Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μ. Σχοινάς: Το νέο Σύμφωνο ευκαιρία για μία ανθεκτική, ενιαία, φιλόδοξη μεταναστευτική πολιτική

«Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να έχει μία ανθεκτική, ενιαία, φιλόδοξη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, δεν ξαναχτίσαμε τον Παρθενώνα, το τέλειο οικοδόμημα, με αυτό το Σύμφωνο. Η σειρά προτάσεων που παρουσιάσαμε, χθες, είναι ένα σύνολο από παρεμέτρους για να βρούμε λύσεις», είπε εξ αρχής ο κ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποτέλεσμα εντατικής και εκτατέμης διαβούλευσης.

Ο κ. Σχοινάς, αφού τόνισε ότι τα κράτη μέλη δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο το φαινόμενο της μετατανάστευσης και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νέο Σύμφωνο προσπαθεί να παρουσιάσει μία πραγματικά ολιστική και συνεκτική προσέγγιση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλευρο θέμα και δεν δικαιούται κανένας να την απλοποιήσει υπερβολικά. Αναφέρθηκε, δε, αναλυτικά στο «οικοδόμημα με τρεις ορόφους», όπως παρομοιάζεται το νέο Σύμφωνο: Δηλαδή, την εξωτερική διάσταση, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και τους εσωτερικούς κανόνες, που διασφαλίζουν ότι παρέχεται αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που δέχονται την πίεση της μετανάστευσης.

Σχετικά με την εξωτερική διάσταση, ο κ. Σχοινάς τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και κατανομή ευθυνών και δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένες, ισορροπημένες, αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις, «για να καταστρέψουμε τη δυνατότητα εμπορίας ανθρώπων».

 

ΠΗΓΗ: EBS/ΑΠΕ

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.