Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ΣΕΓΑΣ γιορτάζει 120 χρόνια ιστορίας

Η αρχαιότερη ελληνική αθλητική ομοσπονδία γιορτάζει την Παρασκευή το βράδυ τα 120 χρόνια της ιστορίας της, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτά ολόκληρου σχεδόν του ελληνικού αθλητισμού αφού υπό την σκέπη του ΣΕΓΑΣ βρέθηκαν στο ξεκίνημά τους οι περισσότερες ομοσπονδίες της χώρας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεΐ, κολύμπι, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο κ.α).   

Συμβολικά, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8), όπου το 1897 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, που καθόρισε την ύπαρξη της ομοσπονδίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα παραστεί στην εκδήλωση,προκειμένου ο ΣΕΓΑΣ να τιμήσει την ιστορία του, τους αθλητές του, τους συλλόγους, καθώς επίσης και φορείς που στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια αρωγοί σε όλες τις δραστηριότητές του.
Συνολικά 28 σωματεία συμμετείχαν στη συνέλευση ίδρυσης της αρχαιότερης ομοσπονδίας το 1897. Έντεκα από αυτά συνεχίζουν να έχουν δράση και οι εκπρόσωποι τους θα βρίσκονται την Παρασκευή στη γιορτή του ΣΕΓΑΣ. Πρόκειται για τα σωματεία: ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, Εθνικός ΓΣ, Κερκυραϊκός ΓΣ, Μεσσηνιακός ΓΣ, ΓΣ Ολυμπία Λεμεσσού, ΓΣ Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαΐκή ΓΕ, Πανελλήνιος ΓΣ, Πανιώνιος ΓΣΣ, Πειραϊκός Σύνδεσμος.
Ακόμη, ειδικές τιμητικές βραβεύσεις θα κάνει ο ΣΕΓΑΣ για την κορυφαία κατά γενική ομολογία αθλήτρια όλων των εποχών, την Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και δύο παλαιότερους με παγκόσμια ρεκόρ στην κατοχή τους, τον Χρήστο Παπανικολάου και την Σοφία Σακοράφα.
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 η Σοφία Σακοράφα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με βολή 74.20μ στο στάδιο των Χανίων όπου διεξάγονταν τα «Βενιζέλεια«. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η φινλανδέζα Τίνα Λίλακ η οποία το κατέρριψε εκ νέου με 74.76 μέτρα την 13η Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε. Η Σακοράφα συνολικά πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στις 29 Απριλίου 1957 και μετά την αποχώρησή της από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική.
Ένας επίσης Τρικαλινός αθλητής είναι ο Χρήστος Παπανικολάου. Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου 1941 είναι παλαίμαχος αθλητής του άλματος επί κοντώ, 4ος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Μεξικού το 1968, ενώ σε Ημεριδα στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο Στάδιο Καραϊσκάκη σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 5.49μ. Στέφθηκε 13 φορές Πανελληνιονίκης, 8 φορές Βαλκανιονίκης, 2 Μεσογειονίκης, ενώ το 196τ ήταν 2ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στην καριέρα του ανακηρύχτηκε κορυφαίος αθλητής της χρονιάς το 1965, 1966, 1967, 1968 και 1970.
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ενεργεία αθλήτρια του επί κοντώ και η κορυφαία αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με εντυπωσιακές εμφανίσεις από τα πρώτα της αθλητικά βήματα όταν ανακηρύχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων το 2005 στο Μαρακές, μέχρι και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Ρίο του 2016. Ακολούθησε μια εξίσου σπουδαία χρονιά το 2017 με το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού του Λονδίνου, ενώ ήταν νικήτρια και στη σειρά αγώνων Diamond League της IAAF.
Για τις επιτυχίες της άλλωστε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου την ανέδειξε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στην ήπειρό μας, ενώ ήταν υποψήφια και για κορυφαία του κόσμου από την IAAF, τίτλος τελικά που δόθηκε στη Βελγίδα Ναφισάτου Τιάμ. 
Η ομοσπονδία θα βραβεύσει ακόμη τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας, Τουρισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), την κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) - μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ - και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Παράλληλα η ομοσπονδία θα τιμήσει την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
Στην εκδήλωση θα γίνει και η προβολή του ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης, Τάκης Παπαγιαννίδης, όπου αποτυπώνονται σημαντικές μορφές και στιγμές του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.

Η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ
Πριν τους Α? σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είχαν γίνει ήδη 4, οι λεγόμενες ΖΑΠΠΕΙΕΣ Ολυμπιάδες, που μέσα από αυτές φάνηκαν οι πρώτοι προβληματισμοί για την σωστή προετοιμασία των αθλητών αλλά και την οργάνωση αγώνων. Η αναβίωση, η ανάθεση και η επιτυχημένη τέλεση στην Αθήνα των Α? Ολυμπιακών Αγώνων είχαν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να θέλουν να γυμνάζονται, να αυξάνονται οι τοπικοί αγώνες σε διάφορα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν νέοι σύλλογοι (37 εκείνη την εποχή) για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Με τους προβληματισμούς που είχαν ενσκήψει, γίνεται η πρώτη κίνηση για ίδρυση ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων, στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895, όταν ο «Παναχαΐκός Γ.Σ.» κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της «Γ.Ε. Πάτρας», του «Πανελληνίου Γ.Σ.», του «Εθνικού Γ.Σ.» και του «Παναιτωλικού» για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α? Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα. Στη σύσκεψη αυτή, οι 5 σύλλογοι υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για τη σύσταση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, όλων των Ελληνικών συλλόγων, με σκοπό τη καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων (20/2/1895) για ίδρυση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.

Στη Πάτρα και πάλι με την ευκαιρία των «Παναχαΐκών Αγώνων» που οργάνωσε ο ομώνυμος σύλλογος της πόλης στις 19-20-21 Μαίου 1896 και οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, τέθηκε και πάλι το θέμα για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Σε αυτή τη συνάντηση παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και μεταξύ τους ο Πρόεδρος του «Πανελληνίου Γ.Σ.» Σπύρος Λάμπρου και ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Αντωνόπουλος οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν να υλοποιήσουν τη θέληση των συλλόγων. Ο «Πανελλήνιος» εργάστηκε με ζήλο και στις 25 Οκτωβρίου 1896 έστειλε σε όλους τους συλλόγους της εποχής (52), εγκύκλιο που τους καλούσε σε Συνέδριο στις 11-15 και 17 Ιανουαρίου 1897 με θέμα την ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, τη ψήφιση καταστατικού και εκλογές. 

Πραγματικά στις 11 Ιανουαρίου 1897, ημέρα Σάββατο και ώρα 14:00 στην  πρώτη συγκέντρωση στο γυμναστήριο του «Πανελληνίου Γ.Σ.» ήταν παρόντες και διαπιστεύτηκαν 28 σύλλογοι. Από την άλλη μέρα Κυριακή 12 και μέχρι στις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το Συνέδριο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1897 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΣΕΓΑΣ από την ίδρυσή του, πρωτοστάτησε και πρόσφερε το οργανωτικό και αγωνιστικό εκείνο πλαίσιο που χρειαζόταν ο Ελληνικός Αθλητισμός για να αναπτυχθεί και να δώσει ευκαιρίες στους νέους και στις νέες που με την σειρά τους δόξασαν την Ελλάδα. Καθιέρωσε την πρώτη συνάντηση μεταξύ εθνικών ομάδων (1928) τους Βαλκανικούς Αγώνες. Το 1934 προκηρύσσει τους 1ους Μεσογειακούς αγώνες (που όμως δεν διεξήχθησαν) και το 1935 βραβεύεται από την ΔΟΕ με το Ολυμπιακό Κύπελλο, για τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό, στη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας, για τις διοργανώσεις διεθνών και μη αγώνων, τη συμμετοχή του σε αγώνες και γιατί ήταν ο ΙΔΡΥΤΗΣ των Βαλκανικών και των Μεσογειακών αγώνων. 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness