Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το πιθανό Υπουργικό Συμβούλιο του Κ. Μητσοτάκη

Πολλά ονόματα ακούγονται για υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει τι πραγματικά θα κάνει. Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι έχει έτοιμη την σύνθεση της Κυβέρνησης του και ότι κάποια από τα μέλη της ήδη γνωρίζουν ότι θα μετέχουν σε αυτήν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως επιδιώκει να έχει ένα σχήμα ευέλικτο όπου ο κάθε υπουργός θα τρέχει τις υποθέσεις του σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Άλλωστε έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα νομοσχέδια και απομένουν οι πινελιές των νέων υπουργών.

Όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος της αυτοδυναμίας

Τα σενάρια για το μέγεθος της αυτοδυναμίας στις κατ’ ίδίαν συζητήσεις αναλυτών και πολιτικών είναι τρία.

Πρώτον: η ΝΔ θα εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία εκλέγοντας μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της τάξης των 152 – 153 βουλευτών. Στο αυτό το σενάριο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο νέος πρωθυπουργός πιθανόν να αναγκαστεί να σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με έντονα κομματικό χαρακτήρα. Με στελέχη, επομένως, κυρίως της ΝΔ ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο εσωκομματικών προβλημάτων.

Δεύτερον: μια «ενδιάμεση» αυτοδυναμία με 155 – 156 γαλάζιους να καταλαμβάνουν ένα έδρανο στην Ολομέλεια. Εδώ τα πράγματα θα είναι πιο άνετα , αλλά όχι και τελείως άνετα. Ίσως ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να υλοποιήσει σε έναν βαθμό όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για το Υπουργικό του Συμβούλιο – πως θα κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του, με εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά και με κεντροαριστερούς – όχι όμως σε απόλυτο βαθμό.

Και τρίτον: μια άνετη αυτοδυναμία με 160 και πάνω εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς στην εθνική αντιπροσωπεία. Σ ε αυτό το σενάριο, άπαντες συμφωνούν πως ο αρχηγός της ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση ακριβώς όπως την έχει φτιάξει στο μυαλό του, χωρίς να δεσμεύεται από την τήρηση γαλάζιων ή άλλων ισορροπιών – μιας και οι συνομιλητές του επιμένουν ότι καιρό τώρα εκείνος έχει κατασταλάξει με ποιους θέλει να κυβερνήσει.

Ας δούμε τα πρώτα ονόματα που «παίζουν»

Καινοτομία τη νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι οι ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
«Θα υπάρχουν σίγουρα αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες. Ελπίζω και κάποιοι εκτός Ελλάδος οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους -είναι πολύ σημαντικό αυτό- και θα έρθουν να υπηρετήσουν μια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Όχι την κυβέρνηση, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα έχει μόνο υπουργούς και υφυπουργούς με εξαίρεση ένα τουλάχιστον αναπληρωτή υπουργό. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη το βράδυ των εκλογών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εάν ο πρόεδρος της ΝΔ προωθήσει πολιτικό πρόσωπο το προβάδισμα για τη θέση του «τσάρου» το έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην περίπτωση όμως που επιλέξει τεχνοκράτη ο Πάνος Τσακλόγλου μπορεί να κατευθυνθεί στην πλατεία Συντάγματος. Ο καθηγητής οικονομικών ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους στην κυβέρνηση Σαμαρά ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.
Θέση στο Λογιστήριο αναμένεται να έχει ο Στυλιανός Πέτσας είτε ως αναπληρωτής είτε ως υφυπουργός ανάλογα με τις καραμπόλες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλειδώνει ο Νίκος Δένδιας, του οποίου όμως το όνομα παίζει και για το Εθνικής Άμυνας. Αν «κάτσει η μπίλια» στο Εξωτερικών μαζί του ως υφυπουργός μπορεί να είναι ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος για την οικονομική διπλωματία. Βέβαια δυνατά «παίζει» και ο οικονομολόγος Βασίλης Καρατζάς, γιος του πρώην Διοικητή της ΤτΕ Θ Καρατζά. Με τον Βασ. Καρατζά μάλιστα το ζεύγος Μητσοτάκη συνδέεται και με οικογενειακή φιλική σχέση ενώ έχει  φιλοξενηθεί και σε συγκρότημα που διαθέτει στον Αρτεμώνα της Σίφνου, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το δικηγορικό γραφείο Καρατζά, ένα από τα μεγαλύτερα των Αθηνών του οποίου το τιμόνι κρατά η κ. Όλγα Καρατζά, κλείνονται τα σοβαρότερα deals σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ο Βασίλης Καρατζάς είναι διαχειριστής κεφαλαίων.

Στο Δημόσιας Διοίκησης που ουσιαστικά θα απορροφήσει το Εσωτερικών, το μισό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αρμοδιότητες του Μεταναστευτικής Πολιτικής ακούγεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χωρίς να αποκλείεται τελικά να πάει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Άλλωστε θα είναι το πρώτο τη τάξη υπουργείο και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πρόσωπο που εμπιστεύεται και να «φυσάει» το στίγμα του.

Όσον αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης προβάδισμα έχει ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου όμως θα μπορούσε να αναλάβει και υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες συντονισμού των υπουργείων. Άλλωστε έχει τρέξει τη νέα δομή του κυβερνητικού σχήματος ενώ έχει «σαρώσει» και τα πρώτα νομοσχέδια.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για πολλούς είναι φαβορί για την προεδρία της Βουλής χωρίς να αποκλείεται να αναλάβει τελικά χαρτοφυλάκιο με επικρατέστερο το υπουργείο Ενέργειας. Επίσης για την προεδρία της Βουλής συζητείται έντονα ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Κώστας Τασούλας.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης οδεύει σε παραγωγικό υπουργείο, αυτό του Ανάπτυξης. Στο κομμάτι των Επενδύσεων θέση υφυπουργού αναμένεται να έχει ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης. Στο υπουργείο Άμυνας κατευθύνεται ο Βασίλης Κικίλιας με υφυπουργό το Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στο νέο υπερυπουργείο Δημόσιας Τάξης που θα απορροφήσει το Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα και τις αρμοδιότητες για τις φυλακές από το Δικαιοσύνης τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θέση υφυπουργού αναμένεται να έχει ο Κώστας Καραγκούνης αν δεν αξιοποιηθεί στο Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κλειδώνει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Στο υπουργείο Τουρισμού φαβορί είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη. Στο Παιδείας ο μέχρι τώρα σχεδιασμός δείχνει την τοποθέτηση ακαδημαϊκού ή τη Νίκη Κεραμέως. Σε διαφορετική περίπτωση η Τομεάρχης Παιδείας πηγαίνει σε άλλο υπουργείο, όπως αυτό του Πολιτισμού.

Στο Εργασίας οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως μπορεί να το αναλάβει είτε ο Γιάννης Βρούτσης είτε εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος που έχει εικόνα του ασφαλιστικού.  Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για μια θέση εκεί είναι και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος. Στο υγείας θα είναι είτε ο Μάκης Βορίδης είτε εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ενώ θέση υφυπουργού θα έχει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας που θα έχει στόχο τις οριζόντιες δράσεις σε όλα τα υπουργεία ώστε να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να τρέξουν τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να τοποθετηθεί ο διευθυντής της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης που προέρχεται από τον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις, «πολιτικό παιδί» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με κουλτούρα και καλλιέργεια μετριοπαθούς και συναινετικού προφίλ. Βρίσκεται κοντά στον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Και με συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο την ηλικία (36 ετών) όσο και τη μηδενική φθορά του από το παρελθόν, φαίνεται να κερδίζει χώρο στη νέα κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε κερδίσει συμπάθειες στον χώρο της Κεντροδεξιάς από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν είχε ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και πρώην στενός συνεργάτης των Παναγιώτη Πικραμμένου και Γιάννη Στουρνάρα, Άκης Σκέρτσος. Ακόμα, προς αξιοποίηση βαίνουν και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Σκρέκας και ο Χρίστος Δήμας. Eπίσης ο Νότης Μηταράκης οδεύει για το υπουργείο Ναυτιλίας.
Nα σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όσους έχει ενημερώσει για υπουργείο ότι οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων θα είναι άνθρωποι που θα τοποθετήσεις ο ίδιος και ως εκ τούτου οι υπουργοί να μην αναζητήσουν ή τοποθετήσουν δικούς τους.

Από εκεί και πέρα λέγεται ότι προς αξιοποίηση βαίνει και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μαστρογεωργίου. Mένει να φανεί πού και πώς θα αξιοποιηθεί ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

 

Πηγή: 15minutes.gr

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness