Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Γκάλης: «Ανταμοιβή να συνεχίζεται το έργο σου» - Τιμή και Δόξα !

Το κλειστό του Αγίου Θωμά «φόρεσε» χθες τα καλά του για να τιμήσει μαζί με όλη η οικογένεια του αθλητισμού, τον μεγάλο Νίκο Γκάλη. Στο Μαρούσι δεν βρέθηκαν μόνο μπασκετμπολίστες, αλλά Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης. Αλλωστε ο Γκάλης δεν έβαλε μόνο το μπάσκετ στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, αλλά ολόκληρο τον αθλητισμό.  

Η βραδιά είχε τα... πάντα και ο κόσμος γέμισε το κλειστό του Αγίου Κοσμά και αποθέωσε πολλές φορές τον «γκάνγκστερ». Η εκδήλωση είχε πολλές εκπλήξεις. Πριν το επίσημο, φιλικό αγωνίστηκαν αθλητές με αναπηρία σε καρότσι, ενώ αθλητές και κόσμος αγωνίστηκαν σε διαγωνισμό τριπόντων.   

Στο φιλανθρωπικού χαρακτήρα φιλικό αγωνίστηκαν πολλοί αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο μπάσκετ και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων οι: Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Χατζής, Νίκος Μπουντούρης, Περικλής Ιακωβάκης, Άννυ Κωνσταντινίδου, Χρήστος Αφρουδάκης, Γιάννης Σφαιρόπουλος, Μιχάλης Μουρούτσος, Περικλής Ιακωβάκης.    
   
Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος έδειξε ότι είναι... εξαιρετικός και στο μπάσκετ. Στο γήπεδο βρέθηκε και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος, όμως, δεν αγωνίστηκε. Στον πάγκο των μπλε κάθισε ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος, ενώ στους άσπρους ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Για την ιστορία οι «μπλε» επικράτησαν με 86-80. Μετά το τέλος του αγώνα μικροί και μεγάλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη και τους αθλητές που βρέθηκαν στο Μαρούσι.
 
Ο Νίκος Γκάλης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και παραδέχτηκε ότι μεγαλύτερη τιμή είναι ότι ακούστηκε το όνομα της Ελλάδας. "Τότε, ήταν μια εποχή που το μπάσκετ ήταν στα πάνω του, λόγω του '87. Μαζί με τα άλλα παιδιά προσφέραμε στην κοινωνία κάτι που αγάπησαν όλοι οι Έλληνες. Μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα δεν υπάρχει. Το Hall Of Fame είναι η κορυφή για κάθε μπασκετμπολίστα. Χάρηκα που ακούστηκε το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον πλανήτη".
 
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Γκάλη: "Όπως και για μένα αλλά και για πάρα πολύ κόσμο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθούμε με το μπάσκετ και μας έχει δώσει πάρα πολλά. Είναι χαρά και τιμή που είμαστε εδώ. Χρωστάω ένα "ευχαριστώ" στον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Λιβέρη Ανδρίτσο, γιατί χάρη σε αυτούς ξεκίνησα. Το παιχνίδι γίνεται για έναν πολύ καλό σκοπό, τα έσοδα θα πάνε σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Τον έχω σκοτώσει τον παίκτη μέσα μου".
 
Τέλος ο Βασίλης Σπανούλης από τη μεριά του παραδέχτηκε ότι ο «γκάνγκστερ» ήταν και γι αυτόν έμπνευση: "Ήταν έμπνευση και για μένα και για όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Έφερε τον επαγγελματισμό και τον πρωταθλητισμό στα σπίτια μας. Καταλάβαμε πώς είναι να δουλεύεις στο υψηλό επίπεδο και μεγαλώσαμε με τα τεράστια επιτεύγματά του. Είμαι κι εγώ ένα από τα παιδιά που έπαιξε μπάσκετ λόγω εκείνης της γενιάς. Αυτά που έκανε ο Γκάλης, δεν μπορεί να τα κάνει κανένας".
 
Νίκος Γκάλης: «Ανταμοιβή να συνεχίζεται το έργο σου»

Είναι κάποιες στιγμές, όπως η συγκεκριμένη, που συνειδητοποιείς πως ό,τι και να γράψεις θα αδικήσεις τον συνεντευξιαζόμενο, καθώς ακόμη και η πλούσια ελληνική γλώσσα, φαντάζει φτωχή μπροστά στα κατορθώματα του! Ο Νίκος Γκάλης, περί ου ο λόγος, έβαλε τον αθλητισμό μέσα στα σπίτια μας. Έκανε το μπάσκετ το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων και κατάφερε το... ακατόρθωτο. Να σηκώσει την Ελλάδα ψηλά, σε ένα ομαδικό άθλημα, για πρώτη φορά!

Ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, ήταν η αφορμή το απόγευμα του Σαββάτου (23/12), για να γεμίσει το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι. Να γεμίσει από ανθρώπους που μεγάλωσαν βλέποντάς τον ν` αγωνίζεται στα παρκέ, αλλά κι από πάρα πολλά παιδιά. Παιδιά... αγέννητα τον καιρό που ο Νίκος Γκάλης μεσουρανούσε στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα, αλλά που άδραξαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά. Να βρεθούν στον ίδιο χώρο με το ίνδαλμά τους κι αν ήταν τυχεροί, να φωτογραφηθούν και μαζί του.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είχε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσει για λίγα λεπτά με τον «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου στο κλειστό του Αμαρουσίου, τόνισε πως η μεγαλύτερη επιβράβευση και ανταμοιβή για έναν αθλητή που έχει φύγει από τα γήπεδα εδώ και αρκετά χρόνια, είναι «να συνεχίζεται το έργο του». Παραδέχτηκε πως όταν ήταν μικρός δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε τόσο ψηλά και πρότεινε στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
      
Η συνέντευξη του Νίκου Γκάλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
 
ΕΡ: Στο κλειστό του Αγίου Θωμά βρέθηκαν πολλά παιδιά που όταν μεγαλουργούσατε δεν είχαν γεννηθεί. Παρόλα αυτά είναι εδώ και σας τιμάνε. Πόσο ξεχωριστό είναι αυτό για σας;

«Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάναμε (γέλια). Αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Τα νέα παιδιά, που μας είχαν πρότυπα εμένα και τα υπόλοιπα παιδιά, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Το μπάσκετ είναι το παιχνίδι της Ελλάδας και το άθλημα που αγάπησαν οι Έλληνες. Χαίρομαι πάρα πολύ που η δικιά μου γενιά είχε συμβολή ώστε να συμβεί αυτό».

ΕΡ: Πόσο σημαντικό είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος εδώ στο Μαρούσι, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια σας αγαπάει και δείχνει ότι είστε αναντικατάστατος στον αθλητικό κόσμο;

«Για έναν αθλητή δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή και επιβράβευση από το να συνεχίζεται το έργο του, ενώ ο ίδιος έχει σταματήσει την καριέρα του. Το γεγονός ότι ο κόσμος με θυμάται, ενώ έχω σταματήσει 23 χρόνια το μπάσκετ, είναι πάρα πολύ συγκινητικό για μένα».

ΕΡ: Όταν ήσασταν μικρός είχατε ονειρευτεί ότι θα φτάνατε τόσο ψηλά;

«Όταν είσαι μικρός δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα φτάσεις τόσο ψηλά. Το μπάσκετ ήταν ένα άθλημα που αγάπησα από μικρός και ήθελα να παίζω συνέχεια. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα ήρθαν μόνα τους».

ΕΡ: Στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας σας έχετε ζήσει μοναδικές στιγμές, ποια θεωρείται ότι είναι η κορυφαία;

«Εχω ζήσει πολλές κορυφαίες στιγμές. Σίγουρα μια από αυτές ήταν το χρυσό με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όπως και το hall of fame. Η καριέρα μου ήταν γεμάτη χαρές και ευχαριστώ το Θεό που έζησα αυτές τις στιγμές».

ΕΡ: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά σας;

«Προσωπικά θα ήθελα να πω στα νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οποιοδήποτε άθλημα κι αν είναι αυτό. Γιατί ο αθλητισμός θα τους βάλει στο σωστό δρόμο».

ΕΡ: Τέλος μια ευχή για το 2018;

«Υγεία σε όλο τον κόσμο».


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.