Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων, η Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Κορσική, τόνισε, είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στη Μεσόγειο και δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμό "το φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση" ενώ ανέφερε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το μεταναστευτικό.

"Για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό", σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. "Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κα Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά", συνέχισε αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.

Κάποια στιγμή όμως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Επ'αυτού είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.

"Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης", υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και για το ζήτημα της σταθερότητας στη ανατολική Μεσόγειο, για το ρόλο της Τουρκίας, την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές συμπεριφορές και πώς η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ εξακολουθώντας να κατέχει παράνομα έδαφος του ενός από αυτά, της Κύπρου.

"Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στένουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.

"Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη", συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.

"Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης", ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικά της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.

"Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη", υπογράμμισε.

Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Πότέ η σύμπνοια μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Tweet Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

 

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. για την Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. για την Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους,»ανέφερφε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμβιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

"Δεν είμαστε αφελείς" αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν "διάλογο καλή τη πίστει" με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο πρόεδρος Μακρόν κατήγγειλε το "ηγεμονικό παιχνίδι" της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε απόψε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (...) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο "απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας"

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

 

Σε δύο σημεία της Κοινής Διακήρυξης των MED7 αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία

Δύο είναι τα σημεία της Κοινής Διακήρυξης των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στα οποία γίνεται αναφορά στην Κύπρο. Το ένα αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ το άλλο σχετίζεται με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει στο σημείο 6 ότι «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα υπό το φως των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όπως επίσης και των ενεργειών αντιπαράθεσης από την Τουρκία. Καλούμε όλες τις χώρες στην περιοχή να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης. Προς αυτό τον σκοπό, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ύπατου Εκπρόσωπου/Αντιπροέδρου (της Κομισιόν) και της Γερμανίας ώστε να επιτύχουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της θαλάσσιας ζώνης. Επιπρόσθετα, χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυπριακή Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να τύχει χειρισμού μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Συμφώνως με τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζουμε λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επαρκή μέσα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση σε αυτές τις πράξεις αντιπαράθεσης. Συμφώνως με την τελευταία 'Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), συμφωνούμε να επιταχύνουμε την εργασία επί των επιπρόσθετων λιστών στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί μέχρι τώρα, με στόχο την ταχεία υιοθέτηση τους. Είναι θέση μας ότι η απουσία προόδου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάλογο και αν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να δημιουργήσει σειρά περαιτέρω απαγορευτικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Σε ό,τι αφορά το σημείο 10, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική για τη χώρα, στηρίζουμε πλήρως τη δεδηλωμένη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από όπου είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως έχει τεθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Καλούμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να συμβάλουν σε μια τέτοια διευθέτηση περιλαμβανομένων και των εξωτερικών της πτυχών».

 

MED7: Πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία 

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα