Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση των Βαλκανίων σε αυτή, αλλά και στα διμερή θέματα, στο θέμα της ονομασίας και τη συνεργασία, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που θα κάνει αύριο το μεσημέρι στην ετήσια ημερίδα των Διπλωματών στα Σκόπια, ύστερα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι.Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια κι αυτό το γεγονός έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.
 
Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων, μετά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σταθερός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της γι αυτό και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Παράλληλα προωθεί νέους θεσμούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, με παράδειγμα τη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ αναμένεται να δώσει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό, ως συνέχεια της υιοθέτησης και εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου και της αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμα εργαλεία διμερούς συνεργασίας και αφορούν στους τομείς των πολιτικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης, της διασυνοριακής συνεργασίας, της πολιτικής προστασίας, της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, των εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης, καθώς και της υγείας. Είναι κοινός ο στόχος να συνεχίσει η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του traffickingκαι της παραχάραξης των πλαστών δημοσίων εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων κλπ), η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Για την ελληνική πλευρά τα ΜΟΕ δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να καθίσουν οι δύο πλευρές και πάλι στο ίδιο τραπέζι. Πέραν του ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, απαραίτητο για οποιουδήποτε επιπέδου συνεργασία, έχουν και απτά, πρακτικά οφέλη για τους δύο λαούς μέσα από την ανάπτυξη και εντατικοποίηση των διασυνοριακών επαφών αλλά και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών των δύο χωρών.
Ωστόσο η ελληνική πρωτοβουλία για τα ΜΟΕ προφανώς και δεν υποκαθιστά την διαδικασία υπό τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος και κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού στο ονοματολογικό και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
 
Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η Ελλάδα επιδιώκει με ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και ετοιμότητα την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας, το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, όμως, από την ηγεσία της πΓΔΜ διαπιστώνεται μία εμμονή σε ρητορική του παρελθόντος που δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Το γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν αποφύγει να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για έναν αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία της κοινής τους γνώμης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δείχνει ότι η ηγεσία της πΓΔΜ δεν έχει επαρκή βούληση να εργασθεί για μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness