Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στον Καναδά για την Ελλάδα

Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να θεωρείται εξαιρετική διαπραγματεύτρια και πειστική έναντι των συνομιλητών της, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα θα τα βρει σκούρα απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών όταν οι δυο τους συζητήσουν μέσα στο επόμενο 48ωρο το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της συνάντησης της G7 στο Γουίσλερ του Καναδά.

Εάν ως τη Δευτέρα δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του ΔΝΤ, τότε το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, όχι διότι θα θεωρήσει εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν θα έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.

Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή ζητάει μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράους μιλώντας χθες στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδας τόνισε πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να καταστήσουν τις πληρωμές του χρέους διαχειρίσιμες, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει μια πειστική ιστορία για τους επενδυτές.

Αυτή την πειστική ιστορία πάντως την παρέχουν οι προτάσεις του ΔΝΤ για τη διαχείριση του χρέους και όχι οι προτάσεις του Eurogroup οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ανεπαρκείς από τους επενδύτες.

Και ο ESM υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος διότι γνωρίζει πως όσο πιο γρήγορα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, τόσο πιο διασφαλισμένος θα είναι ο ίδιος ο ESM από μελλοντικά προβλήματα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σόλτς στο πλαίσιο της G7 και συζήτησαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας.

 

 

Πηγή: CNN.GR

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness