τόσο στην Παραολυμπιακή όσο και στην ΕΑΟΜ-ΑμεΑ».
- Να φανταστούμε ότι θα είστε αρχηγός αποστολής της ελληνικής αποστολής για το Τόκιο;
«Είναι αλήθεια ότι θα είμαι και πάλι αρχηγός. Θέλω και στη διοργάνωση του Τόκιο, να βρίσκομαι δίπλα στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και να λύνω όλα τους τα προβλήματα, εάν κι εφόσον παρουσιαστούν στην πορεία της διοργάνωσης. Δεν θέλω να ταξιδέψω στο Τόκιο για να κάνω δημόσιες σχέσεις, αλλά να μπορώ να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε ακόμη μία επιτυχημένη αποστολή».
- Ο νόμος Αυγενάκη σχετικά με θητείες -και όχι μόνο- σας δημιουργεί πρόβλημα στην εύρεση αυτών των ανθρώπων που θα αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση;
«Δεν δημιουργεί ιδιαίτερο θέμα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, όσον αφορά στις θητείες ορισμένων μελών του προεδρείου. Είχαμε μια συνάντηση με τον Υφυπουργό πρόσφατα και έδειξε μεγάλη κατανόηση επί του θέματος. Λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει ο χώρος μας, θα μας εξαιρέσει από κάποιες διατάξεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην παραμονή κάποιων ανθρώπων στα διοικητικά πόστα που κατέχουν και τα οποία δουλεύουν με όρεξη για την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού κινήματος. Εννοείται ότι στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξει ανανέωση στις διοικήσεις των δύο φορέων. Υπάρχει μια καλή συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα αυτό. Εύχομαι, ο κ. Αυγενάκης να δώσει λύση και στο θέμα της επιχορήγησης των σωματείων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Τα σωματεία αυτά παλεύουν να παραμείνουν ζωντανά και η επιχορήγηση από την Πολιτεία θα τα  βοηθούσε ώστε να μην βάλουν λουκέτο».
- Αντιλαμβάνομαι λοιπόν, ότι το 2023, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στην Ραφήνα, ο Γιώργος Φουντουλάκης μαζί με την αθλητική ηγεσία θα κόψουν μαζί την κορδέλα;
«Η τιμή αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιεί ένα όνειρό μας. Το Παραολυμπιακό κίνημα του χρωστάει πολλά. Και δεν το λέω με κομματικά κριτήρια. Το Παραολυμπιακό κέντρο θα μας λύσει πολλά προβλήματα. Κι αυτό θα οφείλεται στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το Παραολυμπιακό κίνημα θα στηρίξει. Δεν είμαστε αγνώμονες. Πέρα από κομματικές ταμπέλες, όσοι βοηθούν τον αθλητισμό των ΑμεΑ, πρέπει κι εμείς να τους στηρίζουμε, δείχνοντας καθ` αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη μας».
- Πάντως το συγκεκριμένο έργο βρισκόταν στην ατζέντα και της προηγούμενης κυβέρνησης;
«Η προηγούμενη Περιφέρεια είχε δεσμεύσει 28 εκατομμύρια για να γίνει το έργο. Για διάφορους λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. Με τη νυν κυβέρνηση, τα δεδομένα άλλαξαν αφού φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία του. Χωρίς πολλά λόγια. Χωρίς να κάνουμε ούτε ένα ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη. Το αθλητικό κέντρο, που θα είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, εκτός από τη βοήθεια που θα προσφέρει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας, θα βοηθήσει και τον αθλητικό τουρισμό της χώρα μας, αφού θα φέρει έσοδα. Θα προσελκύσει αθλητές απ` όλον τον κόσμο, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που υπάρχουν στην Ελλάδα που βοηθούν στη σωστή προετοιμασία. Θα βοηθήσει την Ραφήνα και τους γύρω δήμους. Η περιοχή θα γίνει η πρωτεύουσα του Παραολυμπιακού κινήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κέντρο αυτό θ` ανήκει αποκλειστικά σε εμάς. Όλο το αθλητικό κίνημα θα έχει θέση εκεί, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και με τους αρμόδιους φορείς».
