Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εθνικός Κήπος…Μία «όαση» στο κέντρο της Αθήνας !

Λίγα μέτρα από ένα κτήριο -τη Βουλή- στο οποίο ψηφίζονται νομοσχέδια, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων συχνά διαπληκτίζονται στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν τα Δικαιώματα των πολιτών, υπάρχει ένας κήπος για  διάλειμμα από την απαιτητική  και ίσως αποκρουστική καθημερινότητα μας!

Ο Εθνικός κήπος, με μία μεγάλη συλλογή δένδρων και  φυτών αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα σύντομο περίπατο μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Περπατάς με συντροφιά τις πάπιες, παρακολουθείς κύκνους μέσα στη λίμνη αλλά βλέπεις  και ζώα που ποτέ δε περίμενες να δεις στο κέντρο της Αθήνας όπως: παγώνι, λαγό, κατσίκι. Επίσης, ο κήπος είναι κατάλληλος για τους ποδηλάτες αλλά και για τους λάτρεις του διαβάσματος αφού υπάρχουν αμέτρητα παγκάκια κάτω από όμορφες πέργολες. 

Ανάλογα με τη διαδρομή που επιλέγεις και τη διάθεση σου  μπορεί να καταλήξεις στο Ζάππειο Μέγαρο και στις στήλες του Ολυμπίου Διός αν αναζητάς κάτι που συνδυάζει το σύγχρονο  «χρώμα» με το αρχαίο. Διαφορετικά, από την πλευρά του κήπου που βρίσκεται έναντι του Προεδρικού Μεγάρου μπορείς να δεις την αλλαγή στην προεδρική φρουρά. Παράλληλα, ο κήπος φιλοξενεί αρχαίους κίονες και μωσαϊκά. Στο νοτιοανατολικό του άκρο βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου ενώ στο νότιο του άκρο βρίσκεται η προτομή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Στην αρχαιότητα, τμήμα του σημερινού Εθνικού Κήπου ήταν ιδιωτικός κήπος, ενώ το 1836 και 1839 οριοθετήθηκε ο Βασιλικός Κήπος. Η μετονομασία του από Βασιλικός Κήπος σε Εθνικός Κήπος για πρώτη φορά έγινε το 1927 ενώ καθιερώθηκε το 1974.  Ο Εθνικός Κήπος, σήμερα είναι συνολικής έκτασης 285 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου του Ζαππείου Μεγάρου.

Παρά τα όσα θετικά αναφέρθηκαν ο κήπος δε φαίνεται να αξιοποιείται  και να του δίνεται η ανάλογη αξία και προσοχή που θα έπρεπε. Ένα παρατημένο και ερημωμένο  καφενείο με μαρμάρινα αλλά σπασμένα τραπέζια και το πράσινο νερό στην κεντρική λίμνη δεν αρμόζουν σε αυτό χώρο διότι του αφαιρούν  μεγάλο μέρος της αίγλης και της «μαγείας» του.

Ένας περίπατος ωστόσο, στον Εθνικό κήπο, θα σας πείσει πως υπάρχουν αρκετά όμορφα μέρη γύρω μας που ως τώρα δεν είχαμε γνωρίσει.  Μάλιστα, ο Χένρυ Μίλλερ (Henry Miller) έγραψε για τον Εθνικό Κήπο το 1939: "Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει."

(Ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα Wikipedia)

Βαλεντίνη Ρίζου