Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Οικονόμου: Η χώρα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Όπως μάλιστα επεσήμανε: «ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

Συνεχίζουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με οικονομία, εκπαίδευση και κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό

Περνώντας στο θέμα της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο εμβολιασμός. Η κυβέρνησή μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρώτα απ' όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τους ειδικούς μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησης εφαρμογής των μέτρων.

Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ

«Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά, από έρευνες που έχουν γίνει, που δημοσιεύονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ' τα καθημερινά στοιχεία που παίρνουμε απ' τα νοσοκομεία κι από τις ΜΕΘ προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πρόσθεσε πως «παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πολύ αυξημένη και πολύ μεγάλη πίεση.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ' τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.

Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ».

Η κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακή κρίσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε συνοπτικά σε αυτό το σημείο ότι «η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, όχι μόνο με υγειονομικές διαστάσεις. Η κυβέρνησή μας μ' ένα ισορροπημένο σχέδιο, εξακολουθεί να προσπαθεί. Προσπαθεί, να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου πέρασε στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Είπε: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακή κρίσης και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων προχωρήσαμε χθες και σε μία ακόμη που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή τάση αφορά και επιχειρήσεις καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ».

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου: «Συνολικά, οι πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις σε καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία δυστυχώς προχωρούν και σε άλλες μορφές του βίου, επεκτείνονται και σε άλλες διαστάσεις της ζωής μας όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές, τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε ως κυβέρνηση με μετρημένες πολιτικές, με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, και αυτό κάνουμε.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και μία ακόμη ενότητα ανακοινώσεων που έχω να κάνω σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ανέφερε: «Έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αυτή να έχει αντίκρυσμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους, για τους ανέργους, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων καθώς και για ρυθμίσεις οφειλών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης χωρίς προηγούμενη εμπειρία των νέων ανθρώπων με το ποσό των 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

Διπλασιάζεται για τον Δεκέμβριο η ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ο κ. Οικονόμου πρoσέθεσε ότι επίσης δίνεται η δυνατότητα και για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία όπου εκεί φυσικά η επιδότηση μειώνεται στο μισό. Δεύτερον επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2022 το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε ως μέτρο για ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Τρίτον διπλασιάζεται για τον Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Και τέταρτον δίνεται η δυνατότητα για οφειλές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων». Στη συνέχεια θέλησε να πει δυο λόγια για το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0»

Μείζονος σημασίας για την ελληνική περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Οικονόμου το πρόγραμμα αυτό είναι «μείζονος σημασίας για την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα για τους Έλληνες παραγωγούς. Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικά αρδευτικά έργα και φράγματα μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ που θα αρδεύσουν πάνω από 1.350.000 στρέμματα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για αρδευτικά δίκτυα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Με τα έργα αυτά δεν επιτυγχάνεται μόνο η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υδατικού μας δυναμικού, αλλά μειώνεται δραστικά και ουσιαστικά το κόστος παραγωγής και δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις ώθησης της ανάπτυξης σε ολόκληρες περιοχές της χώρας και συνολικά στην οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ. Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη- γεγονός που αποδεικνύει την σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Όλες μας οι προσπάθειες είναι προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας - Αξιολογούμε την δυναμική και τα μεγέθη της καθημερινά

«Σε αυτήν την ιδιαίτερα επιθετική φάση της πανδημίας εστιάζουμε στην εφαρμογή της στρατηγικής μας: συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και την υποχρέωση για τεστ και περιορισμούς κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους, έμφαση και ευαισθητοποίηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού με κάθε μέτρο και τρόπο, με την πειθώ και την δυνατότητα πρόσβασης εύκολα στο εμβόλιο όπως έχει γίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ενθάρρυνση για την τρίτη δόση και ασφαλώς την διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για την πιθανότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων με στόχο την αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοιού. Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε, δε, πως όλες μας οι προσπάθειες είναι προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα αξιολογούμε την δυναμική και τα μεγέθη της πανδημίας καθημερινά. «Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, αλλά και η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση, η ζωή να λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό της κανονικότητας και να ενισχύουμε το σύστημα Υγείας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ιδιαίτερα επιθετική φάση της πανδημίας, που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως προφανώς η κυβέρνηση κατανοεί την ανησυχία γονέων και δασκάλων σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, το οποίο μέχρι στιγμής αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα, υπό την έννοια ότι εξακολουθούμε να έχουμε την διά ζώσης εκπαίδευση και το πιο τακτικό testing, που υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, τολμώ να πως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι του κύματος ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασική είδη πρώτης ανάγκης, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «η προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων είναι διαρκής» και ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, που δημιουργεί η οικονομική μας πολιτική θα στηρίζουμε τους ανθρώπους, πέραν των επιπρόσθετων μέτρων στήριξης έναντι της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, που ανακοινώθηκαν και χθες και θα εφαρμοστούν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στις 15 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί η ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μιας κατηγορίας συμπολιτών μας, που κατεξοχήν χρήζει υποστήριξης και βοήθειας. Η Πολιτεία στέκεται και θα σταθεί στο πλευρό τους». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στο γεγονός, όπως είπε, ότι η ακολουθούμενη πολιτική έχει οδηγήσει σε μία πολύ μεγάλη και ουσιαστική μείωση της ανεργίας. Τόνισε, δε, πως συνολικά η κυβερνητική πολιτική είναι στραμμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, ήτοι η ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται να βρίσκει μέρισμα και αντίκρισμα στην ευημερία και την προκοπή των πολιτών. Σε ερώτηση, δε, για το κατά πόσον επίκεινται νέα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών αφ ης στιγμής οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Οικονομίας είναι θετικές ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «όσα τα πράγματα πηγαίνουν καλά εν μέσω του δυσχερούς περιβάλλοντος της πανδημίας του κορονοιού, όσο έχουμε αυτές τις δυνατότητες μην έχετε αμφιβολία πως όποια περιθώρια υπάρχουν, τα οποία, όμως δεν θα οδηγούν σε ακύρωση της κατεύθυνσης αυτής θα αξιοποιούνται για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και ιδίως σε όλους όσοι έχουν ανάγκη».

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η χώρα μας με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και είναι ταυτόχρονα παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα ακολουθεί μία πολιτική ενίσχυσης της στρατιωτικής της δυνατότητας, που έχει ενισχύσει πολύ το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε σε αυτήν την γραμμή, έχουμε επιτύχει πολλά πράγματα και θα επιτύχουμε και ακόμη περισσότερα». Σε ό,τι αφορά στη μήνυση, που υπέβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «έχω τοποθετηθεί και προσωπικά, η εφημερίδα σας φιλοξενεί σήμερα το σχόλιο μου. Είναι σαφές ότι στην χώρα μας η ελευθεροτυπία δεν είναι απλώς παράδοση και στοιχείο της κουλτούρας μας αλλά προστατεύεται συνταγματικά. Αυταρχικές αντιλήψεις σε άλλα συστήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται ανεκτά, αυτό αφορά συνολικά στη λειτουργία του τύπου, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για απειλές και αναθεωρητικά και επιθετικά δόγματα, που η κυβέρνηση έχει πολλές φορές αποκρούσει και καταγγείλει σε όλα τα φόρα με κάθε ευκαιρία και σε πολύ υψηλή ένταση.

Σε ερώτηση για το εάν οι συνομιλίες Μητσοτάκη - Ρούτε αφορούσαν την αγορά φρεγατών και για το εάν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την απόκτηση κορβετών, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις δηλώσεις των δύο ηγετών προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για το δεύτερο τόνισε πως «δεν έχει κάποιο σχόλιο επ αυτού αυτή τη στιγμή»

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό και την απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «οι πρόσφατες απαντήσεις του πρωθυπουργού είναι πλήρως κατανοητές. Είναι γνωστό, πως η χώρα μας εφαρμόζει μία αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχει διασώσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από την τακτική των δουλεμπόρων. Ταυτόχρονα η διεθνής κοινότητα και πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία γνωρίζουν τη μεγάλη αλλαγή και σε ό,τι αφορά την φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και τις συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται στην χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες».

Ερωτηθείς τέλος για σχετική ερώτηση, που έχει καταθέσει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για το Μεταναστευτικό, Νίκος Φίλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως θα απαντηθεί η ερώτηση από τον αρμόδιο υπουργό, όπως ορίζεται από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

randomness