- Τα προνόμια των συνοδών αθλητών ΑμεΑ, που υλοποιήθηκε από τον κ. Αυγενάκη ήταν ένα πάγιο αίτημα του Παραολυμπιακού Κινήματος. Φαντάζομαι ότι σας ικανοποιεί η συγκεκριμένη εξέλιξη;
«Ο κ. Αυγενάκης αντιλήφθηκε αμέσως ότι υπάρχει θέμα, το οποίο και θα λυθεί με το νέο αθλητικό Νόμο, μέσα στον Αύγουστο. Ήταν μια αδικία, την οποία ο Υφυπουργός Αθλητισμού, φροντίζει να την εξαλείψει».
- Πως φαντάζεστε το ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα την επόμενη 10ετία;
«Εάν η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει προβλήματα ώστε να έχουμε βοήθεια και παράλληλα διατηρήσουμε ένα αξιοπρεπές χορηγικό πρόγραμμα, νομίζω θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τα πάντα ξεκινούν από το οικονομικό κομμάτι και την αξιοποίησή του στους αθλητές και τις αθλήτριές μας».
- Η αναπηρία συνεχίζει να αποτελεί ταμπού για τον Έλληνα, όπως πριν από αρκετά χρόνια;
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ο αθλητισμός των ΑμεΑ μπήκε μέσα στα σπίτια μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο κόσμος μας βλέπει διαφορετικά. Φυσικά υπάρχει μια μικρή μερίδα κόσμου που δεν έχει συναίσθηση της αναπηρίας. Δεν υπάρχει σεβασμός. Παραβιάζουν τους χώρους προσβασιμότητας και δείχνουν ανευθυνότητα. Δίνω μεγάλη μάχη. Δεν σέβονται ούτε τους ανάπηρους, ούτε μια μητέρα με το καρότσι, ούτε έναν ηλικιωμένο. Κρίμα. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι υπεύθυνοι ώστε να γίνει συνείδηση από μικρή ηλικία, ο σεβασμός στην αναπηρία, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, με την παρουσία στα σχολεία, δίνει στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν από την πηγή, τι ακριβώς σημαίνει αναπηρία. Και είμαστε χαρούμενοι που συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
- Πριν από λίγα χρόνια, ήσασταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι όμως, μετά απ` όλα όλα συζητήσαμε, ότι στάζετε... μέλι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη...
«Χωρίς να θέλω να κάνω πολιτική και ανεξάρτητα τη δημιουργία του Παραολυμπιακού Κέντρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα πήγε πολύ καλά έως τώρα σε δύο τομείς. Κι αυτή δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση. Είναι εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται. Ο πρώτος τομέας είναι με την πανδημία του κορονοιού, όπου πήραμε συγχαρητήρια από πολλές χώρες λόγω των έγκαιρων μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την εξαιρετική ιατρική ομάδα που είχε δίπλα του. Ο δεύτερος τομέας είναι η εξαιρετική πολιτική, όπου κι εκεί, τα πήγαμε περίφημα, αποτρέποντας εισβολή προσφύγων στον Έβρο. Γενικά νομίζω ότι η Κυβέρνηση τα πηγαίνει πολύ καλά. Κι αν συνεχίσει έτσι, δεν βλέπω τον λόγο να μην ξαναβγεί με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Μιλώντας σαν Έλληνας, μακάρι να συνεχίσει στην ίδια ρότα. Δεν είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Σαν Έλληνας όμως οφείλω ν` αναγνωρίσω ότι ο Πρωθυπουργός χειρίζεται έξυπνα τα όποια θέματα έχουν παρουσιαστεί. Εάν υπάρξει ανάλογη μέριμνα και στο κομμάτι της οικονομίας, όπου αυτή τη στιγμή έχει πέσει όλο το βάρος του επιτελείου του, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρώπης, νομίζω πως τα πράγματα στη χώρα μας θα κυλήσουν ακόμη καλύτερα. Η πανδημία μας πήγε πίσω, όμως ευελπιστώ ότι η ελληνική οικονομία θα ανακουφιστεί από τα πακέτα στήριξης. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να συνεχίζουμε να προσπαθούμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness