Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

• Παρουσίαση Πανεπιστημίων – Σχολών

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί, κατά χρονολογική σειρά ιδρύσεως, το 18ο Α.Ε.Ι. της χώρας. Ιδρύθηκε το 1990 μετά την κατάργηση της Χαροκοπείου Σχολής Οικιακής Οικονομίας (ΧΑΣΟΟ) και φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου, κοσμοπολίτη Έλληνα της διασποράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος οραματίστηκε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με άριστες κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, που θα πρόσφερε ό,τι πιο σύγχρονο παρείχε η επιστήμη. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα για την πλήρη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των διαθετών, αφενός του Παναγή Χαροκόπου και αφετέρου της Ευανθίας Χαροκόπου-Πετρούτση, σύμφωνα με τη βούλησή τους.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο διαθέτει τέσσερα προπτυχιακά Τμήματα: το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, που λειτουργεί από το 1993, το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής (από το 1994), το Τμήμα Γεωγραφίας (από το 2000) και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής (από το 2007). Λειτουργούν επίσης και τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Βιώσιμη Ανάπτυξη», «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή», «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου», «Πληροφορική και Τηλεματική» και «Εκπαίδευση και Πολιτισμός».

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν ακόμα:
• Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης με αποστολή την συλλογή, η επεξεργασία και η διάδοση των πληροφοριών που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Ιδρύματος.
• Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας με σκοπό την ανάπτυξη αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και των επιχειρήσεων ή άλλων παραγωγικών φορέων, στους οποίους θα μπορούσαν να απορροφηθούν οι πτυχιούχοι, αξιοποιώντας κατάλληλα τις γνώσεις τους.
• Κέντρο Συμβουλευτικής Φοιτητών το οποίο αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στους φοιτητές για την αντιμετώπιση προβλημάτων της φοιτητικής τους ζωής, στην ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων μέσα από διαδικασίες αυτογνωσίας και αυτοαντίληψης, στην ενσωμάτωση φοιτητών με ειδικές ανάγκες, στη συμβουλευτική στήριξη αλλοδαπών φοιτητών και στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης των φοιτητών.
• Κέντρο Πληροφορικής και Δικτύων το  οποίο έχει αναλάβει την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση του δικτύου δεδομένων και φωνής του Πανεπιστημίου με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους χρήστες του.

Η έρευνα που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο συμβάλλει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου.

Σύμφωνα με δύο μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ και τη διεθνή απήχησή τους, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο:

α) κατατάσσεται τέταρτο και τρίτο, αντίστοιχα, μεταξύ των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε ό,τι αφορά στις διεθνείς αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ και τις διεθνείς αναφορές ανά δημοσίευση
β) συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων Πανεπιστημίων της χώρας των οποίων οι δημοσιεύσεις έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση και καταγράφουν δείκτες που υπερβαίνουν ή προσεγγίζουν τον παγκόσμιο μέσο όρο (πρόσφατη μελέτη του ΕΚΤ για τη χρονική περίοδο 1993 – 2008).
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει συνεργασίες μέσω διμερών συμφωνιών και ερευνητικών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια της Ευρώπης όπως: Lancaster University, University of Bristol, University of Manchester, City University London, Université Paris I, Université Paris Descartes, Université Lille 1, Lund University κ.ά, καθώς και της Αμερικής όπως Yale University, Tufts University και Harvard University, ενώ συνεχίζει τις συνεργασίες του με Πανεπιστήμια της Ευρώπης μέσω της δράσης Erasmus.

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής

Αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης τόσο μεμονωμένων ατόμων, όσο και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, π.χ. νεογνών, βρεφών, παιδιών, και εφήβων, αθλουμένων καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις. Στο Τμήμα καλλιεργείται επίσης η έρευνα συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία), στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις), σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία (Βιομηχανίες Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων) και Μονάδες μαζικής εστίασης, στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ), σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι (Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).

Τμήμα Γεωγραφίας

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Γεωγραφίας βασίζεται σε 5 γενικές εκπαιδευτικές αρχές: • Ενιαία συγκρότηση του γνωστικού αντικειμένου της Γεωγραφίας • Επικοινωνία και αλληλοσυμπλήρωση με άλλες επιστημονικές περιοχές. • Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές/ριες και προώθηση εκπαιδευτικών μεθόδων που δίδουν βάρος στις ατομικές και ομαδικές εργασίες, καθώς και στην προσφορά μαθημάτων επιλογής. • Έμφαση σε εργαστηριακές ασκήσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές μικρής και μεγάλης διάρκειας και ανάπτυξη δεξιοτήτων για εργασίες τόσο πεδίου όσο και γραφείου. • Αναγνώριση και αποδοχή του πλουραλισμού των ενδιαφερόντων και των μελλοντικών επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών προσανατολισμών στα πλαίσια του ευρύτατου αντικειμένου της γεωγραφίας.

Το πρόγραμμα σπουδών στηρίζεται σε πέντε επιστημολογικούς πυλώνες: το χώρο, τον τόπο, το χρόνο, τη φύση και τις κοινωνικές σχέσεις, αναπτύσσεται δε στη βάση πέντε θεματικών περιοχών που προκύπτουν από το συγκερασμό των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων με σκοπό την υπέρβαση των γνωστών στεγανών των εξειδικεύσεων. Οι πέντε θεματικές περιοχές, είναι οι εξής:
• Τεχνικές και Μεθοδολογικές Δεξιότητες που περιλαμβάνουν επί μέρους διδακτικές ενότητες, όπως π.χ. Μαθηματικά και Πληροφορική, Υπολογιστικές Μέθοδοι για Γεωγράφους, Χαρτογραφία, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΓΣΠ), Φωτοερμηνεία / Τηλεπισκόπηση, Ξένες Γλώσσες.
• Φύση, Περιβάλλον, Κοινωνία με επί μέρους διδακτικές ενότητες τη Φυσική Γεωγραφία, τις Φυσικές Καταστροφές, τη Γεωμορφολογία, την Ωκεανογραφία, την Κλιματολογία, την Οικολογία, την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
• Χώροι και Κοινωνίες: Πόλη, Ύπαιθρος, Περιφέρειες, με επί μέρους διδακτικές ενότητες την Ιστορία της Γεωγραφίας, την Ιστορική και Οικονομική Γεωγραφία των Νεώτερων Χρόνων, την Ιστορία των Τεχνικών, την Οικονομική Γεωγραφία, την Αστική και Κοινωνική Γεωγραφία, την Πολιτική Γεωγραφία, την Πολιτισμική Γεωγραφία, τις Αναπαραστάσεις του χώρου-τόπου, την Πληθυσμιακή Γεωγραφία, την Κοινωνική Δημογραφία, τις Μεταναστεύσεις, τις Τεχνικές Υποδομές, τις Τεχνολογίες, τις Καινοτομίες.
• Τόποι, Περιοχές, Περιφέρειες/Πολιτισμοί του Κόσμου που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο-Νότια Ευρώπη, την Αφρική, τη Νησιωτική Γεωγραφία και τις Ακτές, την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική.
• Προγραμματισμός και Διαχείριση του Χώρου με επιμέρους γνωστικά πεδία της Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας όπως η Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Τοπική Ανάπτυξη, οι Χρήσεις Γης, η Διαχείριση Περιβάλλοντος, οι Πολεοδομικές και Χωροταξικές εφαρμογές, το Θεσμικό Πλαίσιο, τα συστήματα διακυβέρνησης με έμφαση στην Αυτοδιοίκηση κ.α.

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας

Το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αφομοιώνοντας τη βασική θεώρηση περί ενασχολήσεως με την κυρίαρχη οικονομική μονάδα, την οικογένεια, και τις αλληλεπιδράσεις αυτής με το φυσικό και τεχνητό της περιβάλλον, μετουσιώνει τους σκοπούς του σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διαχωρίζεται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Παιδαγωγικής Οικιακής Οικονομίας και Ανθρωποοικολογίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών συνθέτει προσεγγίσεις από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και γνωστικά αντικείμενα, όπως: ψυχολογία και παιδαγωγική επιστήμη, πολιτισμός, οικονομικά, περιβάλλον, αγροτική οικονομική και ανάπτυξη, αγωγή υγείας και διατροφή. Η λειτουργία του Τμήματος ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Η φοίτηση στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είναι τετραετής. Με στόχο τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, το Τμήμα ενισχύει τη διεξαγωγή έρευνας και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τη λειτουργία δύο Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ): το ΠΜΣ «Βιώσιμη Ανάπτυξη», καθώς και το ΠΜΣ «Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Απώτερη επιδίωξη του Τμήματος είναι να συμβάλλει διαμέσου των ακαδημαϊκών και εφαρμοσμένων γνώσεων στην παροχή των κατάλληλων εφοδίων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στους φοιτητές.

Οι απόφοιτοι του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων αυτού λαμβάνουν άρτια κατάρτιση και είναι δυνατόν να βρουν επαγγελματικές διεξόδους σε συναφείς τομείς παραγωγικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών προς τρίτους. Οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται κατά μεγάλη πλειοψηφία ως εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κλάδος ΠΕ 15). Έχουν επίσης τη δυνατότητα να εργαστούν: ως υπάλληλοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα.

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

Το Τμήμα έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστήμης της Πληροφορικής, πρωτίστως στο πεδίο των δικτυοκεντρικών πληροφοριακών συστημάτων και των σχετικών προς αυτά ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους τομείς της τηλεματικής (τηλεπληροφορικής), οι οποίοι σχετίζονται με τις δικτυακές και διαδικτυακές τεχνολογίες (internet technologies). Οι τομείς αυτοί έχουν ποικίλες εφαρμογές, όπως στην εκπαίδευση (e-learning), στην οικονομία (e-business), στη διοίκηση (e-government), στην υγεία (e-health), στις μεταφορές (Advanced Transport Telematics) κτλ.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος καταρτισμένοι με επιστημονική πληρότητα στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος και έχοντας άμεση διασύνδεση με τον κάθε χώρο εφαρμογής της Πληροφορικής θα έχουν τα εφόδια να ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια στις ανωτέρω αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Οι απόφοιτοί του Τμήματος δύνανται να ασχοληθούν, ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενδεικτικά με: α) την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. β) την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο. γ) τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση.

Πρόγραμμα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο.

• Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
• Το εαρινό εξάμηνο αρχίζει την 16η Φεβρουαρίου και τελειώνει την 30 Ιουνίου.

Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τον Ιανουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο (διάρκειας περίπου 3 εβδομάδων η κάθε μια). Οι εξετάσεις (προφορικές και/ή γραπτές) γίνονται στο τέλος κάθε εξαμήνου (τον Ιανουάριο για το χειμερινό εξάμηνο, τον Ιούνιο για το εαρινό εξάμηνο, και τον Σεπτέμβριο επαναληπτικές για τα δύο εξάμηνα). Δεν γίνονται μαθήματα από την 1η Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου (διακοπές καλοκαιριού), από τις 23 Δεκεμβρίου έως των Θεοφανίων (διακοπές Χριστουγέννων) και από τη Μεγάλη Δευτέρα ως την Κυριακή του Θωμά (διακοπές Πάσχα).



    

 

Απόψεις

➥ Eικόνες από τις όμορφες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Αμφίκλειας, Ελάτειας και Κάτω Τιθορέας για να τιμήσουν την γιορτή της Μητέρας.

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness