Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ημερίδα Περιφερειακού Τύπου - Κ. Αγοραστός: Ο Περιφερειακός Τύπος ποιότητα αντίστασης στην εποχή των fake news !

Η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου είναι ζήτημα δημοκρατίας, πλουραλισμού και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Το μήνυμα αυτό έστειλε στην κυβέρνηση η ημερίδα που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου Divani Palace στη Λάρισα και συμμετείχαν εκδότες, ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων απ' όλη την Ελλάδα.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν καυτά και επίκαιρα ζητήματα όπως η εφαρμογή του Νόμου 4487/2017 για τον Περιφερειακό Τύπο, η παρερμηνεία του Νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις (προσκόμιση περιττών δικαιολογητικών / μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση των ανακοινώσεων Δημοσίου), η επιβίωση και η ανάπτυξη του έντυπου Τύπου αλλά και η ομαλή μετάβαση του στην ψηφιακή κοινωνία της πληροφορίας (ανάπτυξη ιστοσελίδων).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ), Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α) και Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.), ενώ πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Από σεβασμό στην ιστορία του Περιφερειακού Τύπου και λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος των εισηγήσεων, η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει σε συνέχειες όλες τις ομιλίες που έγιναν στην ημερίδα. Η αρχή γίνεται με την ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Λάρισα, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ειλικρινής η χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, που σήμερα χτυπά στη Θεσσαλία, στη Λάρισα η καρδιά του περιφερειακού τύπου.

Στη Λάρισα και τη Θεσσαλία με τη μακρά παράδοση στο χώρο του τύπου, στη Λάρισα και τη Θεσσαλία της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού, στη Λάρισα και τη Θεσσαλία των ανοιχτών οριζόντων, της εξωστρέφειας και της δημιουργίας, στη Λάρισα και τη Θεσσαλία όπου χτυπά η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, όπου χτυπά η καρδιά του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Θέλω να σας καλωσορίσω την καθεμιά και τον καθένα σας και να ευχηθώ γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στο συνέδριό σας.

Θέλω επίσης με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να τονίσω ότι με χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας αποφάσισε να θέσει το συνέδριό σας υπό την αιγίδα της ΕΝΠΕ και να το στηρίξει με κάθε τρόπο, ακριβώς επειδή πιστεύουμε πως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και περιφερειακός τύπος είμαστε συνεργάτες στην προσπάθεια να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας.

Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι η σχέση μου με τον περιφερειακό τύπο, είναι βιωματική:

Από τα νεανικά μου χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να περιμένει με ανυπομονησία να περιμένει τη σειρά του στο σπίτι για να διαβάσει την τοπική εφημερίδα.

Και αργότερα, ασχολούμενος με τα κοινά εδώ στον τόπο μου στη Λάρισα, έχω πολλά να θυμηθώ και να σας διηγηθώ για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ανθρώπους τους.

Θυμάμαι και θα θυμάμαι πάντα τις εκ βαθέων συζητήσεις που είχα συχνά πυκνά με τον άνθρωπο που έθεσε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον περιφερειακό τύπο όλης της χώρας και φυσικά της Λάρισας, τον αείμνηστο Τάκη Δημητρακόπουλο, ιδιοκτήτη, εκδότη και διευθυντή της Ελευθερίας.

Θυμάμαι την ικανοποίηση που ένιωσα ως βουλευτής του Ν. Λάρισας αλλά και ως Λαρισαίος και Θεσσαλός στις αρχές του 2007 όταν σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η Θεσσαλία ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε αναγνωσιμότητα τοπικών εφημερίδων με ποσοστό 75% και η Λάρισα ο πρώτος νομός με αναγνωσιμότητα που ξεπερνούσε το 81%.

Από την έρευνα τότε είχε προκύψει ότι 1 στους 2 Έλληνες διάβαζε τοπικές εφημερίδες.

Θα σκεφτείτε: «άλλη εποχή τότε, άλλη σήμερα με το ίντερνετ, τη διαδικτυακή ενημέρωση, τα σάιτ, τα σόσιαλ μήντια, τα έξυπνα τηλέφωνα με τα οποία μπορούμε και να πληροφορηθούμε τις ειδήσεις αλλά και να γίνει ο καθένας μας δημοσιογράφος καταγράφοντας με φωτογραφίες και βίντεο ένα περιστατικό που συμβαίνει μπροστά μας».

Αναμφίβολα, ο τύπος, και ο περιφερειακός τύπος, βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης, θα έλεγα επαναπροσδιορισμού και αναδιαμόρφωσης εκ βάθρων.

Το πως θα είναι η επόμενη ημέρα, με την οθόνη να φαίνεται σήμερα ότι κυριαρχεί στο χαρτί, και την εικόνα το κείμενο, το πως θα είναι η νέα εποχή στον τύπο, είναι θέμα που αφορά πρωτίστως και κυρίως εσάς κι όλους όσοι εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης αλλά όχι αποκλειστικά: κατά την άποψή μου είναι θέμα που αφορά ευρύτερα την κοινωνία.

Διότι – είναι εδραία άποψή μου ότι - η ανεξάρτητη, υπεύθυνη και ποιοτική ενημέρωση, η διασφάλιση ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτή, η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα ποιότητας και καλής λειτουργίας της δημοκρατίας.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται - και αναμφίβολα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που θα γίνει στο συνέδριό σας- δεν είναι μόνο αν έχει παρόν και μέλλον ο περιφερειακός τύπος, αλλά ποιος περιφερειακός τύπος.

Αν θέλετε τη δική μου συμβολή, τη δική μου άποψη, παρόν και μέλλον μπορεί, πρέπει και αξίζει να έχει ο περιφερειακός τύπος που είναι βιώσιμος και στηρίζεται στις δικές του κι όχι σε δάνειες δυνάμεις, που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό όταν αυτός διεξάγεται επί ίσοις όροις κι όταν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι από πριν και σεβαστοί απ’ όλους, που στηρίζεται μεν από το κράτος καθώς η αποστολή του είναι νευραλγικής σημασίας χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά εξαρτώμενος από την κρατική διαφήμιση, που δεν χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του, που είναι ανεξάρτητος και εξυπηρετεί μόνο το καλώς εννοούμενο γενικό συμφέρον του τόπου της κοινωνίας και κανένα άλλο, που δεν είναι φοβικός απέναντι στη σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτομία αλλά τις αξιοποιεί για να γίνει πιο ανταγωνιστικός και για να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό, να προσεγγίσει νέες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα οι νέοι, που δεν υποκύπτει στον πειρασμούς του εντυπωσιασμού, της υπερβολής, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για να πουλήσει μερικά φύλλα παραπάνω ή για μερικά επιπλέον κλικ, που τηρεί την εργασιακή νομοθεσία και παρέχει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που στέκεται κριτικά μεν, τεκμηριωμένα δε απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλες τις απόψεις, που εκφράζει με συνέπεια τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τη φωνή τους.
Βεβαίως, ο τύπος έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά δεν λειτουργεί εν κενώ:

Η πορεία του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία της χώρας μας.

Διότι όταν το ευρύτερο περιβάλλον είναι ευνοϊκό, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να υφίσταται και να λειτουργεί με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα ο περιφερειακός τύπος.

Σε περιφέρειες που παράγουν, που δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας, είναι βέβαιο ότι ο τύπος, αλλού ίσως πιο εύκολα αλλού πιο δύσκολα, αλλού ίσως πιο γρήγορα αλλού πιο αργά, πάντως θα βρει το βηματισμό του.

Όταν όμως το μόνο μέλημα στη χώρα μας είναι η ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, πώς θα είναι ευοίωνες οι προοπτικές για τον τύπο;

Γι’ αυτό κι εμείς στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε βασικό στόχο, κεντρική προτεραιότητα την παραγωγική επανάσταση!

Κοινωνική ευημερία με Παραγωγή, αυτό πρεσβεύουμε, δηλαδή περισσότερη παραγωγή, περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Πως θα γίνει αυτό;

Με συγκεκριμένα θαρραλέα βήματα.

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών.

- Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για όλους.

- Τραπεζικό σύστημα χωρίς capital controls, που να χρηματοδοτεί ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία.

- Ριζική και τολμηρή αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με ουσιαστική ενίσχυση και επέκταση της αποκέντρωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

- Εκλογίκευση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετικό περιβάλλον παραγωγής.

- Προστασία των δημόσιων υποδομών εθνικής σημασίας.


Κυρίες και κύριοι,

Αν ως κοινωνία, θέλουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, χώρα της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευημερίας, τότε έχουμε μόνο μία επιλογή: την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των Περιφερειών.

Διότι οι Περιφέρειες, ένας νέος θεσμός που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και συμπληρώνει σε τρεις μήνες 7 χρόνια λειτουργίας, απέδειξαν ότι μπορούν με λίγα να κάνουν πολλά, να είναι ο εκ των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της χώρας και να στηρίζουν αποτελεσματικά την κοινωνία.

Έχοντας αποδείξει κατ’ επανάληψη την αποτελεσματικότητα του θεσμού, ήρθε η ώρα, ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να κάνει το μεγάλο άλμα και να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

- Κανονιστική αυτονομία των Περιφερειών, δηλαδή να αποκτήσουν οι Περιφέρειες την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους

- Κρατική εποπτεία που να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και δράση των Περιφερειών.

- Θεσμική συγκρότηση, ορθολογική οργάνωση και λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

- Διεύρυνση του πεδίου αρμοδιοτήτων.

- Οικονομική αυτοτέλεια.

- Πρωταγωνιστικός ρόλος στην αναπτυξιακή προοπτική με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Έχουμε ετοιμάσει μια πλήρη πρόταση,

νομικά τεκμηριωμένη και επιστημονικά επεξεργασμένη,

και δράττομαι της ευκαιρίας να σας καλέσω,

να σας ζητήσω,

να σας προτρέψω στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας

να σταθείτε στο πλευρό μας

να ενώσετε μαζί μας τη φωνή σας,

να ενισχύσετε την θέση μας

καθώς απ’ αυτήν την εξέλιξη ωφελημένες θα είναι και μάλιστα σημαντικά οι τοπικές κοινωνίες και προφανώς και ο περιφερειακός τύπος.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εποχή των fake news ο αληθινός και αξιόπιστος τύπος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

Με τις σκέψεις αυτές, επαναβεβαιώνω την βούληση των Περιφερειών για στενή συνεργασία με τις ενώσεις σας και με όλους τους ανθρώπους του τύπου.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Εύχομαι γόνιμο διάλογο και κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.