Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Αθλητισμός στην ελληνική περιφέρεια παλεύει να βρει το δρόμο του (μέρος 1ο)

Σάββατο ή Κυριακή σε κάποιο γήπεδο, παρέα με τους φίλους, την παρέα, την οικογένεια... Ακούγεται εξαιρετική ιδέα, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας, εκεί όπου οι επιλογές διασκέδασης είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα γήπεδα είναι σαφώς πιο ασφαλή, με ελάχιστα κρούσματα οπαδικής βίας.
   
Κι όμως... Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επαρχίας δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε μόνιμη βάση αθλητικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον σε υψηλό επίπεδο. Από τους 49 νομούς της Ελλάδας -εξαιρώντας Αττική και Θεσσαλονίκη- οι 20 δεν έχουν τη φετινή χρονιά εκπρόσωπο στην πρώτη κατηγορία των ομαδικών σπορ με συνεχή αγωνιστική δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση, χάντμπολ), ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες. Κι αν κάποιες περιπτώσεις είναι λογικές και αναμενόμενες, είτε λόγω μεγέθους (π.χ. Ευρυτανία, Γρεβενά, Θεσπρωτία), είτε λόγω δυσχέρειας μετακινήσεων (Λέσβος, Σάμος), υπάρχουν περιπτώσεις αθλητικής... ανομβρίας που προκαλούν έκπληξη: περιοχές όπως η Μεσσηνία, η Κοζάνη ή η Καβάλα είναι παράλογο να μην μπορούν να στηρίξουν έστω μία αξιόλογη ομάδα.
 
Η οικονομική κρίση και οι ελλιπείς υποδομές αποτελούν σίγουρα σημαντικές δικαιολογίες, αλλά η ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Η δημιουργία και -ακόμη περισσότερο- η διατήρηση μίας ομάδας υψηλού επιπέδου στην επαρχία απαιτεί στήριξη από την τοπική κοινωνία, υπέρβαση προσωπικών ή επαγγελματικών διαφορών και συστράτευση παραγόντων, που μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη του «μεγάλου» χρηματοδότη. Με πιο απλά λόγια, συνεργασία και συνεννόηση, αρετές γενικώς δυσεύρετες, σε μία χώρα όπου η προσωπική προβολή αποτελεί πολλές φορές το ύψιστο (αν όχι το μόνο) κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά.  

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεω (ΑΠΕ-ΜΠΕ) επιχειρεί μία καταγραφή της αθλητικής δραστηριότητας (σε επίπεδο ομαδικών αθλημάτων) στους 49 νομούς της ελληνικής περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (Super League και Football League), στην Α1 και Α2 μπάσκετ ανδρών και στην κορυφαία κατηγορία σε μπάσκετ γυναικών, υδατοσφαίριση ανδρών-γυναικών, βόλεϊ ανδρών-γυναικών και χάντμπολ ανδρών-γυναικών. Είναι προφανές ότι με τα κριτήρια αυτά αδικούνται κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν ανάπτυξη σε συγκεκριμένα ατομικά σπορ, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε «καθρέφτη» της αθλητικής δραστηριότητας τα ομαδικά αθλήματα, που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Σε παρένθεση αναφέρεται ο πληθυσμός του κάθε Νομού, με βάση την απογραφή του 2011.  

ΕΒΡΟΣ (πληθ. 147.941 κάτοικοι)
Βόλεϊ: Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Α1 Ανδρών)
Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης κρατάει «ζωντανή» τη μεγάλη παράδοση του ακριτικού Νομού στο βόλεϊ, που περιλαμβάνει την ανάδειξη πολλών παικτών που στελέχωσαν τους μεγάλους συλλόγους του κέντρου, αλλά και την εθνική ομάδα. Ο Εθνικός είναι ο επαρχιακός σύλλογος με τις περισσότερες συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, ενώ πριν μερικά χρόνια (περίοδος 2013-14) έφτασε ως τους τελικούς των πλέι-οφ, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Στον αντίποδα βρίσκεται η... κατρακύλα της Ορεστιάδας, που θαυμάστηκε όσο καμία άλλη ελληνική ομάδα βόλεϊ τη δεκαετία του 1990, όταν διεκδικούσε σχεδόν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, ενώ έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995. Από το 2000 και μετά η Ορεστιάδα μπήκε σε κύκλο παρακμής και δεν καταφέρνει να «σηκώσει κεφάλι», παρότι προσωρινά επέστρεψε για μία διετία (2015-17) στην Α1. Κι όλα αυτά έγιναν αφότου παραδόθηκε το σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ειδικά διαμορφωμένο για αγώνες βόλεϊ...
 
ΡΟΔΟΠΗ (πληθ. 112.039 κάτοικοι)
Η παρουσία του Πανθρακικού στην ποδοσφαιρική Super League για έξι χρόνια (2008-10 και 2012-16) έδωσε «ανάσα» σε μία αθλητικά... άνυδρη περιοχή της χώρας. Η ομάδα της Κομοτηνής άντεξε τον πρώτο υποβιβασμό και επανήλθε μετά από δύο χρόνια, όχι όμως και τον δεύτερο. Αν και ξεκίνησε την περσινή σεζόν στη Football League, αποσύρθηκε στα μέσα της σεζόν και πλέον επανεκκινεί από το τοπικό πρωτάθλημα.
 
ΞΑΝΘΗ (πληθ. 111.222 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: ΑΟ Ξάνθη (Super League)
29 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη Super League συμπληρώνει φέτος η Ξάνθη, η οποία ανέβηκε στη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία το 1989 και έκτοτε δεν υποβιβάστηκε ποτέ. Το 1991, σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα τότε ελληνικά δεδομένα, απέκτησε μόνιμο χορηγό και μετονομάστηκε σε SKODA Ξάνθη, σε μία συνεργασία που διήρκεσε 25 ολόκληρα χρόνια. Ακόμη και μετά το «διαζύγιο» όμως (συνέπεια της διακοπής συνεργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Χρήστο Πανόπουλο), η Ξάνθη παραμένει μία από τις σταθερότερες ομάδες της κατηγορίας. Στο διάστημα αυτό μετράει τέσσερις ευρωπαϊκές συμμετοχές, ήταν φιναλίστ του κυπέλλου το 2015, ενώ σημαντικό επίτευγμα είναι η κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου και προπονητικού κέντρου, καθώς και η ανάδειξη ποδοσφαιριστών που σταδιοδρόμησαν σε μεγάλες ελληνικές ομάδες, έκαναν ή κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και στελεχώνουν την εθνική ομάδα.
 
ΔΡΑΜΑ (πληθ. 98.287 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Δόξα Δράμας (Football League)
Χάντμπολ: ΓΣ Δράμα 1986 (Α1 Ανδρών)
Η Δόξα Δράμας αποτελεί έναν από τους ιστορικούς επαρχιακούς συλλόγους στο ποδόσφαιρο, με πολυετή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και τρεις συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου τη δεκαετία του 1950 (πρώτη επαρχιακή ομάδα που έπαιξε σε τελικό). Από το 1995 και μετά, όμως, οι «μαυραετοί» βρίσκονται σε κάμψη και μετρούν μόλις μία συμμετοχή στη Super League, την περίοδο 2011-12, όταν ανέβηκαν από το... παράθυρο μέσω μπαράζ και υποβιβάστηκαν αύτανδροι, δίνοντας μάλιστα τα εντός έδρας παιχνίδια τους στη Θεσσαλονίκη. Έφτασαν να αγωνίζονται ακόμη και στην -τότε- Δ΄ Εθνική, αλλά πλέον βρίσκονται στη Football League και φέτος μάλιστα συγκαταλέγονται στους διεκδικητές της ανόδου.

Ο Νομός έχει εκπροσώπηση και στην Α1 χάντμπολ των ανδρών με τον ΓΣ Δράμα 1986. Στον αντίποδα, η αξιοπρόσεκτη πορεία του ΚΑΟ Δράμας στο μπάσκετ είχε άδοξο τέλος, όταν τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από συνεχή παρουσία τεσσάρων ετών στην Α1 και έχοντας εξασφαλίσει αγωνιστικά την παραμονή, ο χρηματοδότης της ΚΑΕ, Βασίλης Τσακτσαρλής, αποσύρθηκε, διάδοχη κατάσταση δεν βρέθηκε και η ομάδα διαλύθηκε εντελώς και για δύο χρόνια δεν συμμετείχε ούτε σε τοπικό πρωτάθλημα!

ΚΑΒΑΛΑ (πληθ. 138.687 κάτοικοι)
Πριν από λίγα χρόνια, η πόλη της Καβάλας είχε εκπροσώπους στα δύο σημαντικότερα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ελλάδας: τον ΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και την ΕΚ Καβάλας στο μπάσκετ. Αυτού του είδους το... μοίρασμα δυνάμεων ποτέ δεν αποβαίνει σε καλό: η ποδοσφαιρική ομάδα βρέθηκε μπλεγμένη στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων και τελικά υποβιβάστηκε το 2011 στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, με απόφαση της ΕΕΑ. Στο μπάσκετ, η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας είχε αξιόλογη παρουσία για μερικά χρόνια στην Α1 (δύο φορές τερμάτισε έκτη), αλλά την τελευταία διετία γνώρισε ισάριθμους υποβιβασμούς και φέτος αγωνίζεται στην τρίτη τη τάξει κατηγορία (Β΄ Εθνική).

ΣΕΡΡΕΣ (πληθ. 176.430 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Πανσερραϊκός (Football League)
Από τις ιστορικότερες επαρχιακές ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, ο Πανσερραϊκός αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Football League, έχοντας μετάσχει για τελευταία φορά στη μεγάλη κατηγορία την περίοδο 2010-11. Συνολικά η πορεία του είναι πιο σταθερή σε σχέση με άλλες ομάδες ανάλογου βεληνεκούς, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το σωματείο ΜΓΣ Πανσερραϊκός (όπως είναι το πλήρες όνομά του) έχει πολυσχιδή δραστηριότητα και καλλιεργεί διάφορα σπορ, αρκετά εκ των οποίων σε υψηλό επίπεδο.
   
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (πληθ. 105.908 κάτοικοι)
Παρά τη γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη και την τουριστική ανάπτυξη, ο Νομός Χαλκιδικής δεν έχει παράδοση στον Αθλητισμό. Η πλέον αξιοσημείωτη ιστορία είναι αυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κασσάνδρας, η οποία την προηγούμενη δεκαετία είχε φτάσει ως τη Β΄ Εθνική και έδειχνε ικανή να πάει ακόμη ψηλότερα, όμως τελικά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και απορροφήθηκε από τον Ολυμπιακό Βόλου.
   
ΚΙΛΚΙΣ (πληθ. 80.419 κάτοικοι)
Ο σημαντικότερος αθλητικός εκπρόσωπος του Νομού είναι η ομάδα χάντμπολ του ΓΑΣ Κιλκίς, κυπελλούχος Ελλαδας το 2004 και φιναλίστ του πρωταθλήματος το 2008, με αρκετές ευρωπαϊκές παρουσίες. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί «ασανσέρ» μεταξύ Α1 και Α2, έχει όμως μεταφέρει με επιτυχία τη δραστηριότητά του στην άμμο και το μπιτς χάντμπολ, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου στην τελική φάση του European Beach Tour, το 2016.
 
ΠΕΛΛΑ (πληθ. 139.680 κάτοικοι)
Χάντμπολ: Αερωπός Έδεσσας (Α1 Ανδρών), Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών (Α1 Γυναικών)
Το χάντμπολ κρατάει «όρθιο» το Νομό Πέλλας, με τον Αερωπό Έδεσσας και τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών να έχουν σταθερή παρουσία στην Α1 ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα, έχοντας καταγράψει και ευρωπαϊκές συμμετοχές. Τη δεκαετία του 1990, βέβαια, ο ποδοσφαιρικός Εδεσσαϊκός είχε φτάσει ως την Α΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε για μία πενταετία, ενώ κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1993. Στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο και έφτασε να παίζει στα τοπικά πρωταθλήματα, ενώ φέτος αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.
 
ΗΜΑΘΙΑ (πληθ. 140.611 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Βέροια (Football League)
Χάντμπολ: Φίλιππος Βέροιας (Α1 Ανδρών), Φίλιππος Βέροιας (Α1 Γυναικών)
Από τις πιο σταθερές παρουσίες στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η Βέροια υποβιβάστηκε πέρυσι από τη Super League και φέτος μετέχει στη Football League. Συνολικά μετράει 17 χρονιές στην κορυφαία κατηγορία και 31 σεζόν στη Β΄ Εθνική, ενώ από το 1962 δεν έχει λείψει ποτέ από τα εθνικά πρωταθλήματα (σημείο ναδίρ ήταν η διετία 2001-2003, που αγωνίστηκε στην τότε Δ΄ Εθνική).

Η πόλη της Βέροιας και γενικότερα η Ημαθία έχει τεράστια παράδοση στο χάντμπολ, με τον Φίλιππο να αποτελεί την παραδοσιακότερη δύναμη του αθλήματος στους άνδρες, με εννέα πρωταθλήματα και έξι κύπελλα Ελλάδας. Το 2003 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χάνοντας από τη δανέζικη Σκιερν στον διπλό τελικό του Challenge Cup. Ο σύλλογος διατηρεί ομάδα και στην Α1 γυναικών, ενώ τη δεκαετία του 1990 μία άλλη γυναικεία ομάδα της πόλης, η ΓΕ Βέροιας, είχε κατακτήσει έξι πρωταθλήματα και επτά κύπελλα Ελλάδας. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, τη Νάουσα, δραστηροποιείται στο χάντμπολ ο Ζαφειράκης, που αγωνίζεται στην Α2 ανδρών αλλά διαθέτει μεγάλη παράδοση στα πρωταθλήματα υποδομών. Η Νάουσα είχε εκπροσωπηθεί για μία χρονιά (1993-94) και στην Α΄ Εθνική του ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντας τότε σπουδαίους παίκτες, με κορυφαίο τον Βασίλη Τσιάρτα.
 
ΠΙΕΡΙΑ (πληθ. 126.698 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Αιγινιακός (Football League)
Βόλεϊ: Νίκη Αιγινίου (Α1 Ανδρών)
Ο ιστορικός Πιερικός έχει καταγράψει συνολικά 16 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική του ποδοσφαίρου, τελευταία εκ των οποίων όμως το 1993, ενώ το 1963 έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου (ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό). Την τελευταία τριετία μετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, σε αντίθεση με τον γειτονικό Αιγινιακό, που καταφέρνει και διατηρείται στη Football League. Το Αιγίνιο διαθέτει παρουσία και στην Α1 βόλεϊ ανδρών με τη Νίκη, ένα σωματείο που καταφέρνει να συνδυάζει υψηλό αθλητισμό με πολλή δουλειά στις υποδομές. Κάτι αντίστοιχο είχε πετύχει για αρκετά χρόνια στο χάντμπολ ο Αρχέλαος Κατερίνης, δύο φορές κυπελλούχος Ελλάδας και «φυτώριο» απ' όπου ξεπήδησαν μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος όμως πλέον αγωνίζεται στην Α2.
 
ΦΛΩΡΙΝΑ (πληθ. 51.414 κάτοικοι)
Χάντμπολ: Φιλώτας Φλώρινας (Α1 Γυναικών)
Την προηγούμενη διετία ο Νομός Φλωρίνης είχε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: με πληθυσμό γύρω στους 50.000 κατοίκους, διέθετε δύο ομάδες στο ίδιο πρωτάθλημα, την Α1 χάντμπολ γυναικών! Αποτέλεσμα; Ο Αμύντας Αμυνταίου ανέστειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη λειτουργία του και ο Φιλώτας Φλώρινας είναι ουραγός στο φετινό πρωτάθλημα...
 
ΚΟΖΑΝΗ (πληθ. 170.196 κάτοικοι)
Ο πολυπληθέστερος Νομός της Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει μεγάλη κάμψη στην αθλητική δραστηριότητά του. Πριν από μερικά χρόνια η Πτολεμαΐδα είχε αξιόλογες ομάδες σε χάντμπολ (ανδρών και γυναικών) και μπάσκετ γυναικών, αλλά η οικονομική κρίση «χτύπησε» αλύπητα τη βιομηχανική πόλη και συμπαρέσυρε τον αθλητισμό. Η πρωτεύουσα του Νομού, η Κοζάνη, δεν έχει έντονη αθλητική δραστηριότητα, αν και πριν από περίπου 15 χρόνια έγινε η «έδρα» του πιο ενδιαφέροντος ίσως πειράματος στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν τότε που ο Κώστας Μεσάικος μετέφερε εκεί την ομάδα του Μακεδονικού και επένδυσε πολλά χρήματα, ελπίζοντας να μετατρέψει την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας σε νέα δύναμη του αθλήματος. Οι φίλαθλοι ανταποκρίθηκαν, όχι όμως και οι τοπικοί παράγοντες, με συνέπεια το πείραμα να «βουλιάξει» μαζί με τον εμπνευστή του, αφού πρόλαβε να φέρει τον Μακεδονικό ως τον τελικό του ULEB Cup το 2005.
 
ΚΑΣΤΟΡΙΑ (πληθ. 50.322 κάτοικοι)
Μπάσκετ: ΑΣ Καστοριάς (Α2 Ανδρών)
Χωρίς εκπρόσωπο στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας, η Καστοριά αρκείται στη συμμετοχή της τοπικής ομάδας στην Α2 μπάσκετ. Στο μεταξύ, κάπου μεταξύ Γ΄ Εθνικής και τοπικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, θα συναντήσει κανείς τον ΑΓΣ Καστοριάς, την πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας το 1980, στελεχωμένη τότε από ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Παράσχος, ο Γιάννης Δίντσικος, ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο Λάκης Σημαιοφορίδης και κάτω από τα δοκάρια το «φάντομ», Νίκο Σαργκάνη.
 
ΓΡΕΒΕΝΑ (πληθ. 31.757 κάτοικοι)
Ο μικρότερος πληθυσμιακά Νομός της Μακεδονίας έχει υποτυπώδη αθλητική δραστηριότητα και κανέναν εκπρόσωπο στις πρώτες κατηγορίες των ομαδικών σπορ.
 
ΙΩΑΝΝΙΝΑ (πληθ. 167.901 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: ΠΑΣ Γιάννινα (Super League)
Μία και καλή... Ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου», μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων του Νομού. Ομάδα που θαυμάστηκε τη δεκαετία του 1970 για το ποδόσφαιρο που έπαιξε (εξ ου και το προσωνύμιό του), πέρασε αρκετές περιπέτειες για μία 20ετία (1990-2010), αλλά η παροιμιώδης υποστήριξη των φιλάθλων της, εντός και εκτός Ιωαννίνων, την κράτησε όρθια στα δύσκολα. Τα τελευταία επτά χρόνια μετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα της Super League και την περίοδο 2016-17 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Europa League.

Το δεύτερο άθλημα στο Νομό Ιωαννίνων είναι πάντως η κωπηλασία, καθώς η ύπαρξη της Παμβώτιδας λίμνης ευνοεί την ανάπτυξή της. Ο Ναυτικός Ομιλος Ιωαννίνων είναι ένα από τα σημαντικότερα σωματεία κωπηλασίας στην Ελλάδα και αποτελεί σταθερό τροφοδότη των εθνικών ομάδων.
 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (πληθ. 43.587 κάτοικοι)
Ο μικρότερος Νομός της Ηπείρου δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτη αθλητική δραστηριότητα.
 
ΠΡΕΒΕΖΑ (πληθ. 57.491 κάτοικοι)
Χωρίς εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου στα ομαδικά σπορ και η Πρέβεζα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποδόσφαιρο είναι «ενωμένη» με τη Λευκάδα σε μία ενιαία ΕΠΣ.
 
ΑΡΤΑ (πληθ. 67.877 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: ΑΕ Καραϊσκάκης (Football League)
Χάντμπολ: Αναγέννηση Άρτας (Α1 Γυναικών)
Η παραδοσιακή δύναμη του Νομού είναι η Αναγέννηση Άρτας, η ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας είχε πολυετή συμμετοχή στις επαγγελματικές κατηγορίες, χωρίς να παίξει όμως ποτέ στην Α΄ Εθνική. Το γυναικείο τμήμα χάντμπολ του ίδιου συλλόγου κατέκτησε 12 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας (1995-2006) και δέκα κύπελλα, ενώ παραμένει η μοναδική γυναικεία ομάδα που έχει μετάσχει στους ομίλους του Champions League. Την τελευταία δεκαετία έχει χάσει έδαφος, αλλά παραμένει στις πρώτες 3-4 δυνάμεις του εγχώριου πρωταθλήματος. Καινούρια «είσοδος» στα αθλητικά δρώμενα του Νομού είναι η ΑΕ Καραϊσκάκης, ομάδα που δημιουργήθηκε το 2012 από τη συγχώνευση τριών μικρών σωματείων και φέτος μετέχει για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της στο πρωτάθλημα της Football League.

(Αύριο, Κυριακή 31/12, το δεύτερο μέρος του ειδικού θέματος)


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness