Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Για ποιά συναίνεση μιλάτε κύριε πρωθυπουργέ ;

«Η απλή αναλογική θα αναδείξει την ανάγκη συνεννόησης και πρέπει να εφαρμοστεί στην Τοπική Αυτοδοίκηση σε κάθε κύτταρο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής», τόνισε από τη Θράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό, το να λένε όλοι, σε όλους τους τόνους: “χρειάζεται συναίνεση, αρκεί να μην αφορά εμάς αλλά τους άλλους”, δεν το καταλαβαίνω», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε «πώς είναι δυνατόν να κυβερνιούνται χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, δυνάμεις τεράστιες, με συνεργασίες, όπως η Γερμανία - ακόμα κάνουν τρεις μήνες να φτιάξουν κυβέρνηση -, να μην υπάρχει θέμα που έγινε νόμος του κράτους η απλή αναλογική και θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά όταν η συναίνεση αφορά εμάς, μακριά η συναίνεση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να βάλουμε το εγώ κάτω από το εμείς και θέλετε δεν θέλετε όλοι θα βρεθούμε στο τραπέζι της συναίνεσης, του διαλόγου, θέλουμε δεν θέλουμε, γιατί ειναι μακρύς ο δρόμος που θα προχωρήσουμε μπροστά μας και αυτός ο δρομος θα διανυθεί με λιγότερους εγωισμούς».

Δεν διαφωνεί κανένας πιστεύουμε με τα ωραία λόγια του πρωθυπουργού περί συναίνεσης. Το πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει το παράδειγμα. Το πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική αλλά η πεισματική μας άρνηση να συννενοηθούμε ακόμη και για τα πιο απλά θέματα. Και κακά τα ψέμματα. Κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης δεν υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα. Εδώ μονίμως και για πολλά χρόνια συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε όλα. Αλλά για ποιά συναίνεση μιλά ο πρωθυπουργός όταν η μία κυβέρνηση αλλάζει τους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη ;

Τρανταχτό παράδειγμα ο νόμος Διαμαντοπούλου στην Παιδεία. Ψηφίστηκε με 250 ψήφους από τη Βουλή και άλλαξε με 153 ψήφους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ !

Εάν τους ενδιέφερε πραγματικά η σωστή λειτουργία και η ανταποδοτικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση είχε μπροστά της πεδίον δόξης Λαμπρό και με την σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Αρχόντων, για την απλή αναλογική όμως, η μεγάλη πλειοψηφία έχει αρνητική στάση και πολλά επιχειρήματα, εξάλλου αυτό το σύστημα έχει λειτουργήσει τόσα χρόνια, με σπάνιες εξαιρέσεις, γιατί τόση επιμονή να το αλλάξουν ;   
  

Χρ. Α.