Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το μέλλον του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο του Λονδίνου

Η αντιπαράθεση την Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και των προέδρων Ερντογάν και Μακρόν φαίνεται πως θα σφραγίσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στο Λονδίνο.
Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνομιλήσουν στη σκιά της εμπλοκής του αμυντικού σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την Τουρκία και τις χώρες της Βαλτικής. Πρώτη η Ουάσιγκτον είχε μπλοκάρει την έκδοση των ανανεωμένων σχεδίων για τις απειλές προς την Τουρκία από τον Νότο, στα οποία περιλαμβάνεται η κουρδική οργάνωση ΥPG. Η Άγκυρα απάντησε μπλοκάροντας την έκδοση του νέου σχεδιασμού για τις απειλές κατά των Βαλτικών χωρών.
Η σύγκρουση όμως του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν που έγινε ναι μεν παράλληλα, αλλά δημόσια, με τον δεύτερο να λέει πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει την στήριξη των συμμάχων όταν επιχειρεί χωρίς να ρωτά εντός της Συρίας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας να συνιστά στον κ. Μακρόν να εξετάσει αν έχει επέλθει ο δικός του εγκεφαλικός θάνατος, βάζει φωτιά στη σύνοδο κορυφής. Μάλιστα την στιγμή που έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας για το συριακό.
Ουσιαστικά θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της συμμαχίας. Όπως είναι γνωστό ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ΗΠΑ. Στην σύνοδο κεντρικό θέμα θα αποτελεί φυσικά και η αγορά των S 400 από την Τουρκία που συνιστά ένα ακόμη σημείο τριβής της Άγκυρας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του Καϊρου, με την Αθήνα να ζητά την καταδίκη του μνημονίου από το ΝΑΤΟ.

Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Θέσεις μάχης παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στην πιο επικίνδυνη φάση τους μετά την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε διερεύνηση κήρυξης ΑΟΖ με την Λιβύη αλλά και την κατάθεση χαρτών που «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο καθώς δεν του αναγνωρίζει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε δικαίωμα για ΑΟΖ. Και όλα αυτά με την επίκληση της σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας της οποίας η Τουρκία δεν είναι καν μέλος.
Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ «να σταματήσει η τακτική των ίσων αποστάσεων που αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας». «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της» τόνισε. Με την ίδια γραμμή θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο γεύμα που θα έχει στο Λονδίνο με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Λιθουανία κλπ) που δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα που αποτελεί τον μοναδικό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και να τραβήξει το αυτί της Τουρκίας που είναι απρόβλεπτη σύμμαχος, διότι εάν οδηγηθούν τα πράγματα σε κρίση μεταξύ δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και για την υπερδύναμη.
Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ θα είναι κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μετά τα Φώτα.
Με τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά. Ο Μακρόν είναι ένας δυνάμει σύμμαχος λόγω των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων (TOTAL) στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα νότια της Κρήτης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και των καλών σχέσεων που διατηρεί το Παρίσι με την λιβυκή αντιπολίτευση υπό τον στρατηγό Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness